שתף קטע נבחר
 

חלית בסוכרת הריון? את בסיכון לחלות בסרטן

מחקר ישראלי מגלה: נשים שחלו בסוכרת הריון נמצאות בסיכון גבוה פי שבעה לפתח סרטן בלבלב ופי שלושה ללקות בסרטן בקיבה, כך מדווח "ידיעות אחרונות"

סוכרת הריון גוררת סיכונים רבים עבור נשים הרות ועובריהן, אבל כעת מתברר כי מי שחלו במחלה עומדות בפני סיכון נוסף: מחקר ישראלי רחב היקף שנערך בקופת חולים "מכבי" מגלה כי נשים שסובלות מסוכרת הריון נמצאות בסיכון גבוה ללקות בסרטן.

 

 

 

סוכרת הריון היא סוכרת המופיעה לראשונה במהלך ההריון, בדרך כלל במחצית השנייה שלו, והיא חולפת ברוב המקרים לאחר הלידה. אבחון המחלה מתבצע בשני שלבים: בדיקה בסיסית המיועדת לכלל הנשים ההרות ונערכת בשבוע ה‭,24-‬ ובדיקה יסודית יותר שמיועדת לנשים בסיכון.

 

במחקר שנערך על ידי "מכבי שירותי בריאות" ופורסם לפני שנה התגלה כי שש מתוך 100 נשים הרות בישראל יפתחו סוכרת הריון (שכיחות של ‭,(6%‬ וכן כי נשים שמפתחות את המחלה נמצאות בסיכון גבוה פי ‭7.5‬ לפתח סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) בעשור שלאחר הלידה.

 

נוכח מחקרים שגילו קשר בין סוכרת להתפתחות גידולים סרטניים החליטו חוקרי "מכבי" לנתח את נתוני התחלואה בסרטן בקרב נשים שלקו בסוכרת הריון.

 

החוקרים עקבו אחר נתוניהן של 185 אלף נשים הרות המבוטחות בקופה ‭174 -‬ אלף נשים שלא לקו בסוכרת הריון, לעומת ‭11,264‬ נשים שאובחנו כחולות במחלה. זמן המעקב הממוצע אחר הנשים היה שש שנים.

 

מניתוח הממצאים התברר כי נשים שאובחנו כחולות בסוכרת הריון היו בסיכון גבוה יותר לפתח גידולים סרטניים במערכת העיכול ובמערכת הדם: הן היו בסיכון גבוה פי שבעה לפתח סרטן בלבלב, בסיכון גבוה פי שניים לפתח סרטן המעי הגס ובסיכון גבוה פי שלושה לפתח סרטן קיבה.

 

"יש בהחלט תוספת משמעותית של סיכון לפתח סוגים מסוימים של סרטן אצל נשים שלקו בסוכרת הריון‭,"‬ אומר ד"ר גבי חודיק מיחידת המחקר על בסיס נתונים של "מכבי שירותי בריאות‭,"‬ שערך את המחקר יחד עם ד"ר ורדה שלו וד"ר טל סלע. "מעטים המחקרים שהתייחסו עד היום לסוכרת הריון כמחלה שמנבאת סרטן, ובכך החידוש במחקר שלנו".

 

ד"ר חודיק הסביר אומנם כי הסיכון לפתח סרטן בקרב הנשים המדוברות נותר קטן מאוד, וכי מדובר במקרים בודדים על כל עשרת אלפים נשים הרות, אך המליץ לנשים שלקו במחלה להיות במעקב שוטף לאחר ההריון.

 

"יותר ויותר אנו למדים כי הופעת המחלה בזמן ההריון היא בעלת השפעות על בריאות האישה לטווח ארוך. גורמי הסיכון להופעת המחלה, בהם היסטוריה של סוכרת במשפחה ועודף משקל, ידועים.

 

"צריך לעשות כל שניתן על מנת למנוע את הופעתה, כולל שמירה על משקל גוף תקין וביצוע פעילות גופנית סדירה במהלך ההריון. נשים הרות שמפתחות את המחלה צריכות להיות במעקב לפרק זמן ממושך אחרי הלידה כדי לוודא שהן אינן מפתחות את סיבוכיה".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשים הרות שמפתחות את המחלה צריכות להיות במעקב ממושך
צילום: shutterstock
מומלצים