שתף קטע נבחר
 

דרישה לחוק: ספרייה ובית קולנוע לכל ילד

סופרים, יוצרי קולנוע ותיאטרון קוראים לשרים סער ולבנת להוביל חקיקה שתשנה את הפרישה הארצית ותקל על הנגישות לספרים וסרטים. במשרד התרבות בונים על חוק הספריות ומבשרים: "יש תוכנית לקידום ועידוד הקרנות סרטים בפריפריה"

סגירת הספרייה העירונית בקריית שמונה בעיתוי אומלל על רקע שבוע הספר, גוררת לא רק מחאות מקומיות. עשרות סופרים, יוצרי קולנוע, יוצרים בתיאטרון ואנשי רוח, יוצאים היום בקריאה לשרת התרבות, לימור לבנת ולשר החינוך, גדעון סער, להוביל חקיקה, שתקבע: "כל ילד במדינת ישראל זכאי שיפעלו ספרייה ציבורית קבועה או ניידת ובית קולנוע, במרחק סביר מביתו".


מחאת ראש עיריית קריית שמונה, אינה מחאת יחיד (צילום: אביהו שפירא)

 

על המכתב חתומים בין היתר הסופרים דויד גרוסמן, חיים באר, עמוס עוז, סמי מיכאל, יורם קניוק, א.ב יהושע, נעמי רגן, גבריאלה אביגור רותם, סמי ברדוגו ורונית מטלון, הבמאי ומנהל תיאטרון החאן מיקי גורביץ', יו"ר איגוד המפיקים בקולנוע מוש דנון. "בכל עיר יש שירותי רפואה, חינוך ודת. אסור שמקומה של הספרייה הציבורית ייפקד מבין אלה", הם כותבים ומדגישים, "הספרייה היא היכל התרבות הראשוני של העם היהודי. עליו נסמכות יתר האמנויות. קריאה וספרים הם לב לבה של תרבותנו שאנו חפצים להנחיל לילדינו".

 

לטענת החתומים על המכתב, סגירת הספרייה היא דוגמה כאובה למה שהם מגדירים כהזנחה מתמשכת של שירותי התרבות באזור הצפון. "לא ייתכן שבין חיפה לקריית שמונה, אין אף בית קולנוע שפועל באופן סדיר", מוסיפים החותמים ומתריעים, "מדינת ישראל מרחיקה בכך אזרחים רבים מתרבותה. בלי ספריות ובתי קולנוע ילדים רבים ברחבי הארץ נמצאים בתת תזונה תרבותית שמותירה אותם מחוץ למעגלי התרבות הישראלית".

 

לצד דרישה להמשך פעילותה של הספרייה הספציפית בקריית שמונה, דורשים החותמים השקעת משאבים נוספים שיאפשרו לתושבי העיר הצפונית, צעירים ומבוגרים כאחד, ליהנות מספרייה כמרכז תרבותי שמציע פעילויות ענפות ואיכותיות.

 

מנסח המכתב, הסופר ינץ לוי, אומר היום ל-ynet: "הספרייה בקריית שמונה היא מקרה מבחן שמייצג הזנחה פושעת של מגזרים שלמים. "ככל שאתה מסתובב יותר ברחבי הארץ, אתה מבין עד כמה זה מסוכן. המכתב הוא לא רק מחאה אלא הצעה קונקרטית וקונסטרוקטיבית לפתרון בעיה כוללת.

 

"לא ייתכן שבערים של עשרות אלפי אנשים כמו כרמיאל, נצרת, קריית שמונה ואני אפילו לא מדבר על הישובים הערביים, אין בית קולנוע אחד לרפואה. חייבים לגבש פתרון מעשי שיאפשר לכל תושבי הארץ להחשף ליצירה שהמדינה עצמה משקיעה בה לא מעט כסף. מדינת ישראל מנציחה את הפערים החברתיים ומשאירה אוכלוסיות שלמות מאחור".

 

לוי מדגיש כי המכתב הופנה בין היתר גם לשר החינוך ולא בכדי. "בבתי הספר היסודיים בישראל יש אמנם ספריות אבל אין תקן לספרניות שאמונות על עידוד הקריאה בקרב ילדים. בית הספר אמור להיות הבסיס, המקום שבו מקנים לילד הרגלי קריאה. ילד שמיומן בקריאה, יוכל להתמודד עם כל סוג של למידה בהמשך".

 

במשרד התרבות מדגישים כי המכתב טרם התקבל בלשכת השרה לבנת, אך מדגישים כי: "משרד התרבות בראשות השרה לבנת, הציב בשנה האחרונה במקום גבוה מאד בסדר העדיפויות שלו את נושא קידום ועידוד צריכת ויצירת התרבות ביישובי הפריפריה במטרה ליצור תנאים אופטימאליים להקמת מוקדי יצירה תרבותית, עצמאית, מקצועית ואיכותית גם בישובים ובערים שאינם מרכזיים".

 

בכל הנוגע לספרייה הציבורית בקריית שמונה, מסבירים במשרד התרבות כי הסיבה לסגירת הספרייה אינה נוגעת למחסור בתקציבים, אלא בקשיים אליו נקלע המתנ"ס בתוכו היא פועלת.

בנוסף להצעת החותמים, נאמר בתגובה כי "בישראל קיים חוק הספריות הציבוריות שמאפשר לכל אזרח ברחבי הארץ לשאול ספרים ללא תמורה".

 

בכל הנוגע להצעה המתייחסת להקמת בתי קולנוע מבקשים במשרד להבהיר: "בתי הקולנוע בישראל מופעלים כיום באופן מסחרי ועצמאי שאין לו כל קשר למשרד התרבות. יחד עם זאת, יו"ר מועצת הקולנוע החדש, דוד אלכסנדר, עדכן לאחרונה את השרה על תכנית חדשה, שבכוונתו ליזום במטרה לקדם ולעודד הקרנות של סרטי קולנוע בפריפריה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוזמת חקיקה חדשה על רקע סגירת הספריה בקרית שמונה
צילום: ויז'ואל פוטוס
לאתר ההטבות
מומלצים