שתף קטע נבחר

השופט לאוצר: מה לא מידתי בשביתת הרופאים?

נשיא בית הדין לעבודה בתל-אביב שמע את נציגי האוצר מבקשים לשלול לגמרי את זכות השביתה של הרופאים, ולא התרשם: "איך אפשר לשלול לגמרי את זכות השביתה? אמרתם שהשביתה אינה מידתית, אבל מידתיות לא יכולה להיות אפס". הוא הציע לצדדים לפתוח במשא ומתן בפיקוח בית המשפט

נציגי האוצר והמדינה ביקשו מבית הדין לעבודה להגביל את שביתת הרופאים, אך השופט הגיב לבקשה במילים חריפות: "אם זו שביתה שהוכרזה כדין, למה להפסיק אותה? מה לא מידתי בעיניכם?", אמר נשיא בית הדין לעבודה בתל-אביב, השופט מיכאל שפיצר, לאחר שנציגי האוצר סירבו להצעת הרופאים לצמצם את העיצומים ודרשו להפסיקם לחלוטין למשך חודש.

 

נציגי האוצר אמרו כי "אין מידתיות בבריאות. המדינה מחויבת לספק שירות רפואי בצפון בדרום ובמרכז". מנגד, השופט רמז לנציגי המדינה כי אין בכוונתו להוציא צווי מניעה לרופאים השובתים, והגן על זכות השביתה: "אם היו משביתים את כל המערכת, אז יש לכם say, אבל היקף השביתה מוגבל כרגע, איך אפשר לשלול לגמרי את זכות השביתה? בבקשה אמרתם שהשביתה אינה מידתית, אבל מידתיות לא יכולה להיות אפס".


נציגי הרופאים בבית הדין (צילום: דנה קופל)

 

נשיא בית הדין הציע לנציגי האוצר והרופאים לפתוח במשא ומתן בפיקוח בית המשפט: "המשא ומתן שלכם הצטייר כפול גז בניוטרל, אם נראה שהדברים מתחילים לזוז במשא ומתן נגיד לרופאים שהם יכולים להקל על השביתה".

 

בזמן המשא-ומתן, לפי הצעת השופט, הרופאים יפסיקו את העיצומים "מתוך רצון טוב ולא בשל צווים". הוא הציע גם מתווה משולב של משא-ומתן ואחריו בוררות על הנושאים שבמחלוקת או הליך משולב של בוררות וגישור. טרם התקבלו תגובות הצדדים.

 

בהמשך הציעו הרופאים לצמצם את העיצומים בשבועיים הקרובים, וביקשו למנות משקיף מבית המשפט על המשא ומתן ושמשרד האוצר יסכים להיכנס למשא ומתן על תוספת התקנים. השופט הציע בנוסף מתווה, שלפיו הוא יישב בנפרד עם כל אחד מהצדדים. עדיין לא ברור מה השיבו הצדדים.

 

בפתח הדיון אמר השופט שפיצר: "כשקראתי את הבקשה, עלה במחשבתי התיק של מנהרות הכרמל. ראיתי בעיניי שתי משלחות של כורים עומדות זו מול זו ומנסות להגיע למפגש. ננסה היום לעשות את החיבור הזה בכוחות משותפים".

 

נציגת הרופאים בדיון, עו"ד אורנה לין, אמרה כי ההסתדרות הרפואית לא מסכימה לבוררות. "בוודאי שיש כמיהה למשא ומתן אינטנסיבי, אבל אם התנאי לקיומו הוא צווי מניעה ננסה הכל לשכנע את כבודו שלא להוציא צווים", היא אמרה.

 

הצדדים יצאו להפסקה כדי לדון בהצעת בית המשפט, לפיה הרופאים יפסיקו את העיצומים לתקופה של חודש והמשא ומתן יהיה מלווה בצורה אינטנסיבית על ידי בית המשפט. יו"ר ההסתדרות הרפואית, לאוניד אידלמן, אמר: "זה מחיר כבד מאוד וזה אומר לזנוח את הכלי היחיד שיש לארגון העובדים. חודש ימים זה הרבה זמן".  לאחר שהתייעץ עם חבריו אמר: "אנחנו באים עם הצעה נגדית, שיכול להיות שתאפשר לנו למזער את המאבק שלנו, בתנאי שנוכל להתקדם במשא ומתן. לא החלטנו להקפיא את העיצומים".

 

אמש הגיש משרד האוצר בקשה לבית הדין לעבודה, כדי שיוציא צווי מניעה ויפסיק את שיבושי הרופאים. בין היתר הציע האוצר לפנות לבוררות. בפרקליטות אמרו אמש, כי ההסתדרות הרפואית משתמשת ב"כוח בלתי מידתי" ומנצלת

 לרעה את כוחה לקידום האינטרסים של החברים בה. עוד נטען כי חלק מהנושאים שנידונים במשא ומתן, כמו הנושאים של תוספת תקני רופאים, הם "נושאים מובהקים שלטוניים ושאינם ברי משא ומתן האסורים על פי דין לשבות בגינם".

 

היום משביתים הרופאים את בתי החולים באזור המרכז. בתי החולים שיבא, איכילוב, בילינסון, שניידר, וולפסון, מאיר ומוסדות בריאות נוספים יפעלו במתכונת שבת. מרפאות החוץ, היחידות והמכונים לא יפעלו ויתקיימו רק ניתוחים דחופים.


פורסם לראשונה 01/06/2011 14:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת רופאים בחודש שעבר
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים