שתף קטע נבחר

הכנסת לא אישרה הצעת חוק לסבסד קמח לחולי צליאק

חולי הצליאק ימשיכו לשלם 30 שקלים עבור כיכר לחם: ועדת הבריאות של הכנסת דחתה היום את הצעת החוק על פיה יושווה מחיר קמח ללא גלוטן לזה של קמח רגיל, זאת בעקבות התנגדות משרדי האוצר והבריאות

האבסורד אותו חיים חולי הצליאק בישראל המאלץ אותם לשלם מחירים גבוהים פי 10 עבור מוצרי מזון בסיסיים יימשך לפי שעה: משרדי הבריאות והאוצר התנגדו היום להצעת החוק של ח"כ מאיר שטרית, לפיה יוזלו מוצרי מזון ללא גלוטן המיועדים לחולי צליאק. הדיון נערך בועדת הבריאות של הכנסת. הועדה החליטה לשוב ולדון בנושא לאחר שיגובשו המלצות חדשות על ידי יוזם החוק, יו"ר הועדה ומשרד הבריאות.

 

העולם מסבסד, ישראל - לא

ח"כ שטרית הציג בדיון הבוקר בוועדת הבריאות והרווחה של הכנסת נתונים

ממחלקת המחקר של הכנסת לגבי יישום חוקים דומים ברחבי העולם: "באירלנד יכולים חולי צליאק להיכנס לבית מרקחת עם אישור רפואי ולקבל לחם ללא גלוטן על חשבון המדינה. בארה"ב זוכים חולי הצליאק לזיכוי מס שנתי ובניו זילנד יש סבסוד ממשלתי למוצרים ללא גלוטן. בכל מדינות העולם מצאו פתרון לתופעה אך אצלנו עדיין לא. לחולי הצליאק אין לחם ואי אפשר לומר להם לאכול עוגות".

 

על פי הצעת החוק שכאמור הוחלט לדחותה הבוקר בוועדה, אמורה היתה המדינה להשתתף בעלות ייצורו של קמח ללא גלוטן (המכונה בעברית: דבקן) ליצרניות הקמח, כך שמחירו של מח לא יהיה גבוה ממחירו של קמח רגיל. בתוך כך כאמור, גם מחירו של לחם ללא גלוטן לא יעלה על מחירו של לחם אחיד.

 

חולה צליאק על פי הצעת החוק, אמור היה לזכות לסיוע נוסף עבור רכישת מוצרי מזון ללא גלוטן, לפי כללים ותנאים שיקבע שר הבריאות בהסכמת שר האוצר ושר הרווחה. סכום הסיוע למשפחה לא יעלה על 500 שקלים בחודש. עוד קבעה ההצעה כי שר הבריאות יהיה רשאי להורות שהסיוע הנוסף יינתן בכסף, בשווה כסף או בכל צורה אחרת. הסכום יעודכן מידי שנה על פי מדד המחירים לצרכן.

 

על מנת לעודד יצור של מוצרי מזון ללא גלוטן בישראל, הציע גם החוק להעניק הטבת מס ליצרני מזון ללא גלוטן, בדומה לעקרונות שבחוק עידוד השקעות הון. על פי המוצע, יצרן מזון שיקבל אישור ממשרד הבריאות על כך שהוא מייצר מוצרי מזון ללא גלוטן העומדים בקריטריונים שיקבע שר הבריאות, יהא זכאי לשיעור מס מופחת על הכנסותיו מייצור מזון ללא גלוטן. בדרך זו, יש לקוות, תיווצר כדאיות כלכליות בייצור מוצרים ללא גלוטן.

 

נציגי הממשלה הפילו את הצעת החוק

במהלך הדיון הסתייגו נציגי משרדי הממשלה מהצעת החוק והציעו שסבסוד המוצרים ייעשה באמצעות סל התרופות, אולם יו"ר הוועדה חיים כץ וח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) ציינו שההצעה אינה ישימה, מכיוון שהעלות השנתית הצפויה במהלך כזה עשויה לעלות על מחצית תקציב הסל.

 

יושב ראש הועדה חיים כץ העלה אפשרות כי בנוסף להחזר ההוצאות המצוין בהצעת החוק, היתה מבחן כלכלי שיעברו משפחות חולים הזקוקות לתמיכה. "נגיע להסכמות על סיוע, ונרחיב אותו עם הזמן. חולי הצליאק זכאים לסיוע ולמענה למצוקותיהם. יחד עם ח"כ שטרית אפגש עם מנכ"ל משרד הבריאות, ונמצא דרכים להבטיח סבסוד לצרכנים. אם לא נצליח לגבש פתרון עם משרדי האוצר והבריאות – נקדם את הצעת החוק כפי שהיא, למרות הכל".

 

דובר הועדה אורי מיכאל מסר הערב ל-ynet: "הצעת החוק תובא לדיון חוזר בועדה מיד לאחר שיתכנסו יו"ר הועדה ח"כ חיים כץ, ח"כ מאיר שטרית ומנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו ויגבשו הסכמות לסיוע ישיר לחולי הצליאק ומשפחותיהם כך שיבואו הבעיות על פתרונן".

 

צליאק: גורם להתפתחות דלקת במעי הדק

מחלת הצליאק היא אי סבילות מולדת לגלוטן, שהוא מרכיב חלבוני המצוי בדגנים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל. לאנשים רגישים אכילת הגלוטן גורמת לתהליך אימונולוגי בדופן המעי, הגורם להתפתחות דלקת במעי הדק ולנזק תפקודי.

 

כל חשיפה, ולו הקטנה ביותר, לחלקיקי קמח המכילים גלוטן, עלולה לגרום אצל החולים למגוון עצום של תסמינים ובהם שלשולים, הקאות, מיגרנות, פגיעה בתפקוד בלוטת התריס, אנמיה ואף הפרעות נפשיות. אבחון המחלה מתבצע בבדיקת דם פשוטה בקופת חולים.

 

30 אלף חולי הצליאק בישראל זכאים למילוי הצורך הבסיסי והיסודי של כל אדם - מזון נגיש במחיר סביר. אולם החולים נאלצים להוציא מכיסם מידי חודש מאות שקלים מיותרים, רק משום שהמוצרים ללא גלוטן, הנמכרים בעיקר ברשתות טבע ספורות, יקרים גם פי 10 ויותר ממוצרים המכילים קמח רגיל.

 .


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחירו של לחם ללא גלוטן יהיה זהה למחירו של לחם אחיד
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים