לנדאו מתערב במחיר הגז - יגביל את תשובה
שר התשתיות ממליץ לוועדה מקצועית שתדון במחיר הגז: או שהממשלה תגביל את מחיר הגז שיצחק תשובה ושותפיו האמריקנים מוכרים לחברת החשמל, או שכל אחת מהחברות השותפות במאגרי הגז יצטרכו לנהל משא ומתן נפרד
שר התשתיות הלאומיות, עוזי לנדאו, ימליץ לוועדת המחירים הממשלתית להחיל את חוק ההגבלים העסקיים על עסקאות הגז הטבעי בין חברת דלק ושותפותיה לבין חברת החשמל ויצרני החשמל הפרטיים.
השר לנדאו יגיש לוועדה שתי הצעות חלופיות: האחת, להכניס את מחיר הגז הטבעי לפיקוח והשנייה - להורות לכל אחת מהשותפות במאגר הגז תמר (נובל אנרג'י האמריקאית ודלק, ישראמקו ודור-אלון הישראליות) לנהל את המו"מ עם המדינה והחברות הפרטיות.
לנדאו נדרש לסוגייה עקב משבר הגז המצרי. חברת החשמל מייצרת כ-30% מהחשמל מגז טבעי שהיא רוכשת מדלק ושותפותיה ו-20% מגז מצרי. מאז המהפיכה במצרים נשמעים איומים בהפסקת הזרם לישראל והוא התנתק פעמיים עקב פיגועים בסיני.
במקביל, מאגר הגז ים תטיס של דלק ושותפותיה עומד להסתיים, והחברות מנהלות כיום מו"מ למכור גז מהמאגר הבא שלהן, תמר, לחברת החשמל ולתחנות פרטיות שאמורות לקום ב-2013. גורמים המעורים במו"מ טוענים שדלק ושותפותיה מנסות לנצל את המצב המורכב ואת העוצמה המונופוליסטית שהוא משאיר בידיהן כדי להעלות את המחיר בעסקאות הבאות - והממשלה מנסה למנוע מצב כזה.
ביום א' הקרוב תתכנס ועדת המחירים, שבה שותפים פקידים בכירים ממשרדי התשתיות והאוצר, ותדון בהצעת לנדאו. החלופה הראשונה שלנדאו הציע אומרת שדלק ושותפותיה - ועקרונית, גם חברת הגז המצרית, EMG - לא יוכלו לעלות מחיר מסויים. החלופה השנייה היא רעיון חדשני: כל אחת מהחברות השותפות במאגר יצטרכו לנהל עם חברת החשמל והיצרנים הפרטיים מו"מ נפרד, ולהציע מחיר לחלקן היחסי בגז שבמאגר, מבלי לתאם אותו עם האחרות. אם החברות יתאמו ביניהן - הן יבצעו, לכאורה, עבירה פלילית של הקמת קרטל.
ניתן להעריך שהאוצר יקבל את הצעותיו של לנדאו. שר האוצר, יובל שטייניץ, הצהיר השבוע בכנס קיסריה כי הממשלה רוצה להחיל את חוק ההגבלים העסקיים על משק הגז, והמשמעות המעשית של הצהרה כזאת היא יישום הצעתו של לנדאו, או משהו דומה לה.
לדברי לנדאו: "לאור הדינמיקה המתפתחת בשוק הגז הטבעי ומחיריו, כפי שמשתקפים בדיווחים השונים, תאלץ הממשלה להתערב, על מנת שלא תתקבע בשוק רמת מחירים בלתי סבירה, שתתבטא בסופו של דבר במחירי החשמל. אנו נבטיח שמשק האנרגיה הישראלי יעבוד במחירים סבירים, באופן שישמור על כיסו של הצרכן. עם זאת, ליזמים ולמשקיעים, שבזכות המיליארדים שהם מזרימים לחיפושי הגז הם הצליחו במקום בו המדינה נכשלה, מותר להרוויח".
הרשות לחשמל כבר אסרה להעלות מחיר
יש לציין שהרשות לחשמל - הרגולטורית של חברת החשמל והאחראית על קביעת תעריפי החשמל - כבר אסרה על חברת החשמל, למעשה, לאפשר לבעלי תמר להעלות את מחיר הגז. רשות החשמל הודיעה לחברת החשמל, שכל העלאה של מחיר הגז שהיא רוכשת מדלק ושותפותיה מעבר למחיר הנוכחי, תיחשב לחריגה מתחשיבי הדלק של החברה וחברת החשמל לא תוכל להעלות תעריפים כדי לממן אותה. המשמעות המעשית של החלטה כזאת - אם לא יקרה נס וחברת החשמל תעבור התייעלות - היא שדלק לא תוכל להעלות את מחיר הגז לחברת החשמל.
עם זאת, לא בטוח שהממשלה תוכל לנהוג בספק המצרי באותה קשיחות שהממשלה מפגינה כלפי דלק, היא לא תוכל להפגין כלפי המצרים, כיוון שכאן מדובר בעניין פוליטי. מצרים מוכרת לישראל, ירדן וסוריה את הגז במחיר נמוך מהמקובל בעולם, אף שישראל משלמת מעט יותר מסוריה וירדן. מאז המהפיכה דורשים במערכת הפוליטית במצרים - גם גורמים ליברליים שתומכים בעסקים עם ישראל - לפתוח את העסקאות ולהעלות את המחיר, בטענה שהעסקאות המקוריות היו מושחתות. ירדן כבר הסכימה להעלות את המחיר, וניתן להעריך שישראל לא תזכה למחיר נמוך יותר ממנה.
ברגע שהמצרים יעלו את המחיר, גם דלק תעלה אותו. גורמים בכירים במשק האנרגיה הישראלי אומרים שהממשלה מנסה לכופף את דלק כדי למנוע ממנה להעלות את המחיר עוד יותר, במקרה שמצרים תפסיק למכור לישראל גז ודלק תהפוך למונופול, וכן כדי למנוע ממנה להתחיל להעלות את המחיר עוד לפני המו"מ החדש עם המצרים, כדי למנוע העלאת מחירים כפולה במקרה שהעסקים עם המצרים יימשכו, בכפוף להעלאת מחירים.