שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: פטור ממס למשרדים שיוסבו למגורים

שר האוצר הציג צעדים חדשים לבלימת מחירי הנדל"ן: ביטול הפטור ממס שבח על דירות להשקעה, החל משנת 2013, ופטור מלא ממס שבח למי שימכור דירה שמשמשת כמשרד. שטייניץ "איים" בצעדים נוספים. "אם נראה שהמחירים לא נעצרים ויורדים עד סוף השנה - נוציא את הפטיש 10 קילו"

גם בממשלה הבינו, כי הגיעה השעה לצעדים חריפים יותר, כדי שמחירי הדירות ירדו. שר האוצר, יובל שטייניץ הציג היום (ג') במסיבת עיתונאים שני צעדים נוספים שמטרתם לרסן את מחירי הדירות המשתוללים, שעלו בכ-30% בשנתיים האחרונות. מסיבת העיתונאים של שטייניץ הועברה בשידור חי ב-ynet.

 

 

הצעד הראשון עליו הכריז השר הוא ביטול הפטור ההיסטורי ממס שבח על מכירת דירה שנייה ושלישית. ביטול הפטור ייכנס לתוקף משנת 2013 ומטרתו לעודד אנשים שקנו דירה נוספת לצורך השקעה, למכור את הדירה מהר כדי לא לשלם בעתיד מס שבח עבורה.

 

"ההחלטה הזו איננה רלוונטית כלל למי שיש לו דירת מגורים והוא גר בה, היא לרלוונטית לאנשים שמחזיקים בדירות להשקעה, והחל מ-2013 לא יוכלו ליהנות מפטור", אמר השר, "המסר הוא מאוד ברור: ראשית מי שיש לו דירות להשקעה, ורוצה למכור אותן בפטור מס שבח, מוטב שיעשה את זה כעת, במהלך 19 החודשים שנותרו עד שנת 2013".

 

שטייניץ ציין, כי על פי חישובים שנערכו באוצר, 25% מכלל הדירות שנמכרו ב-2010, היו דירות להשקעה. כלומר, מתוך 100 אלף דירות, כ-25 אלף נמכרות למשקיעים. "את הדירות האלה אנחנו רוצים להעביר לזוגות צעירים", אמר.

 

הפטור המסורתי ממס שבח בעבר קבע כי אדם שבבעלותו יותר מדירה אחת המשמשת למגורים (על דירות לעסקים חלים כללים שונים), יקבל פטור ממס שבח רק אם עברו ארבע שנים בין מכירת כל דירה שברשותו (כשהמועד בו הוא קנה את הדירה אינו רלוונטי). בעליה של דירה יחידה היה יכול למכור את דירתו ללא הגבלה, ולא לשלם מס שבח בכלל. כיוון שרוב המשקיעים תכננו את מדיניות המס שלהם, רובם מכרו דירות אחת לארבע שנים, ולכן מעטים בלבד שילמו מס שבח.

 

בהוראת השעה שיצאה לדרך לפני מספר חודשים, במטרה לעודד את בעלי הבתים למכור דירות להשקעה, נקבע כי מי שימכור דירה שנייה או שלישית שבבעלותו בין השנים 2011 ל-2012, ייהנה מפטור ממס שבח, גם אם לא חיכה ארבע שנים בין עסקה לעסקה.

 

המהלך עליו הוכרז היום הותיר על כנה את הוראת השעה האחרונה, אולם במטרה לעודד את בעלי הדירות להשקעה למכור את דירותיהם כבר עתה ולא לחכות, קבע כי החל משנת 2013 יבוטל לחלוטין הפטור ממס שבח, גם אם יעברו ארבע שנים בין מכירת כל דירה. כלומר - החל מאותה שנה, יינתן פטור ממס שבח רק למוכר שברשותו דירה יחידה.  

 

הצעד השני עליו דיבר הוא עידוד הסבת דירות המשמשות כיום למשרדים - בחזרה לייעודן המקורי - כדירות מגורים. "יש היום רבבות דירות, לפחות 50 אלף, המשמשות לעסקים כמו עורכי דין ורופאי שיניים, בעיקר במרכזי הערים", אמר. לדבריו, מי שימכור דירה כזו לצרכי מגורים בשנה וחצי הקרובות, עד תחילת 2013, יקבל תמריץ משמעותי - פטור מלא ממס שבח. "הפטור יהיה סופי כשנראה לפי הארנונה שהדירה משמשת למגורים", אמר. שטייניץ ציין, כי צעד זה גם נכון מבחינה אורבאנית, והוא יסייע להחייאת מרכזי הערים.

 

"התייקרות הדירות - בעיה לאומית"

לדברי שר האוצר, התייקרות הנדל"ן בישראל "הפכה זה מכבר לבעיה לאומית". לדבריו, "יש גירעון של 50 אלף דירות כתוצאה מעשור של בעיות בנייה. אנו רוצים לקלוט עלייה, רוצים להחזיר לכאן יורדים ורוצים שצעירים ישראלים יישארו פה, וכדי להגשים את המטרות הללו צריך, מעבר לציונות שהיא הדבר החשוב ביותר, גם תעסוקה, חינוך ודיור בר השגה. מחירי הדיור הגיעו לרמה כזו שיש להם השלכות לאומיות רציניות וחובה לטפל בנושא".


מסיבת העיתונאים של שר האוצר (צילום: גיל יוחנן)

 

שטייניץ דחה את הטענות כי מכירה המונית של דירות להשקעה תגרום לירידה חדה בהיצע הדירות להשכרה ולעלייה חדה במחירי השכירות. לדבריו, רבים מהזוגות הצעירים ששוכרים היום דירות ממשקיעים, ירכשו דירה בעקבות העלייה במלאי. עקב כך, טען השר, יקטן הביקוש לשכירות. "כל הצעדים שאנחנו נוקטים נוגעים לדירות למגורים. אם יותר דירות ישמשו למגורים ויותר זוגות צעירים ירכשו דירות, אז הביקוש לשכירות ירד".

 

מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, התייחס לצעדים המתוכננים ואמר: "לגבי הצעד הראשון, הממוצע של דירות להשקעה עומד על 25% אבל אנחנו יודעים שבתקופות מסוימות האחוז היה משמעותי בהרבה וגם רואים את זה לפי הנתונים והגרפים".

 

בעניין הדירות שהפכו למשרדים אמר שני: "אנחנו יודעים שבירושלים למשל יש כמה אלפים כאלה. אנו מניחים שבגוש דן יש בוודאי אלפים של דירות כאלה. בסך הכל ההנחה שהפוטנציאל של דירות כאלה יכול לייצר כמה אלפים".

 

הצעדים הקודמים עזרו - אך לא מספיק

בשנה האחרונה נקטו הממשלה ובנק ישראל במספר צעדים כדי להתמודד עם עליית מחירי הדיור. בשנה שעברה, הכריז שר האוצר על העלאת מס הרכישה על דירה שנייה ושלישית לתקופה מוגבלת של שנתיים. בחודש נובמבר קיים ראש הממשלה נתניהו מסיבת עיתונאים דרמטית עם שר האוצר שטייניץ ושר השיכון אריאל אטיאס. נתניהו הודיע אז על תוכנית להפחתת מס השבח למי שימכור בשנתיים הקרובות את דירתו השנייה או השלישית.

 

בחודש מרס ננקט צעד נוסף, הפעם כדי להתמודד עם היעדר ההיצע. הממשלה אישרה תוכנית חירום להאצת הבנייה למגורים ("הסופרטאנקר לנדל"ן"). מטרת התכנית, להגדיל באופן משמעותי את היצע הבנייה למגורים על ידי הקמת ועדות דיור לאומיות (וד"ל) שמטרתן לעקוף את הבירוקרטיה ולזרז את הליכי הבנייה. במקביל, כם משרד השיכון נקט בצעדים להגדלת ההיצע והתחלות הבנייה, וכן באמצעות הטבות לרוכשי דירות בפריפריה.

 

כמו כן, גם בנק ישראל נקט במספר צעדים בתחום המשכנתאות והריביות כדי למתן את מחירי הדיור, למרות שעיקר מעייניו היו נתונים לשמירה על יציבות הבנקים מפני מצב שבו בעלי המשכנתאות לא יוכלו לעמוד בתשלומים. המפקח על הבנקים הגביל פעמיים את המערכת הבנקאית בהנפקת משכנתאות. בשנה שעברה הגדיל את היקף ההון שצריך להפריש בנק עבור חובות מסופקים בגין משכנתאות שלא נפרעו. לפני חודש פרסם המפקח הגבלה נוספת, שמונעת מבנק להעניק משכנתא בריבית משתנה שמממנת יותר משליש מערך הדירה.

 

השר הזכיר את הצעדים השונים שננקטו עד כה ואמר כי צעדים אלה עבדו - אבל השפעתם היתה חלקית. "אנו רואים כבר שיש ירידה ברכישת דירות להשקעה ועלייה במכירה לזוגות צעירים. אבל זה לא מספיק, גם ברבעון הראשון של 2011 חזינו בעליית מחירים ולכן החלטנו בהתייעצות עם משרד ראש הממשלה ובנק ישראל, על עליית מדרגה בצעדים נגד התייקרות הדירות.

 

"המטרה החד משמעית שלה היא לבלום את עליית המחירים ואפילו להוביל להורדת מחירים מסוימת. עד עכשיו השתמשנו בהרבה פטישים של חצי קילו, אנחנו היום מוציאים מהתרמיל פטיש של 5 קילו כדי לתת מכה רצינית ומשמעותית למחירי הדיור ולרסן אותם. אם נראה שהמחירים לא נעצרים ויורדים עד סוף השנה - נוציא את הפטיש 10 קילו שיושב בתרמיל".

 

רכישת דירות בידי תושבי חוץ - תופעה חיובית

שר האוצר התייחס גם לצעדים עתידיים אפשריים, כמו למשל רגולציה בשוק השכירות או הגבלה על רכישת דירות בידי תושבים זרים. באשר לדירות להשכרה אמר שטייניץ: "הטיפול בשוק השכירות הוא בהחלט סוגייה שראוי לתת את הדעת עליה".

 

באשר לדירות הנקנות בידי זרים שמתגוררים בהן שבועות ספורים בלבד בשנה, אמר השר, כי הוא רואה זאת כתופעה חיובית שעשויה לעודד את עליית היהודים. "אנחנו לא נגד ולא רוצים לשלול שוק של דירות להשקעה, ואם יהודי מחו"ל קונה דירה בירושלים או אילת, ומרגיש שיש לו פה נחלה בארץ הקודש, אני לא רואה את זה כתופעה שלילית אלא כחיובית. אין כאן כוונה לומר ליהודי התפוצות: 'אל תקנו דירות בארץ'. הכוונה שלנו כרגע בטווח הזה של השנתיים הקרובות באמת קודם כל לדאוג לזוגות צעירים, גם כאלה שעולים לארץ".

 

בתשובה לשאלה האם המדינה תאבד הכנסות ממסים, הודה שטייניץ כי "במכלול אנחנו מוותרים כאן על הכנסות ממס רכישה, בהנחה שאנשים יקנו פחות דירות להשקעה, אבל הנושא הזה מספיק גדול וחשוב מבחינה חברתית ולאומית, ואנחנו קודם כל פועלים כדי לעצור את המחירים". שטייניץ סירב להתחייב לכך שאובדן התגמולים לא ייגבה באמצעות העלאת מיסוי אחר, אך אמר: "אנחנו מעריכים שנוכל להתמודד עם המהלך".

 

מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי אמר בעניין זה: "אובדן המס הוא משהו עתידי שאני לא רואה אם נגבה אותו בכלל. כי ממילא הדירות להשקעה אינן נמכרות".

 

שטייניץ התייחס בשבוע שעבר למצוקת הדיור בנאומו בוועדת הכספים בירושלים, ורמז על הצעדים עליהם הכריז היום. "המצוקה הנוכחית נובעת מכך שבמשך עשור בנו מעט מדי", אמר אז שר האוצר. "החל משנת 2008 חל גידול בהיקף הבנייה, ב-2010 רואים עלייה דרמטית וב-2011 יהיו יותר מ-40 אלף התחלות בנייה. אבל נדרשות שנתיים-שלוש להדביק את הפערים". שטייניץ הוסיף והצהיר: "אנו שוקלים בתקופה הקרובה ליישם צעדים רגולטוריים נוספים בתחום המסים".

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר חסון

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: ירון ברנר
מומלצים