פיצוץ הגז: מי יפצה את הנפגעים?
אם לא תוכח רשלנות של חברת הגז, מסתמן כי כל מי שאינו מחזיק בביטוח יהיה נתון לחסדי הרשויות. אם תחליט העירייה כי המבנה אינו ראוי למגורים וצריך להרסו, כנראה שגם רוב הביטוחים לא יעזרו
תאונות עקב דליפות גז לצערנו הן מחזה שכיח, אבל נדמה כי פיצוץ הבניין שאירע שאירע בנתניה הינו אחד החמורים שידעה המדינה.4 אנשים קפחו את חייהם ועשרות רבות נפגעו. מלבד הפגיעות בגוף, נגרם נזק חמור לרכוש, הן לבתי מגורים והן לעסקים. מי יפצה את הנפגעים?
נתניה רעדה - כל הדיווחים ב-ynet:
- חוזרים להריסות בנתניה: "צונאמי, איבדנו הכל" מחדל הגז בנתניה: משרד השיכון יסייע למתפנים
- חסרי כל בנתניה: "רוצה רק את תמונות המשפחה"
"התשובה לשאלה זו תלויה בתוצאות החקירה לגבי הגורם לאירוע", מסבירה עו"ד ענת קאופמן, תושבת נתניה, מומחית בתביעות נזיקין וביטוח. "כרגע, כפי שהתרשמתי מאמצעי התקשורת, עושה רושם שמדובר בדליפת גז עקב תקלה או חבלה, שגרמה לפיצוץ הנורא. יחד עם זאת חברת הגז – שדווחה על העניין על ידי המשטרה - טענה כי הכל תקין.
"בהתאם לחוק הגז ולצו הפיקוח על מצרכים ושירותים, ספק גז חייב לוודא את תנאי הבטיחות של מתקני הגז שברשותו וכי אין סכנה לאדם או לרכוש. מנסיוני, בדרך כלל, כאשר מתרחש פיצוץ בלון גז, הגורם הוא רשלנות של חברת הגז או מי מעובדיה. אם יוכח כי הפיצוץ בנתניה אירע בעקבות רשלנות, אזי יכולים הנפגעים לתבוע מחברת הגז פיצוי בגין הנזקים שנגרמו להם".
יש לציין כי חברות הגז מבוטחות בעצמן כנגד מקרים מהסוג הזה. ואולם, אם יתברר כי הפיצוץ ארע עקב חבלה שביצע עובר אורח, מי שאינו מבוטח יהיה נתון לחסדי הרשויות.
"במידה שקיימת פוליסת ביטוח, מומלץ לתבוע את חברת הביטוח, כי היא אינה מטילה על המבוטח הניזוק את חובת הוכחת הרשלנות, ועליו רק להוכיח שנגרם לו נזק" אומרת קאופמן. "בדרך כלל, תנאי הפוליסה של כל ביטוח דירה ועסק מכסה את המבוטח מפני נזקים מסוג זה. גם דיירים שיש בידם ביטוח אותו רכשו במסגרת משכנתא, ימצאו כיסוי לנזקי המבנה במסגרת הפוליסות".
לדבריה, מומלץ בכל מקרה, למי שביתו נפגע, להביא שמאי מטעמו במיוחד בנזקים גדולים, ולא להסתמך על השמאי של חברת הביטוח או של צד ג'.
הריסה ושיקום? הדיירים בבעיה
עיריית נתניה מיהרה הבוקר לסייע בשיכון התושבים שנפגעו כך גם חלק ממשרדי הממשלה הודיעו כי ישקלו לסייע. האם יש חובה כל שהיא לרשויות בעניין זה?
"אין חובות חוקיות יש חובות עיריה לעזור לתושבי העיר, אבל אין אחריות ספציפית".
בעירייה בוחנים את ניתן לשפץ את המבנה שנפגע וייתכן כי צריך יהיה להרוס אותו ולבנות מחדש. מי ישא בעלויות?
"אם יימצא אחראי ברשלנות, או שזו רשלנות של חברת הגז, היא תצטרך לשאת בעלויות ההריסה והשיקום. ואם לא יימצא אחראי, ייתכן שהדיירים ימצאו עצמם במצב מביך וקשה, כי פוליסות הביטוח הקיימות לרוב אינן מכסות נזקים מסוג זה של הריסת בניין ובנייתו מחדש. זאת, בגין שייתכן שאין הרחבה לנזק מסוג זה בפוליסה. במקרה כזה הם נתונים לחסדי הרשויות.
יש לציין כי בחלק מהפוליסות קיימת הרחבה הכוללת כיסוי ערך קרקע, הנותן מענה כך שהדייר אינו תלוי ביכולתם של הדיירים האחרים (שחלקם לא עשו ביטוח) להקים את הבניין מחדש. נפגעי נפש וגוף – אלו המחזיקים בפוליסות ביטוח חיים, אבדן כושר עבודה וכדו' יוכלו לממש אותן.
עו"ד אלון אבלה המתמחה בדיני מקרקעין מציין כי אם אכן יוכח כי האחריות לקרות מפגע הגז או שעקב אי בדיקות תקופתיות היא של ספק הגז, הוא עלול להיות מואשם גם בתביעה פלילית כנגדו. "במקרים בהם עקב מפגע הגז קיפחו אנשים את חייהם הואשמו הממונים והאחראים בחברות הגז בעבירה פלילית של גרם מוות ברשלנות, עבירה שהעונש בצידה הוא עד 3 שנות מאסר".