שתף קטע נבחר

 

צרפת: אל תחפשו אותנו בפייסבוק

האם הרשת החברתית של זאק תאבד משתמשים לטובת זו של ז'ק? המדינה החליטה שאסור למגישי חדשות בטלוויזיה וברדיו לשלוח את הקהל אל פייסבוק וטוויטר

<< מה ייחשף בתערוכת המשחקים E3?

 

נמאס לכם שחברות שולחות אתכם לחפש אותן בפייסבוק? גם לרשויות בצרפת נמאס: החל מאתמול (ש'), אסור למגישי החדשות הצרפתים להגיד את המילים "פייסבוק" או "טוויטר" בלי שיהיו חלק מהותי מהסיפור החדשותי שהם מציגים. לפי דיווח של ZDNet, אסור לארגוני החדשות במדינה לשלוח את הצופים והמאזינים לחפש אותם בפייסבוק או לקדם עמוד של גורם שהן מראיינות. למה? כדי להיות הוגנים כלפי המתחרים ועל הדרך, להגן על התרבות הצרפתית מפני הפולשים האמריקאים.

 

רק פייסבוק? לא פייר

לפי המועצה לפיקוח על אודיו-וידאו בצרפת (CSA) הסיבה לאיסור הוא תחרות הוגנת בשוק המדיה החברתית. "למה לתת עדיפות לפייסבוק, ששווה מיליארדים, כשיש רשתות חברתיות רבות אחרות שמנסות לזכות בהכרה?", הסביר דובר CSA. ישנן הרבה מאוד רשתות חברתיות בעולם שפועלות בצילן של פייסבוק וטוויטר ונאבקות על קיומן. ישנן מדינות כמו רוסיה וברזיל בהן יש רשתות חברתיות שהן חזקות מאוד (Vkontakte ו-Orkut, בהתאמה), אבל ברוב המדינות שבהן הן פעילות, דרסו פייסבוק וטוויטר כל תחרות מקומית.

 

לרגש ההגינות הזה יש גם הסבר קצת יותר תועלתני: ה-CSA מנסה להימנע מתביעות מצד אותן רשתות חברתיות שנדחקות הצידה, כשארגוני התקשורת במדינה מעלים על נס את פייסבוק וטוויטר.

 

רק אמריקאים? לא תודה

לפי Business Insider, יש סיבה נוספת ששלטונות צרפת רוצה להחליש את השפעת פייסבוק וטוויטר: שני האתרים הם לא צרפתים. שתי החברות הן אמריקאיות, מה שמדגיש את ההגמוניה האנגלו-סקסית על האינטרנט. ממשלת צרפת רוצה לפנות מקום לרשתות חברתיות מקומיות שמתבססות על תרבות מקומית, סמלים מקומיים ועוד. הרעיון הוא לשמור על אופי צרפתי גם במדיה החברתית. 

 

השאיפה הזו באה לידי ביטוי גם במדיה במדינה. ב-2006 עלה לאוויר האתר של רשת החדשות France 24, שהוגדר על ידה בתור תשובה צרפתית ל-CNN. בעלי הרשת סברו שרשתות חדשות אמריקאיות מסקרות סיפורים רבים בצורה שפוגעת באינטרסים צרפתיים. מה עושים? דוחקים את האנגלו-סקסים החוצה, בצורת אלטרנטיבה מקומית.  

 

הוגן? כן. חכם? זה לא

ההחלטה נשמעת הוגנת, אבל בעייתית מאוד. מאות מיליוני אנשים מנהלים את חייהם האישיים, החברתיים והמקצועיים בפייסבוק ובטוויטר ולכן קצת מוזר להתעלם בכוונה משני האתרים. גם פייסבוק וגם טוויטר נהיו כל כך פופולריים מסיבה טובה מאוד – היותם נוחים ונגישים יותר מאחרים (לצד אסטרטגיות עסקיות נבונות).

 

ההתעלמות מהם במודע כנראה שלא תשיג שום דבר, או תגרום לאנשים להגר מהרשת החברתית שהקים זאק (בעלת מאות מיליוני משתמשים) אל הרשת החברתית שהקים ז'ק (בעלת כמה אלפים בודדים, במקרה הטוב). בין אם נרצה ובין אם לא, המדיה החברתית הפכה לחלק מהותי מחיינו. יש הרבה מאוד דיונים שמתקיימים רק בפייסבוק ומי שלא מחובר אל האתר לא יוכל להיחשף אליהם, הרבה דיווחים שמופיעים בטוויטר הרבה לפני שתראו אותם באתרי חדשות ועוד.

 

צרפת, תכירי את הגלובליזציה

האינטרס התרבותי לא ממש תקף במדינה דמוקרטית. השפעה של תרבויות אחת על השניה היא חלק מתופעת הגלובליזציה, ומשטרים דמוקרטיים מאפשרים לאזרחים שלהם לבחור אילו סממנים תרבותיים מוצאים חן בעיניהם - ואיזה לא. צרפת כבר בחרה להתערב בבחירותיהם של אזרחיה בעבר כשאסרה על לבישת רעלות בבתי ספר, דבר שעורר זעם בקרב המוסלמים במדינה. במקרה של פייסבוק וטוויטר, אזרחי צרפת כנראה ימשיכו להשתמש ברשתות החברתיות הגדולות גם אם אתרי החדשות לא ישלחו אותם לשם. בדיוק כפי שהימנעות מלבישת רעלה לא תעשה אותם לפחות מוסלמים. 

 

נפרצו חשבונות מייל של יאהו והוטמייל >>

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לייק אאוט, לה-לייק אין
צילום: Shutterstock
מומלצים