עריק סורי: איראנים ופעילי חיזבאללה נתנו פקודות
חייל שערק מצבאו של אסד ונמלט לטורקיה סיפר שהוא וחבריו ניסו לירות באוויר כדי לא לפגוע במפגינים, אך מי שסירב פקודה חוסל. פליטים סיפרו על ג'יסר א-שורור: "לא היה אכפת להם לאיפה הם יורים, נשים נאנסו מול הבעלים והילדים". ארה"ב גינתה את סוריה והאשימה אותה ביצירת "משבר הומניטרי"
ירי חסר רחמים לעבר המפגינים, פקודות מאיראנים ופעילי חיזבאללה והוצאה להורג של מסרבי פקודה - זאת התמונה הקשה שעולה מעדותו של תרוואת ערפאת חיידר, חייל שערק מהאוגדה הרביעית של מאהר אסד, וסיפר אמש (שבת) על הזוועות, לאחר שנמלט עם אלפי פליטים סורים נוספים לטורקיה.
בזמן שאלפי סורים ממתינים בגבול כדי לעבור לצד הבטוח, אלפי חיילים של צבא סוריה מכתרים את העיר ג'יסר א-שורור, המוקד האחרון של הקרבות בין כוחות הביטחון למפגינים. ארה"ב, בינתיים, האשימה את סוריה ביצירת משבר הומניטרי וקראה לה לתת לצלב האדום להגיע לצפון המדינה.
העריק הסורי סיפר לרשת הטלוויזיה הטורקית NTV: "ראיתי איראנים ופעילי חיזבאללה
גם נותנים לנו את ההוראות לירות, ואלו שלא צייתו נורו מיד בגב". לדבריו, "כל החיילים שנהרגו, נורו בגב או בצוואר. ניסינו לירות באוויר כדי לא לפגוע במפגינים. חמישה מעמיתיי סירבו לירות לחלוטין. הם נורו בגב ומתו".
חיידר הוא אחד מבין אלפי פליטים סורים שנמלטו לטורקיה על רקע הדיכוי האלים של המחאה העממית נגד משטר אסד. עד כה חצו יותר מ-4,000 איש את הגבול ולפי דיווחים ישנם עוד כ-10,000 שמבקשים לעבור למדינה השכנה.
"נשים נאנסו מול קרוביהן"
עוד עריק שנמלט לטורקיה סיפר על הלחימה בעיירה רסטאן שבמרכז המדינה. "נאמר לנו שהאנשים שם חמושים. אבל כשהגענו, ראינו שמדובר באזרחים רגילים. הורו לנו לירות בהם". לאחר מכן, לדבריו, החיילים נכנסו לתוך הבתים ופתחו באש לעבר הדיירים. "הנשים המבוגרות נאנסו לעיני בעליהן וילדיהן", סיפר.
פליטה שסירבה להזדהות בשמה סיפרה לרשת NTV על סדקים באחדות השורות בצבא בלחימה בעיר ג'יסר א-שורור שבצפון. "כשהתחיל הטבח, הצבא התפצל, או שהם התחילו להילחם אחד בשני והאשימו אותנו", סיפרה.
הלוויה של אחד ההרוגים בגבול בין סוריה לטורקיה (צילום: AFP)
פליט נוסף, שנפצע ברגלו מאש כוחות הביטחון בג'יסר א-שורור, סיפר כי החיילים ירו לכל עבר. "לא היה אכפת להם לאיפה הם יורים", טען. בשיחה עם כתב העיתון הבריטי "גרדיאן" סיפר כיצד נמלט לטורקיה: "איש טוב שהיה רכוב על אופנוע נתן לי טרמפ. היינו צריכים לנסוע כל הלילה, כי הדרכים עדיין לא היו בטוחות".
פליטים סיפרו כי החיילים שרפו או ירו למוות בפרות ובכבשים, וגם העלו באש יבולי חיטה בשלושה כפרים ליד ג'יסר א-שורור. סוכנות הידיעות הסורית הרשמית, מאידך, טענה כי "כנופיות של מחבלים חמושים" העלו באש אדמות במחוז אידליב.
ארה"ב: "למנהיגי סוריה אין תירוץ למנוע סיוע"
הבית הלבן האשים אמש את המשטר הסורי ביצירת משבר הומניטרי וקרא לו להפסיק את הדיכוי האלים של המחאה העממית ולתת לארגון הצלב האדום להגיע לצפון המדינה. "למנהיגי סוריה אין תירוץ למניעת סיוע הומניטרי על-ידי גוף ניטרלי כמו הצלב האדום", נמסר מוושינגטון, "אם מנהיגי סוריה לא יאפשרו גישה, הם שוב יפגינו זלזול בכבודו של העם הסורי".
דיפלומט טורקי בכיר אמר כי 4,300 סורים כבר חצו את הגבול וכי אנקרה תהיה מוכנה לקבל פליטים נוספים. בינתיים הוקמו לכבוד האורחים הסורים כבר שלושה מחנות אוהלים. העיתון הטורקי "רדיקל" דיווח כי אם מספר הפליטים יעבור את ה-10,000, טורקיה תקים "אזור חיץ".
פעוט סורי בטורקיה. 4,300 כבר חצו את הגבול (צילום: AP)
לפי רשת אל-ג'זירה, במהומות שאירעו ביום שישי ברחבי סוריה נהרגו בסך הכל 37 בני אדם.
פעילי זכויות אדם טוענים כי הם נהרגו מאש כוחות הביטחון, וכי מרביתם ממחוז אידליב. עד ראייה סורי שהצליח להימלט לטורקיה סיפר כי 30 טנקים ו-60 כלים משוריינים ירו אל עבר המפגינים ושיגרו רקטות.
תושב אחר סיפר כיצד הכוחות הסורים הרסו עד ליסוד 40 בתים ושרפו שדות ומטעים של עצי זית. גבר מבוגר, תושב ג'יסר א-שורור, סיפר כי כוחות הצבא התכוננו להתקפה במשך יומיים או שלושה וכי הם החלו לתקוף את העיירה מכל הכיוונים תוך שהם יורים בכל דבר - בתים, שדות ומכוניות.
עדי ראייה סיפרו כי לראשונה מאז החלו המהומות, השתמש הצבא במסוקים שירו אש מקלעים לעבר המפגינים. לדבריהם, חמישה מסוקים הגיחו בהפגנות והמטריו אש לעבר עשרות אלפי המשתתפים בהפגנות ביום שישי. במשטר טענו כי דווקא המפגינים ירו לעבר מסוקים שהגיעו לפנות הרוגים ופצועים מקרב כוחות הביטחון.