העיראקים מתחמשים: רובה קלצ'ניקוב בכל בית
העתיד הפוליטי בעיראק אינו ברור על רקע עזיבתם הקרבה של אחרוני הכוחות האמריקניים, וככל שהפחד והספקות עולים כך גם כמות הנשק החם הנמכר ברחובות. כל בית-אב מחזיק לפחות ברובה או אקדח אחד - ולחלקם יש מאגרי נשק שלמים
רובה לכל ילד. סעדון א-סהיל רכש זה מכבר רובה קלצ'ניקוב שנמצא בביתו, אבל עדיין לא חש בטוח מספיק. לכן, החליט סוחר הרהיטים מבגדד, החושש מהאלימות ברחובות ומעזיבתם הקרבה של החיילים האמריקנים, לרכוש עוד שני אקדחים ותחמושת.
במקביל, חמושים הרגו שמונה בני אדם ופצעו 27 בעיר בעקובה, כ-40 קילומטר מצפון-מזרח לבגדד - עדות למצב השברירי ששורר עדיין בעיראק. החולייה הסתערה על בניין ממשל במקום ומתבצרת בתוכו עם בני ערובה.
לפי המשטרה, מחבל מתאבד התפוצץ במכונית ממולכדת בכניסה לבניין, לאחר מכן הופעל עוד מטען - ואז הסתערו החמושים לתוך הבניין ביריות. אתמול בבצרה התפוצץ מחבל מתאבד והרג ארבעה בני אדם, שלושה מהם שוטרים.
הארסנל הביתי של סוחר הרהיטים מבגדד (צילום: רויטרס)
התקן הבלתי רשמי: רובה אחד לבית-אב
"כלי-הנשק נועדו להגן על משפחתי ועליי. אני פוחד שהמצב יידרדר, כמו שהיה ב-2005 וב-2006. אי אפשר לחזות מה יקרה מחר עוד בעוד יומיים", טען סוחר הרהיטים א-סהיל.
דבריו נותנים הד לתחושת פחד ההולכת וגוברת בקרב העיראקים, פחד שהם פותרים באגירת נשק. הרובים והאקדחים הם חלק מהשגרה העיראקית, בכל בית יש לפחות כלי נשק אחד, לרוב מדובר בקלצ'ניקוב.
- האמריקנים נסוגים, העיראקים אוגרים נשק: דעתכם בפייסבוק של ynet
בבניינים רבים הדיירים והשומרים נותנים את אקדחיהם למערך האבטחה לפני שהם מורשים להיכנס. פוליטיקאים מוגנים כל העת בידי שומרי ראש שנושאים לרוב גם אקדח וגם רובה סער. כל זאת, על אף העובדה שרק בעלי עבודות ותפקידים מסוימים זכאים להוציא רישיון לבעלות חוקית על נשק חם.
אי ודאות פוליטית מעלה החשש מפני התלקחות עדתית (צילום: רויטרס)
המצב הנוכחי הוא תוצאה ישירה של מדיניות ממשלות עיראק מאז נפילת משטר סדאם חוסיין ב-2003. ההוראה לבתי-האב העיראקיים היתה שמותר להם להחזיק רובה אחד בלבד. יחידות הצבא העיראקי שערכו חיפושים בבתים אמרו למשפחות שהחזקתו של נשק חם אחד מותרת, אך כלי נשק אחרים יוחרמו.
דובר הצבא העיראקי, גנרל קאסם אל-מוסווי, הגיב על התופעה ההולכת ומתגברת וטען כי הרשויות החלו להתנער ממדיניות ההסכמה שבשתיקה, ולאחרונה הן החלו במאמץ ל"ניקיון" ערי עיראק.
סוחר נשק: משברים פוליטיים טובים לעסקים
עם זאת, בינתיים נראה כי המאמץ הזה נראה טוב בעיקר על הנייר. בכיר במודיעין העיראקי אמר כי בחודשים האחרונים שיעור מכירות הנשק הבלתי חוקיות בכלל זינק בחודש אפריל ב-15 אחוזים, ומכירות הקלצ'ניקוב קפצו ב-20 אחוזים. לדבריו, המידע התקבל מפשיטות שונות שערכו ומחשודים שנחקרו.
הבכיר, שסירב להזדהות, מזהה את קהל הקונים כאוסף מורכב של אנשים. חלקם הם אזרחים שמעוניינים להגן על קרוביהם, אבל אחרים הם חלק מקבוצות חמושות המודאגות ממה שצופן להם העתיד.
למשל, הסונים מודאגים מחזרתן של המיליציות השיעיות ומעלייה בכוחו של כהן הדת הקיצוני, מוקתדא א-סאדר. המנהיג הדתי הכריזמטי איים כי הזרוע הצבאית של ארגונו, "צבא המאהדי" (צבא המשיח), תחזור לפעול אם האמריקנים יישארו על אדמת עיראק מעבר למועד עזיבתם, 31 בדצמבר.
לעומת הסונים, השיעים מודאגים מעלייה בכוחם של נאמני מפלגת הבעת (מפלגת השלטון של סדאם), שברחו לתימן ולסוריה בעקבות הפלישה האמריקנית ב-2003. לדבריהם, בעלי התפקידים במשטר הקודם עלולים לשוב לעיראק, בשל ההתקוממויות במדינות שברחו אליהן.
מבריח נשק אחד הסכים לדבר עם כתב סוכנות הידיעות AP מביתו המפואר במזרח בגדד. לדבריו, היקף השוק גדל בעת משברים פוליטיים.
"למשל, כאשר א-סאדר איים להחזיר את המיליציה שלו לפעולה, הביקוש לנשק גדל. נכון לעכשיו, הביקוש גדול מאוד בגלל הנסיגה האמריקנית".
עם זאת, הוא הסביר כי כיום המצב שונה מאוד משהיה ב-2003. היום הוא משיג את הסחורה במגוון דרכים נסתרות ומוכר אותו בהיחבא, בעוד שלפני שמונה שנים הנשק נמכר בגלוי בשווקי עיראק. על פי הערכות, מיליונים של פריטי ציוד צבאי נעלמו עם קריסת משטרו של סדאם חוסיין ונמכרו בשוק השחור לאזרחים ולקבוצות חמושות.