ממוביילמי לאייקלאוד: המדריך
ההכרזה של אפל על שירות הענן החדש שלה, iCloud, מלחיצה את המשתמשים של שירות הענן הקודם שלה, MobileME. איך עוברים מהשירות הישן לחדש? מה נשאר? ומה תאבדו בדרך?
האם צריך לחדש?
קודם כל, אם יש לכם שירות מוביילמי פעיל כרגע, אתם יכולים להיות רגועים. לא צריך לשלם כסף ולא צריך לעשות שום דבר. אפל האריכו את השירות לכל המשתמשים עד לשנה הבאה. הם עשו זאת כי זו תהייה חוצפה לגבות כסף על שירות שתכף יספקו בחינם, כדי לתת למשתמשים זמן להתארגן, וכי הם חטפו גם ככה יותר מידי תלונות על מובייל מי ולכן עדיף להרוג אותו עם כמה שפחות תגובות סביבו. אם שלמתם על חידוש בתקופה האחרונה, אתם יכולים לשלוח לאפל בקשה לקבל החזר דרך הקישור הזה. צרו קשר עם התמיכה של MobileMe.
אז מה יהיה באייקלאוד?
על פי העדכונים האחרונים של אפל אנחנו יודעים שהשירותים הבאים ימשיכו לעבוד בצורה מלאה (ובתקווה חלקה): אנשי קשר, לוח שנה, אימייל, סנכרון מועדפים בדפדפן, שירות “מצא את האייפון שלי” (שהפך להיות זמין חינם כבר לפני כמה חודשים), שירות Back to my mac שמאפשר לבעלי השירות להתחבר למחשב שלהם מרחוק.
עד כמה שידוע שירותי הדפדפן של אנשי הקשר, לוח השנה והאימייל, כמו גם השירות לאיתור האייפון ימשיכו להיות זמינים. אייקלאוד משכלל את הדרך בה הסנכרון מתבצע בין המכשירים השונים כך שאם השתמשתם במובייל מי עבור מי מהשירותים האלו אתם אמורים לא להרגיש הבדל כלל או להרגיש רק שיפור. חשוב לומר שהאימייל לא עומד להתחלף. אם הכתובת שלכם היא israelisraeli@me.com היא תשאר כזו למרות המעבר ל-icloud. סביר להניח שתהייה גם כתובת חדשה israelisraeli@icloud.com.
מה לא יהיה באייקלאוד?
שלושה שירותים שהיו קריטיים למספר רב של משתמשים עומדים לעבור מן העולם. ראשון הוא שירות אחסון האתרים של iWeb. בארץ זה היה קצת פחות רלוונטי כי יצירת אתר תומך עברית בתוכנת iWeb היה עניין די מורכב. התוכנה הייתה חלק מחבילת iLife ואפשרה לאנשים ליצור אתרי לא רעים בכלל בקלות. התוכנה קבלה עדכון קל בספטמבר 2010 אבל כבר מעל לשנתיים שלא זכתה לשום עדכון רציני ורבים חשדו שאפל עומדים להרוג את המוצר.
שירות הגלריות היה פופולארי עוד יותר. הוא אפשר למשתמשים ליצור גלריות יפות בקלות מתוך iPhoto. ניתן היה גם להעלות תמונות וסרטונים ישירות מהאייפון. השירות הזה יופסק ולכן כדאי מאוד שתגבו את הסרטונים והתמונות במהירות (יש לכם עד הסתיו, אבל למה לחכות לרגע האחרון?)
השירות השלישי שעומד למות הוא iDisk וזה השירות היחיד שנאמר עליו “ברוך שפטרנו”. המטרה של השירות הייתה לתת לכם מקום בענן לאחסן בו קבצים, אבל הוא עבד רע. כמה רע? לקח לעיתים מעל לשעה להעלות קובץ של 3 מגה (זמן ממוצע שלוקח להעלות סרטון של 300 מגה ליוטיוב למשל).
השאלה שנשאלת עכשיו היא מה האלטרנטיבות שאפל מציעה, אם בכלל, ומה צריכים משתמשים לעשות.
מה לעשות עם האתר שלכם ב-iWeb?
הבעיה הכי גדולה עם יצירה של אתרים בתוכנה סגורה היא בדיוק מה שאנחנו רואים עכשיו. כאשר החברה מפסיקה את פיתוח המוצר האתר שלכם תקוע. זה קרה לפני שנים עם Front Page של מיקרוסופט. עשרות אלפי משתמשים עשו שימוש במוצר הקלוקל הזה כדי ליצור אתרים פרטיים שלרוב נראו כמו בלוג של ילדים בני 12 בישראבלוג. כל האתרים האלו נותרו תקועים ללא עדכון, או הוסרו (תודה לאל) מהאינטרנט לאחר ש-Front Page מתה ב-2003. משתמשי iWeb יכולים לעשות אחד משלושת הדברים הבאים:
להמשיך להשתמש ב-iWeb, אבל למצוא שירות אחסון אחר. התוכנה מאפשר לפרסם מתוכה את האתר ישירות לכל שרת מודרני. הבעיה היא שיגיע שלב בו iWeb כבר תהייה מיושנת והאתר שלכם לא יעמוד בסטנדרטים.
אפשרות שנייה, היא לעבור לתוכנה כמו Rapidweaver. מדובר בתוכנה דומה ל-iWeb אבל עם בסיס משתמשים גדול, בסיס מפתחים רחב מאוד, וחברה גדולה שרוב מה שהיא עושה הוא המוצר הזה ולכן הסיכוי שהוא יופסק קטן.
אפשרות שלישית וטובה יותר היא לחפש אלטרנטיבות בדמות וורדפרס או בלוגר. אלו פלטפורמות המופצות חינם, הן מאפשרות לבנות אתרים (בעיקר בלוגים) ברמה גבוהה מאוד והם מתעדכנים כל הזמן בזכות קהילה תוסתת. פשוט בנו מחדש את האתר שלכם.
מה לעשות עם הגלריות שלכם?
שירות iCloud כולל כלי סנכרון חדש שעובד בצורה הבאה: אתם מצלמים תמונה על האייפון והיא מייד נדחפת אל האייפד והמחשב שלכם. נחמד. לא צריך לסנכרן ולא צריך להתבאס כשאתם על המחשב ורוצים להראות את התמונה, רק כדי לגלות שלא סנכרנתם את המכשיר. ג’ובס ציין שאלף התמונות האחרונות יסונכרנו כאשר אם יש תמונה שתרצו לשמור פשוט העבירו אותה לאלבום על המכשיר והיא תשמר. זה מצוין למשתמש שרוצה את התמונות שלו זמינות, זה לא פותר את הבעיה שהגלריות פתרו - דרך לחלוק את התמונות עם חברים.
האלטרנטיבה הזולה והטובה ביותר היא לעשות שימוש בפיקאסה של גוגל. ניתן להוריד תוכנה למק או לחלונות, לנהל ולערוך את התמונות ישירות ממנה ולהעלות את התמונות לגלריות אותן ניתן לחלוק עם העולם. אפשרות אחרת היא לעבוד עם לפליקר. גם ל-iPhoto וגם לאייפון ואייפד, יש כלים לפרסום תמונות באתר התמונות הפופולארי הזה. אפשר ליצור גלריות ואלבומים, אפשר לבנות מצגות מהתמונות ויש לפליקר הרבה יותר כלים לפרסום והטמעה של התמונות שלכם באתרים אחרים. פליקרהוא שירות פרימיום - כלומר הוא ניתן חינם, ויש אפשרות לשלם 25 דולר לשנה כדי לקבל עוד כלים ושירותים נוספים.
מה לעשות עם המסמכים?
למרות שחטפה השנה לא מעט, בגלל בעיות אבטחה, דרופבוקס היא עדיין שירות הענן הטוב ביותר לאחסון מסמכים. באופן כללי זה זמן טוב לעצור רגע ולחשוב על המשמעות של מסמכים בענן. אם אתם חוששים מבעיות אבטחה אל תשימו את המסמכים שלכם באינטרנט. כמו שאומר העיתונאי אנדי אינאטקו “יש שני מצבים בלבד על האינטרנט או לא על האינטרנט. לא משנה כמה זה מקודד ומוצפן, אם זה על האינטרנט יש לאנשים גישה לזה ויש סיכוי שיגנבו לכם את המידע”. חשוב לשים לב, לקרוא ולהבין את המשמעויות של בעיות כמו אלו שהיו ל-דרופבוקס אבל אי אפשר להיות תמימים ולחשוב שזה לא יקרה בשירותים אחרים.
לאפל יש פיתרון אחר במקום iDisk והוא עובד כמו עם התמונות פחות או יותר. מסמכים שיצרתם על המק ידחפו אל הענן וירדו מייד אל האייפון והאייפד ויהיו זמינים להמשך עבודה. זה עובד כל כך טוב עד שאם הייתם באמצע משפט או סמנתם פסקה על המק, המסמך באייפד יציג את אותה פסקה מסומנת, או שהסמן יעמוד על אותו המשפט שהתחלתם לכתוב. הבעיה שזה לא בדיוק השירות של דרופבוקס או מה שהיה iDisk. השירות עובד על בסיס תוכנה וכל מפתח צריך לקשור את התוכנה על המק עם התוכנה על האייפד. נכון לרגע זה ממה שידוע לנו אם יש לכם מעבד תמלילים על האייפד שאין לו בן זוג על המק, המסמכים לא יהיו זמינים במק. קרוב לוודאי שעד ההשקה זה ישתנה ותהייה דרך טובה יותר לעבוד עם המסמכים, אבל ג’ובס ציין די במפורש שהוא מעוניין להפטר מרעיון ניהול הקבצים על ידי המשתמש ומחפש דרך, כמו על iOS לפשט את השימוש.