הצילו, כינים! איך להיפטר מהמטרד בלי כימיקלים
הכינים שוכנות אצל 25% מילדי הגן ובית הספר - ובסופו של דבר יגיעו גם לראש של הילד שלכם. איך לסרק בצורה יעילה כדי לסלק את הביצים, אילו שמנים למרוח על השיער ומה עושים אם גם התינוק נדבק? מחברי "המדריך הטבעי לבריאות הילד" מסבירים
כינים שוכנות בראשיהם של כרבע מהילדים בגיל הגן ובית הספר, והן יבקרו אצל כ-75% מהילדים לפחות פעם אחת במהלך חייהם. הן נחשבות לטפיל השכיח ביותר בעולם.
הכינים מאובזרות בזוג צבתות שמאפשרות להן לתפוס את השערה בחוזקה. הן ניזונות מדם אדם, שאותו הן מוצצות ארבע עד חמש פעמים ביום. כינה בוגרת חיה כחודש ומטילה כחמש עד שש ביצים בכל יום. לאחר שבעה ימים בוקעות הביצים, וכעבור פחות משבועיים הכינים הצעירות הופכות לבוגרות, והכול מתחיל שוב.
כל ביצה "דבוקה" לשערה בחומר שהפרישה הכינה המטילה. הן דבוקות כשלושה מילימטרים מעל הקרקפת, וקשה מאוד להסירן. רק סירוק במסרק צפוף - עם חומרים שמסייעים להפרידן מן השערה או בלעדיהם - יועיל לסילוק הביצים. אם לא נמצאו על הראש כינים חיות אין צורך בטיפול נוסף לסירוק. את אלו ניתן לגלות לאחר כל סירוק, בהתבוננות במסרק או על ידי ניקויו במגבון ובחינת התוצאות.
איך נדבקים?
כינים אינן קופצות, שוחות או עפות; הן פשוט זוחלות מראש לראש, ומוכרח להיות מגע ישיר כדי להידבק בהן. להיגיינה אין כל קשר להידבקות בכינים. ראש "מלוכלך" אינו מפתה אותן יותר מאשר ראש נקי, וחפיפת השיער לעתים תכופות לא תשנה את מידת ההידבקות.
כינים חיות רק על ראשים אנושיים ולא תיתכן הדבקה באמצעות בעלי חיים כגון חתולים או כלבים.
לעתים הן עלולות לעבור בשל שימוש במסרקים, בכובעים, בסרטי ראש או במצעים, אם כי יש הסבורים כי כינים שנשרו מן הראש או נאחזו בכובעים, סרטים וכדומה הן כינים מתות, חולות או מבוגרות, שאין בהן סכנה. אין סכנת הידבקות במי הבריכה.
ברוב המקרים נדרש מגע ישיר ממושך יחסית בין הראשים כדי שהכינים יעברו מראש לראש, לכן אם יש לילד כינים, סביר להניח שאלה יימצאו גם על ראשיהם של חבריו או של בני משפחתו.
לילדות יש נטייה גדולה יותר להידבק בכינים, אולי משום שהן קרובות ונוגעות יותר זו בזו במהלך משחק, ולא משום ששערן ארוך יותר. דווקא שיער קצר מקל על הכינים לנוע על הקרקפת.
מתי כדאי לפנות לרופא?
אין צורך בפנייה לרופא. אמנם כינים ניזונות ממציצת דם הקרקפת תוך הפרשת ריר שגורם לגירוד, לעקצוץ ולפריחה קלה מאחורי האוזניים והצוואר, אך רק במקרים נדירים ביותר הן עלולות לגרום לזיהום משני של העור.
חפיפה
אפשר לחפוף בסוגים שונים של שמפו קוטל כינים, שמחסל גם את הביצים. הידבקות בכינים מתרחשת אך ורק אם ראש "נקי" נפגש עם ראש שעליו נמצאות כינים חיות. לכן יש להתחיל לטפל בשמפו נוגד כינים רק אם נמצאו על הראש כינים חיות - אם יש רק ביצים אפשר להסתפק בסירוק ולחסוך את השימוש בכימיקלים. הבעיה כיום היא שהכינים פיתחו עמידות לחלק מהתכשירים.
אם יש הדבקה חוזרת, כדאי להשתמש בסוג אחר של שמפו. עד היום נבדקו למעלה משבעים חומרים, אך רק ארבעה נמצאו יעילים נגד כינים. התכשירים מבוססים על קוטלי חרקים מהסוג שמשמש בחקלאות. אמנם התכשירים בטוחים לשימוש ולא ידוע על פגיעות עצביות כתוצאה משימוש בחומרים שבריכוזים גבוהים עלולים להיות מסוכנים, אך די בעובדה זו כדי להרתיע הורים רבים מלחפוף בהם.
סירוק במסרק צפוף
הטיפול הבטוח ביותר הוא סירוק במסרק צפוף. הביצים בוקעות תוך שבוע מהטלתן, וניתן לשמור על "ראש נקי" אם מקפידים על סירוק יומיומי, שמרחיק אותן ומאפשר להיפטר מהן לפני שבקעו. סירוק רצוף כזה במשך ימים אחדים לא רק מסלק את הביצים, אלא גם מונע בקיעה והתפתחות של דור חדש, וגם עשוי ללכוד את הכינים עצמן אם בקעו.
מומלץ לסרק כשהשיער רטוב או לאחר חפיפה במרכך, דבר שיסייע למסרק להחליק בעד השיער ללא קשרים וכאבים. מסרקים קרוב לקרקפת, וכדאי לסרק את כל הראש לפחות פעמיים בכל סירוק. לאחר כל מעבר של המסרק בשיער בודקים אם נשארו ביצים וכינים על שיני המסרק. מומלץ לסרק במשך 30-15 דקות.
בדרך כלל מוצאים את הכינה הראשונה תוך פחות מדקה. את ה"מציאות" יש להשמיד מיד בשטיפה במים חמים מאוד, בברז או בקערית שהוכנה מבעוד מועד.
רק סירוק במסרק צפוף יעיל לסילוק ביצי כינים (צילום: shutterstock)
רפואה טבעית
הרפואה הטבעית עוסקת בכל השיטות שאינן כרוכות בשימוש בחומרי הדברה ובכימיקלים. לרובן אין הוכחות מדעיות, אבל זה לא אומר שהן לא יעילות. הניסיון מלמד שסירוק בתוספת כמה פטנטים קטנים, קלים ונחמדים אכן מועיל.
מים וחומץ
לייעול הסירוק מערבבים בקערית שתי כפות חומץ - כל סוג שהוא - ומים חמים מאוד, רצוי רותחים, ובין סירוק לסירוק טובלים בהם את המסרק. החומץ ממס את הדבק שקושר את הביצים לשערות.
שמן זית
מורחים את הראש בשמן זית (או כל סוג אחר של שמן) או במרגרינה רכה. עוטפים למשך שעה עד שעתיים בניילון (אפשר להשתמש בכובעי מקלחת חד-פעמיים), לאחר מכן שוטפים, חופפים בשמפו ומסרקים. השומן "חונק" את הכינים ומקל את ניתוק הביצים מן השערה בזמן הסירוק.
חימום
מחממים את הראש באמצעות מייבש שיער במשך 10-5 דקות מדי יום, במשך שבעה עד עשרה ימים. החום הורג את הכינים ואת הביצים.
טיפול בשמנים ארומטיים
השמנים הארומטיים מכילים חומרים נוגדי זיהום שמרגיעים את העור, לכן הם פועלים במקביל לסילוק הכינים והביצים, להרגעת עור הקרקפת ולשמירה על ההיגיינה, בעיקר כשיש נטייה לגרד את העור ולפצוע אותו.השמנים המתאימים לטיפול בכינים הם גרניום, רוזמרין, לבנדר, מליסה ועץ התה.
כיצד משתמשים?
שמן גרניום או רוזמרין: מערבבים שש טיפות מאחד מהם או משילוב של שניהם עם שלוש כפות של שמפו עדין, המותאם לשימוש בתינוקות. מורחים את התערובת על שיער יבש, מכסים בכובע מקלחת ומשהים 30-10 דקות. שוטפים במים כמה פעמים, ובשטיפה האחרונה משתמשים בכוס מים עם שתי טיפות שמן גרניום, רוזמרין או שילוב של שניהם.
שמן רוזמרין: ריחו כנראה דוחה כינים, לכן מתאים למניעת הידבקות, אך לא כל הילדים מחבבים את הריח. טובלים את קצות האצבעות במעט שמן רוזמרין ארומטי ומורחים על השיער בבוקר, לפני ההליכה לבית הספר ולגן כדי שכינים חדשות לא יזחלו לעברו.
הוראות להכנת שמן רוזמרין תוצרת בית: קוטפים ענף של רוזמרין ומניחים בבקבוקון זכוכית. יוצקים שמן זית עד לכיסוי הענף ומעמידים למשך שמונה ימים בשמש. לאחר מכן, מוציאים את ענף הרוזמרין ומסננים את השמן לכלי נקי חדש. שומרים במקום מוצל.
שמן רוזמרין או לבנדר: מטפטפים 3-1 טיפות שמן על מברשת (מומלץ לחטא את המברשת במים רותחים) ומסרקים מדי בוקר.
שמן עץ התה: מטפטפים 25 טיפות שמן עץ התה ל-1/2 ליטר מים, ושוטפים בהם את השיער. משפשפים היטב ומשהים על הראש כ-15 דקות. שוטפים היטב ומסרקים. יעיל גם כטיפול מונע הידבקות. כדאי להיזהר שלא ייכנסו לעיניים המים המעורבבים עם השמן.
תערובת שמנים: מכינים תערובת מ-10 טיפות שמן גרניום, 10 טיפות שמן רוזמרין, 5 טיפות שמן מליסה ו-5 טיפות שמן עץ התה. מוסיפים לתערובת חמש כפות של שמן נשא כמו שמן זית או שמן שקדים. מעסים את השיער ואת הקרקפת בתערובת ומסרקים. משאירים למשך שעתיים על השיער ושוטפים או חופפים את הראש. מסרקים את השיער שוב לאחר החפיפה. חוזרים על התהליך לאחר יומיים, ושוב אחרי שמונה ימים.
אפשר להשתמש בתערובת גם למניעה - מורחים טיפה מאחורי כל אוזן לפני היציאה לבית הספר או לגן. אפשר להציע להורים נוספים בגן או לבקש מן הגננת שתמרח לכל הילדים, ובכך לשמור על הגן נקי במידת האפשר מכינים.
ראש "מלוכלך" אינו מפתה את הכינים יותר מראש נקי (צילום: index open)
האם צריך להרתיח מצעים ובגדים?
הדעות חלוקות. בדרך כלל אין צורך בכך, והיתרון בחיטוי או בהרתחת מצעים לא הוכח כמועיל. כדאי לזכור שגם אם הכינים יכולות לשרוד כיומיים ללא ראש אנושי - מידת ההדבקה שלא במגע ישיר היא שולית, לכן במקום הרתחה ניתן לסגור את המצעים בשקיות ניילון אטומות למשך יומיים-שלושה.
המצדדים בחיטוי בגדים ממליצים על השארתם בשמש שלושה ימים, על כיבוס ב-60 מעלות למשך 30 דקות או על ניקוי יבש. מסרקים ומברשות אפשר לנקות בעזרת מברשת שיניים ישנה ולהשאירם בחוץ למשך יומיים-שלושה, או להשרותם בתמיסת תכשיר קוטל כינים למשך 30 דקות. אפשר גם להשרותם במים רותחים לכמה דקות.
בעבר השתמשו בנפט להדברת כינים. האם זה יעיל?
אין זה משנה אם זה יעיל או לא - על פי הנחיות משרד הבריאות, השימוש בנפט מסוכן!
יילודים עד גיל שנה
מרבית התכשירים לחפיפה מכילים, כאמור, חומרי הדברה. אמנם המינונים נמוכים, אולם לא מומלץ להשתמש בהם בילדים מתחת לגיל שנתיים, ולגבי מקצתם אפילו חל איסור לשימוש. עם זאת, סיכוייו של תינוק להידבק בכינים נמוכים מאוד. מובן שתינוקות השוהים במעונות יום או תינוקות שיש להם אחים גדולים חשופים יותר, אך עדיין מדובר במצב נדיר.
כדי שיידבק על התינוק להיות במגע צמוד וממושך עם ילד או תינוק שראשם שורץ כינים.
מה בכל זאת עושים אם התינוק נדבק? מושיבים אותו באמבט, חופפים את ראשו בשמפו לתינוקות ובמרכך ומסרקים. למרבה המזל, שערם של תינוקות דליל וקל לסרקו.