שתף קטע נבחר
 

מש' הבריאות יהיה אחראי לפעילות מפעל ניסן

בדיון בוועדת העבודה והרווחה אמר סמנכ"ל משרד הבריאות: "נעשה הכל כדי שהמפעל יתקיים ויעבוד במקומו הנוכחי". בעלי המפעל חזי ניסן גילה כי לאחרונה עבר המפעל לרווח תפעולי, לאחר שצבר הפסדים בסך 20 מיליון שקל ב-6 שנים

ועדת העבודה והרווחה דרשה היום (ב') ממשרד הבריאות להיות אחראי להמשך קיומו ותפעולו של מפעל ניסן לייצור חומרי חבישה רפואיים בשדרות, ולהודיע לוועדה תוך 3 שבועות מה בכוונתו לעשות כדי להציל את המפעל מקריסה. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), דרש זאת בסיכום הדיון הראשון בסכנה המאיימת על המפעל.

 

 

ח"כ כץ אמר כי מדובר במפעל חיוני ובמוצר בטחוני ורק המשרד יכול להציל אותם באמצעות חברת "שראל" העוסקת ברכש מרוכז של ציוד רפואי לבתי החולים הממשלתיים. המפעל מעסיק 100 עובדים רובם נשים וסגירתו תנחית מכה על שדרות. ראש העיר דוד בוסקילה אמר לוועדה כי הוא חש שהממשלה שכחה מהעיר כשהשתרר השקט הביטחוני.

 

סמנכ"ל משרד הבריאות אילן סופר הודיע כי המשרד ייקח את האחריות הזאת. "נעשה הכל כדי שהמפעל החיוני הזה יתקיים ויעבוד במקומו הנוכחי". עוד מסר כי המשרד הבטיח את הרכש המרוכז של "שראל" במפעל למשך 3 השנים הבאות במחיר קבוע וגבוה מהיבוא המתחרה.

 

סופר אמר זאת לאחר שהבעלים ומנכ"ל המפעל חזי ניסן גילה כי לאחרונה עבר המפעל לרווח תפעולי, לאחר שצבר הפסדים בסך 20 מיליון שקל ב-6 שנים בגלל מכת הקסאמים על שדרות. לאחר מבצע עופרת יצוקה, יעילות המפעל פחתה ב-25%, לקוחות מחו"ל נתקו מגע והחל יבוא חלופי ומסיבי של חומרי חבישה מסין.

 

ניסן אמר, "חשנו שאם לא נסגור העסק ייעלם. אין בארץ תעשייה בסיסית שיכולה להתחרות עם סין. בקצב הזה יהיה כדאי יותר לקחת מטוסי ג'מבו ולשלוח את החולים לטיפול בסין. אתם יודעים כמה זול עולה רופא סיני?" הוא הדגיש כי איננו מבקש דבר אלא רק להסתלק. "אני לא סומך על התחייבות לרכישה שניתן לבטל אחרי שנה". 

 

הסמנכ"ל סופר ציין כי משרד הבריאות החל ללחוץ על בתי החולים שלא לרכוש חומרי חבישה מסין והוא פועל לאלץ גם את קופת חולים הכללית לעשות זאת. "המעבר של ניסן לרווח תפעולי של 9%  קרה כשאילצנו אותם לרכוש את התחבושות במפעל למרות שזה עלה לנו יותר כסף".

 


 

ח"כ אלי אפללו (קדימה) קרא לעברו, "משרד הבריאות אומר דברים לא נכונים רק חברה כמו 'שראל' יכולה להציל את המפעל אם תקנה אותו. למישהו אחר אין אינטרס להשקיע בו". מנכ"ל "שראל" אבי בוסקילה אמר כי אכן הם שילמו למפעל מחירים גבוהים צמודים לדולר בשער גבוה ממחיר השוק יחד עם הטבות נוספות שלא ניתן לספק אחר בארץ.

 

לדעתו, אין הצדקה לסגירת המפעל גם אם הבעלים סבור שאין בארץ עתיד לייצור מקומי של חומרי חבישה. זה מפעל טוב עם עובדים טובים שמפיק מוצרים טובים. "רק לאחרונה המשרד ביטל מכרז נפרד של בית החולים רמב"ם לרכש בחו'ל לטובת הרכש במפעל ניסן. אבל גם אם המפעל יעבור לידיים אחרות נשמור על התחייבויות הרכש שלנו".

 

ראש עיריית שדרות דוד בוסקילה (לא קרוב של מנכ"ל שראל - צ.ל.) אמר כי הבעלים רוצה לצאת מהעסק אפילו אם הרווח התפעולי יהיה 10%, ויש קונים פוטנציאליים, אבל הוא מוכן למכור לכל דורש אלא רק למשקיע שיחזיק במפעל תקופה ארוכה ולא ימכור אותו אחרי חצי שנה.

 

גם אבי ניסנקורן, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי של ההסתדרות, תבע שמשרד הבריאות ייקח אחריות על המפעל כדי למנוע את סגירתו וההסתדרות תעמוד מאחוריות. לדבריו הוא הבהיר זאת הבוקר בשיחה עם מנכ"ל המשרד ד"ר רוני גמזו השוהה בגרמניה. לדבריו קופת חולים הכללית מוכנה להגדיל את הרכש מהמפעל אבל לא לרכוש את המפעל.

 

מיקי פורת, הבעלים של "פולק אינטרנשיונל", יצרנית של תחבושות אישיות צבאיות שהיא אחד מלקוחות ניסן, טען כי בתי חולים שמייבאים חומרי החבישה מסין, לא בודקים מראש מה הם קונים ומקבלים לא אחת סחורה גרועה ונאלצים לבקש עזרה מניסן. הוא הציע לחקות את ארה"ב וברזיל שאסרו בחוק יבוא מוצרים מתחרים לתוצרת מקומית.

 

בזמן הדיון התקיימה מחוץ לכנסת הפגנה של עובדי המפעל שקראו למדינה לא לסגור את המפעל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים מול הכנסת
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים