בדיקת התאבדות השופט: כשל ניהולי, אין אשמים
התאבדות השופט מוריס בן-עטר לא נגרמה כתוצאה מהתנהלות בלתי-ראויה של האחראים עליו, קבע נציב התלונות גולדברג, אך במערכת לא עקבו כראוי אחר עבודתו: "במצב דברים זה, לא היה עוד בידו להשתלט על התיקים"
מנהליו של השופט מוריס בן-עטר לא התנהגו באופן בלתי-ראוי, אך קצבו לו זמן קצר מדי להחליט על המשך עתידו. נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אליעזר גולדברג, פרסם היום (ב') את מסקנות בדיקתו לגבי הטיפול בעניינו של מוריס בן-עטר, שופט בית משפט השלום בירושלים, שהתאבד בפברואר השנה.
גולדברג קבע כי במערכת בתי המשפט התקיים כשל ניהולי, מכיוון שלא ראתה את מצבם האמיתי של התיקים בטיפול
בן-עטר, ולכן התערבה בנושא באיחור. עם זאת, הוא לא מצא התנהגות בלתי ראויה מצד מנהל בתי המשפט, השופט משה גל, או מצד נשיאת בית משפט השלום, שולמית דותן בפרשה. השבועיים שהשניים הקציבו לו כדי להחליט על פרישה או "הדבקת הקצב" הוגדרו על ידי גולדברג כזמן קצר מדי.
אולם המשפט של בן-עטר (צילום: אוהד צויגנברג)
גולדברג קשר את הכשל הניהולי ל"איחור הרב בו עמדה המערכת על מצב התיקים האמיתי אצל המנוח... זאת כשברור, כי ככל שבעיית הפיגורים אצל שופט מאותרת מוקדם יותר כן גדל הסיכוי שיימצא לה פתרון". גולדברג אף הוסיף כי "במצב דברים זה, לא היה עוד בידו, חרף כל המאמצים והניסיונות, להשתלט על התיקים שנצברו לפתחו".
בן-עטר, בן 54 במותו, זומן שבועיים לפני שהתאבד בביתו במכבים לשיחה עם גל ודותן, שהבהירו לו כי בשל הפיגורים הרבים שלו בטיפול בתיקים עומדות לפניו שתי אפשרויות: לפרוש או להדביק את הפער. במכתב ההתאבדות שהותיר אחריו, התייחס השופט לשתי הפגישות שערך עם גל ודותן, כתב "העומס הכריע אותי", וביקש סליחה מבני משפחתו.
בחוות דעתו, מגולל גולדברג את מהלך הדברים שקדמו להתאבדות, ומציין שבתחילת 2010, פנתה דותן לבן-עטר והציעה לו לעבור לבית המשפט לעניינים מקומיים על מנת שיסיים את הפיגורים אליהם נקלע. למרות מעברו, המשיך הפיגור בטיפול בתיקים ובסוף אותה שנה, העלה גל את אפשרות פרישתו של בן-עטר או שתישקל הגשת תלונה נגדו לנציב תלונות הציבור על שופטים.
השופט גולדברג מציין כי מהבירור שערך עולה כי "המנוח לא ביטא כלפי חוץ מצוקה כלשהי לאחר שתי הפגישות האמורות. לדברי גולדברג לאחר שהתגלה היקף הפיגורים, נהגה מערכת בתי המשפט בהתחשבות ועשתה מאמץ ניכר כדי לעזור לו.
"חובתה של המערכת"
"ההצעה למנוח לשקול פרישה מכס השיפוט באה בעקבות מדיניות שהופעלה גם כלפי שופטים נוספים שצברו פיגורים רבים", כתב גולדברג בדו"ח. "אכן, מדובר בצעדים משמעותיים ביותר הננקטים כלפי שופט. אולם הם טבועים בחובתה של המערכת לעמוד על כך כי כל שופט ימלא את חובותיו כלפי ציבור המתדיינים. אין לדרוש מן המערכת להשלים עם המצב, ואין לראות את ההצעות שהועלו בפני המנוח כחורגים מן הסביר".
למרות זאת, כתב גולדברג, "יש מקום לומר, כי אם לא המנוח הוא שהציע כי תשובתו תנתן תוך שבועיים, כי אז יש
לראות את התקופה כקצרה מדי מכדי לאפשר לְשופט לקבל החלטה כה גורלית שתקבע את עתידו ודרכו המקצועית".
לפני כשלושה חודשים, נעתר גולדברג לבקשת נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, לבצע בדיקה בלתי תלויה של הטיפול בעניינו של בן-עטר.
לאחר מותו, ערכה ביניש בדיקה פנימית והגיעה למסקנה כי לא נפל דופי בדרך הטיפול של הגורמים השונים במערכת המשפט בעניין, אולם בעקבות בקשת מנהל בתי המשפט פנתה לגולדברג כדי ליזום בדיקה עצמאית.
היום, בהנהלת בתי המשפט פרסמו הודעה חריגה בעקבות פרסום המסקנות: "יצירת מצג לפיו נסיבות פטירתו של השופט בן עטר על רקע אותו כשל ניהולי אותו מזכיר הנציב, אינו נכון ומטעה", נכתב. "הנציב מציין עוד כי מצב זה בא על תיקונו עם הטמעת מערכת נט המשפט הנותנת מענה לחסר שהיה בעבר ומאפשרת קבלת נתונים אמיתיים על מצב התיקים של שופטים".