שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

משפ' חייקין: ציונות סוציאליסטית אינה מילה גסה

היא הגנה על יהודים בפוגרומים של רוסיה, עלתה ארצה בראשית המאה ה-20 וחבריה נמנו עם מקימי ההסתדרות ותנועת צ"ס (ציונים סוציאליסטים). קבלו את משפ' חייקין החלוצה. חלק א'

בביתו של רמי חייקין, בנו של זיאמה חייקין, נמצא ארגז מלא תצלומים ואלבומים, מרביתם ללא כיתוב על הנראה בהם אבל מכיוון שחלק מהנופים והאנשים היו מוכרים לי – החלטתי לנסות לתעד ו"לתת בתצלומים סימנים". לדעתי, חוקר שיבקש לעשות מחקר על פועלם של החלוצים הציונים שהגיעו לא"י מרוסיה בראשית המאה ה-20, ימצא באוסף זה תצלומים רבים שיוסיפו עניין למחקר הכתוב.

 

אביא בפניכם בשני פרקים מבחר תצלומים של התקופה.

 

לאברהם חייקין ואשתו (לבית לוריא) שחיו בפולטבה-אוקראינה, נולדה בשנת 1895 בתם בת-שבע. בשנת 1909 נולד בנם, זיאמה (היו כנראה ילדים נוספים, אבל בכתבה אתייחס לשניים אלו).

 

משפחת חייקין הייתה משפחה ציונית-סוציאליסטית ברוסיה, והיתה מעורבת בהקמת ההגנה העצמית של היהודים בעירם כנגד הפוגרומים. בת-שבע למדה מדעי הטבע ובשנת 1912 עלתה לא"י, ללמוד הוראה בבית ספר לוינסקי בתל אביב. בחופשת הקיץ של 1914, כאשר חזרה לאוקראינה, נתקעה שם בת-שבע עקב פרוץ מלחמת העולם הראשונה. עם פרוץ המהפכה הבולשביקית ברוסיה 1917, השתתפה בת-שבע בהקמת התנועה צ"ס (ציונים סוציאליסטים) אבל המהפכנים הסובייטים לא הסכימו לכל סוציאליסטים אחרים מהם, וצ"ס הוצאו אל מחוץ לחוק, בת-שבע נאסרה וגורשה בשנת 1924 לא"י.

 

כאן, בארץ, היתה בת-שבע לחברה בקיבוץ יגור ומראשי ההסתדרות, פעילה בתחום מועצת הפועלות, תרבות וחינוך, ההגנה והמרכז החקלאי. בת-שבע הלכה לעולמה באפריל 1946, בגיל צעיר יחסית (51) בעקבות חולי.

 

אחיה של בת-שבע, זיאמה, הצטרף בגיל 15 לשורות הנוער הלאומי בהסתדרות הצופים בפולטבה, שהיו לגרעין המייסד של תנועת השומר הצעיר ברוסיה. על פעילותו זו נאסר וגורש מרוסיה בשנת 1927. הוא הגיע לא"י, שם הצטרף לחבריו שעבדו בייבוש ביצות כברה ליד זכרון יעקב. הקבוצה נדדה לחצר כנרת והייתה לגרעין המייסד של קיבוץ אפיקים. הם עבדו בבניית תחנת הכוח בנהריים וכבר אז בתור חובב ספורט ימי, ארגן זיאמה את משחה הכנרת הראשון.

 

בשנת 1931, עקב ויכוח רעיוני (כהרגלם של אנשי השומר הצעיר), עבר לחיפה כפועל בניין וליד מקום עבודתו הקים בשנת 1935 את הסקציה הימית של ארגון הפועל - קבוצת "עוגן" וראשית ההכשרה הימית בא"י שהייתה הייסוד לספנות עברית.

 

בתקופת מלחמת העולם השנייה התגייס לצי הבריטי. בשנת 1944 הלך לעולמו לאחר מחלה. באוסף הצילומים הנ"ל מצויים תצלומים מכל האירועים שהזכרתי.


1. במרכז: אברהם חייקין, אביהם של בת-שבע, ובנו זיאמה (מצד ימין) 10.2.1927


2. 1935, על האוניה "תל אביב", בת-שבע וגולדה מאיר.


3. חברת התחבורה הציבורית "המעביר" העניקה כרטיס נסיעות של כבוד, מס' 11160, ללא הגבלה, לחברה בת-שבע חייקין. מנהיגי היישוב בטרם המדינה הסתפקו בנסיעה לצורכי שליחותם (כך נקראה אז עבודתם) בתחבורה ציבורית.


4. על התצלום מאחור נרשם: "לבת-שבע בידידות מבבה ורבקה, ינואר 1945 לפני צאתי לאמריקה". בתצלום: בבה (טרכטנברג) אידלסון, אשר קורות חייה דמו לאלו של בת-שבע חייקין. הייתה חברה בארגון צ"ס ברוסיה והקימה הגנה עצמית של יהודי יקטרינוסלב-אוקראינה כנגד הפוגרומים. הסובייטים הגלו אותה לסיביר ורק בהתערבות אשתו של מקסים גורקי שוחררה וגורשה לא"י בשנת 1924. היא נישאה עוד ברוסיה לישראל (אידלסון) בר-יהודה, ושם נולדה בתם היחידה רבקה.

 

בבה הקימה את מועצת הפועלות. בשנות מלחמת העולם השנייה שיכנעה את הצבא הבריטי להקים את יח' ה- ATS ולקבל את מתנדבות היישוב העברי ליחידה. לאחר קום המדינה הייתה חברת כנסת ב-5 כנסות מטעם מפא"י. יזמה חוקי שוויון למען הנשים בישראל, חובת השירות הצבאי של נשים, ניסתה ללא הצלחה להביא לחוק נישואין אזרחי ובתי דין למשפחה. בבה הלכה לעולמה דצמבר 1975, ועל שמה נקרא כפר הנוער "כנות".


5. קיבוץ השומר הצעיר ס.ס.ס.ר (לימים קיבוץ אפיקים). זיאמה בראשית דרכו בארץ נמנה עם חברי הקבוצה. על הגלויה נכתב: "פגישת מועצת השומר הצעיר בכנרת 18 ינואר 1928".


6. חבריו של זיאמה בקבוצת השומר הצעיר, ס.ס.ס.ר. עומד באמצע: גיורא שאנן.


9-7. פרנסה נמצאה לחברי השומר הצעיר כאשר החל פנחס רוטנברג להקים את מפעל החשמל בנהריים. הבחורים התגייסו לעבודת החפירה, הבניין והרחבת אפיק הירדן, 1928.


8.


9.


11-10. המפעל בנהריים היה גדול יציקות-הבטון בראשית שנות ה-30 בא"י. לא היו אז משאבות בטון ולצורך יציקות גבוהות בנו פיגום גבוה.


11.


13-12. חברי הקבוצה גם הקימו את שכונת העובדים של מפעל החשמל: תל אור. אופייני לבתי המגורים בשכונה היה הגג בעל השוליים הרחבים כדי להצל את קירות הבתים בפני החום הרב של עמק הירדן.


13.


14. הכנת תבניות ליציקת הגשר מעל הירדן (ליד קבוצת גשר), חודש מאי 1931. בתעודת חבר ההסתדרות של זיאמה נכתב בסעיף מקצוע: "ברזלן". היום אין הרבה יהודים בעלי מקצוע זה.


15. בניין בית הטורבינות של המפעל בנהריים.


17-16. בניית הסכר על הירמוך ותיעול המים לצורך הקמת אגם נהריים, מאי 1931


17.


18. הבריטים בנו גשר כלונסאות מעל הירדן במקום שבו הירדן יוצא מהכנרת. הגשר היה פעיל מספר שנים עד שהוקם הגשר עליו נוסעים היום, באותן שנים שהוקם המפעל בנהריים. בתצלום נראה חלק של גשר הכלונסאות. אין בתצלום תאריך ולכן לא ברור אם הגשר נמצא בבנייה או בפירוק.


19. חג בעמק הירדן: 1 במאי 1929, ליד מוצא הירדן.


20. לקראת השלמת תחנת הכוח בנהריים, הקימו את עמודי החשמל להובלת החשמל

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
א. בת-שבע (באמצע)
ב-ג. חברי קבוצת ס.ס.ס.ר גידלו את ילדיהם גם בתנאי הדלות והחום של עמק הירדן
ג.
ד. פרנסה נמצאה לחברי השוה"צ כאשר הקים פנחס רוטנברג את מפעל החשמל בנהריים
ה.
ו-ז. לקראת השלמת תחנת הכוח בנהריים, הקימו את עמודי החשמל להובלת החשמל
ז.
מומלצים