לחוצים מהחום של הילד? אל תזדרזו לתת תרופה
היום כבר ידוע שחום גבוה אצל הילד איננו מסוכן, אך מחקר ישראלי מגלה שההורים עדיין חוששים ופונים לרופא גם לאחר שנתנו תרופה להורדת החום. איך אפשר לוודא את מצבו של הילד, איך לטפל בו בבית ומתי חייבים לפנות לבדיקה?
אף שכיום ידוע שחום עצמו אינו מסוכן, אינו גורם לפרכוסים ואפילו נחוץ לצורך המלחמה של הגוף בחיידקים ובנגיפים, הורים עדיין סובלים מ"חומופוביה" - פחד אימתני מעליית החום אצל ילדיהם. כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת בן גוריון ושהוצג לאחרונה בכנס בינלאומי לרפואת ילדים שנערך בתל אביב.
במחקר ביקשו החוקרים לבדוק את אמונות ההורים בנוגע לחום וכיצד הוא משפיע על הטיפול בילד. החוקרים בדקו 357 הורים לילדים בגילאי חודשיים עד עשר, שהובהלו בשל חום למרכזים רפואיים בירושלים ובמודיעין.
מהמחקר עלה כי מרבית ההורים (90%) מאמינים שמשהו רע יתרחש בעקבות החום. החשש העיקרי של ההורים בעקבות החום הוא מפני פרכוסים (53%), ונמצא כי הורים טריים לילד ראשון מודאגים יותר מהורים ותיקים לכמה ילדים. כ-35% מההורים סבורים שחום גבוה נחשב גם כשהוא מתחת ל-38 מעלות.
כמעט כל ההורים, 93% מהם, נתנו לילדים תרופה להורדת החום עוד לפני שפנו לרופא.
רובם (84%) מאמינים כי התרופות להורדת החום עובדות, אולם החליטו לפנות לרופא בכל זאת.
75% מההורים אמרו כי גם אם היו מתייעצים טלפונית עם הרופא, עדיין היו לוקחים את הילד לבדיקה במרפאה או לחדר המיון.
לפקוח עיניים
ההשערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש תחת החום. אזור מוחי הקרוי היפותלמוס והאחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף - הוא שמעלה את החום.
במרבית המקרים, חום מתחת ל-38.5 אינו דורש טיפול. רוב המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים.
מה אפשר לעשות בבית?
- חום הוא לא מחלה: זכרו, חום עבור הרופא הוא רק סימפטום.
- אל תמדדו חום עם היד: יש למדוד חום עם מדחום תקין ולדווח לרופא על עליות הטמפרטורה שהיו ביממה האחרונה.
- חום של 40 מעלות שווה ערך לחום של 38.5: לא הוכח כי חום גבוה גורם למחלה חמורה יותר, וחום נמוך למחלה חמורה פחות. לכן, אין להיבהל יותר מחום של 40 מעלות לעומת חום של 38 מעלות, למשל.
- סביבה חמה מעלה חום: טמפרטורה קרה אינה גורמת לעליית החום, אלא חיידקים ונגיפים. מנגד, סביבה חמה מדי מהווה כר מצוין להתרבות חיידקים ולהחרפת המחלה. לכן, ודאו שטמפרטורת החדר אינה עולה על 22 מעלות, ואל תלבישו את התינוק או הילד ביותר משכבה אחת של בגדים.
- רחצו את התינוק או הילד באמבטיות פושרות: שלבו את האמבטיה בתרופות להורדת חום: אקמולי בכל ארבע שעות ובמקביל נורופן או אדוויל (מעל גיל שלושה חודשים) בכל שמונה שעות.
- אל תמדדו חום כל רבע שעה: מספיקות שתיים-שלוש מדידות ביום. תנו לתרופות שהות לעבוד: הספיגה שלהן בגוף מתרחשת רק לאחר כשעה מרגע הבליעה.
- מה שקובע הוא מצבו הכללי של הילד: זכרו שאם הילד חיוני, עירני, מחייך, משחק ומצליח לשתות, אינו סובל מקוצר נשימה ניכר, אינו סובל מהקאות בלתי פוסקות או משלשולים ריריים-דמיים וללא פריחה על העור שאינה נעלמת בלחיצה קלה - סביר להניח שמדובר במחלה ויראלית שתחלוף מאליה תוך מספר ימים.
מתי צריך לפנות לרופא?
- חום מעל 41 מעלות נחשב למדאיג ודורש טיפול מיידי.
- אצל תינוק בן פחות מ-40 יום, חום מעל 38.2 מעלות בשתי מדידות שנלקחו בהפרש של כשלוש שעות דורש בדיקות ואשפוז בבית החולים. בגיל הזה, במקרים נדירים מאוד, חום עלול לבטא מחלה חיידקית קשה ללא סימן חיצוני.
- חום מעל 39 מעלות הנמשך יותר משלושה ימים ואינו מגיב לתרופות להורדת חום.
- חום מעל 39 מעלות המלווה בקוצר נשימה.
- פריחה על העור בצורת נקודות אדומות קטנות, שאינה נעלמת לכמה שניות בלחיצה.
- ריריות פה יבשות ועיניים ללא דמעות בתינוק הסובל גם מהקאות מרובות או שלשולים.
- שלשולים ריריים (נראים כנזלת) או דמיים.
- מצבו הכללי של הילד תמיד קובע: ילד מתנשם, מקיא פעמים רבות, חיוור מאוד, ישנוני או אפטי עם חום תקין ואף נמוך מדאיג יותר מילד הסובל מ-40 מעלות חום שמשחק וצוחק.
- ילדים הסובלים ממחלות רקע כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, מחלות כשל חיסוני ומחלות כרוניות אחרות נדרשים לבדיקת רופא בכל עליית חום.
- ילדים המקבלים טיפול תרופתי כרוני, כדוגמת סטרואידים, נדרשים אף הם לבדיקה רפואית בשל נטייה של תרופות מסוימות "לרמות" את מנגנון ויסות החום ולהציג מדדים הנמוכים מהחום האמיתי של הגוף.