שתף קטע נבחר
 
צילום: שאול גולן

"נחיל את חוק ההגבלים העסקיים על החלב"

שר האוצר שטייניץ הגיב למחאת הקוטג' עם שליפה של צעד שהאוצר עובד עליו כבר זמן רב – הפסקת החרגת החקלאות מחוק ההגבלים העסקיים. בנוסף, הודיע השר כי במשרדו שוקלים הסרת חסמים לייבוא מוצרי חלב והטלת פיקוח מחירים. במקביל, ועדת הכלכלה של הכנסת מקיימת דיון בנושא. צפו

המחאה והתגובה: על רקע חרם הקוטג', אמר בצהריים (א') שר האוצר יובל שטייניץ כי יפעל ל"החלת חוק ההגבלים העסקיים גם על המגזר החקלאי". השר שהתייחס לחרם הקוטג' בכנס בפורום קיסריה במכללה למינהל בראשון לציון אמר: "קיבלנו כבר החלטה ונעביר אותה בכנסת". בנוסף, הוא הדגיש כי במשרדו בודקים את רמות המחירים ושוקלים להסיר חסמים לייבוא מוצרי חלב ולא שוללים הטלה של פיקוח מחירים. במקביל, ועדת העבודה של הכנסת מקיימת דיון מיוחד בנושא חרם הקוטג'.

 

 

חוק ההגבלים העסקיים אינו חל כיום על תחומי החקלאות והספנות. ההחרגה ההיסטורית של החלקאות נוצרה משום שתנובה וקואופרטיבים אחרים שמשווקים תוצרת חקלאית לא היו חברות מסחריות, אלא עמותות שלא למטרת רווח. השר שהתייחס לחרם הקוטג' אמר: "קיבלנו כבר החלטה ונעביר אותה בכנסת". מדובר ביוזמה של משרד האוצר מלפני כשנה, אשר אושרה בהחלטת ממשלה, הפכה להצעת חוק ממשלתית ועברה קריאה ראשונה בכנסת.

 

החוק כיום מחריג את כל מי שמשווק תוצרת חקלאית, כולל חברות תנובה, שטראוס וטרה שמשווקות מוצרי חלב. גורם בכיר באוצר הבהיר כי הכוונה היא לא "לחפש" את החקלאים והרפתנים כיוון שאין סיבה לחשוב שהם מהווים מונופול, אלא את החברות שמשווקות. בנוסף, אמר שר האוצר כי גם תחום הספנות יופסק להיות מוחרג.

 

שר האוצר קשר בין תחום מוצרי החלב לתחום הגז. "אנחנו איננו יכולים להסכים לכך שהאינטרס של המדינה ושל אזרחיה לא יבוא לידי ביטוי או יירמס על ידי קבוצות כח וריכוזיות, בשני התחומים.

 

"נבחן את פערי המחירים"

"בתחום הגבינות, אני רוצה להתבטא בזהירות, כי התחלנו אך לא סיימנו את בחינת העניין, אם אכן נכון הדבר שמחירי הגבינות קוטג' ואחרות בישראל כפולים ממחירי המוצרים הדומים באירופה ובעולם המערבי, הרי ברור שזה בלתי נסבל וחייבים לתקן. במקרה כזה אם זה לא יסתדר בעצמו, גם מחאת צרכנים משפיעה, אבל אם הדברים לא יסתדרו מאליהם נשקול צורה של צעדים.

 

"קודם כל נעמיק את הבחינה ונראה האם אכן פערי המחירים גדולים. אם כן, כל הצעדים יישקלו כולל הסרה של חסמים לייבוא ויצירת תחרות אמיתית על הצרכן ועל המחירים. כולל סוגיה של פיקוח. הצעדים הללו יישקלו, נבדוק בשבוע הקרוב ונראה את התמונה, לאחר מכן נשקול את הצעדים בשיתוף המשרדים האחרים - התמ"ת והחקלאות. כבר היום היתה לי שיחה ראשונית עם ראש הממשלה הוא בסוד העניין והדברים יישקלו.

 

שטייניץ התייחס, באותו הקשר שבו דיבר על הקוטג, גם למשא ומתן המתקיים בימים אלה על מחיר הגז הטבעי. בעלי מאגר תמר - יצחק תשובה תאגיד נובל אנרג'י - מנהלים מו"מ עם חברת החשמל ויצרני החשמל הפרטיים במטרה להעלות את מחיר הגז, על רקע החשש להפסקת האספקה ממצרים.

 

"צמיחה עלולה להגדיל פערים"

שר האוצר חזר על הצהרת האוצר, לפיה המדינה תשקול להכניס את מחיר הגז הטבעי לפיקוח וגם להחיל על חברות הגז (כלומר, על נובל אנרגי ותשובה – ת.ג) לפיקוח, או להכריז על השותפות כמונופול שיאפשר לפקח על המחיר בלאו הכי.

 

שטייניץ גזר גזרה שווה בין חברות הגז ליצרני החלב ומוצריו ואמר: "אנחנו נמנע מצב שבו אם יש הפיכה במצרים היא תנוצל כדי להוציא כסף מהציבור הישראלי, ממש כמו שמנענו מצב שרווחי הגז לא יגיעו לציבור כשאימצנו את מסקנות ועדת ששינסקי".

 

שטייניץ הדגיש בדבריו כי "הכי חשוב, מעבר לכל תמריץ ולכל תכנית, זה למנוע שהצמיחה תביא גידול משמעותי במספר העובדים הזרים. הכניסה המאסיבית של עובדים זרים יוצרת שני דברים: דוחקת ישראלים ממקומות העבודה, לא את הפרופסורים והמנהלים ועורכי הדין היא דוחקת את העובדים הפשוטים, את עובדי הכפיים.

 
"חמור מכך היא מגדילה את פערי השכר. בשעת צמיחה רמת השכר של החלשים עומדת במקום והמשמעות של פתיחת השערים לזרים היא שאנחנו מאפשרים תחרות לחלשים בחברה". שר האוצר הוסיף כי "המטרה העיקרית זה להגדיל את ההשתתפות בכח העבודה ודגש על חרדים וערבים  כי מבחינה כלכלית וחברתית הן החלשות ביותר בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים