ו' הכלכלה: "סרטן הריכוזיות שלח גרורות למזון"
"מחיר הקוטג' הוא לא הבעיה היחידה. גילינו שזה הרבה יותר עמוק" - כך אמר יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כרמל שאמה הכהן בדיון שנערך לאחר פרסום סקר שמצא כי המזון בישראל התייקר פי 5.5 מבאירופה. מנכ"ל התמ"ת: "ועדת הבדיקה למחירי המזון תגיש דו"ח ביניים תוך 8 שבועות ומסקנות תוך 4 חודשים"
דיון שני בסוגיית צעדי הממשלה להורדת מחירי המזון בישראל, התקיים הבוקר (ב') בוועדת הכלכלה של הכנסת, והועבר בשידור חי ב-ynet. הדיון התקיים על רקע חרם הצרכנים במחאה מחירי הקוטג' שהתפרסם לראשונה ב-ynet.
- מאבק צרכני. כל הידיעות על "סערת הקוטג'
"
בדיון, שניהל ח"כ כרמל שאמה הכהן, השתתפו, בין היתר, נציגי הרפתנים, רמי לוי, יוזמי המחאה הצרכנית נגד מחירי גבינת הקוטג', נציג עסקנים קטנים ונציגי אמון הציבור והמועצה לצרכנות, וניידונו בו נושאים כמו הריכוזיות בענף המזון, העלייה התלולה של מחירי המזון בישראל, האפשרות להחזיר מוצרים לפיקוח, וההצעה להפחית מע"מ על מוצרי חלב.
ח"כ שאמה הכהן אמר בפתח הדיון: "מחיר הקוטג' ירד, אבל זו לא הבעיה היחידה. גילינו שהבעיה הרבה יותר רחבה ועמוקה מהקוטג'. העם הזה לא יעבור לצום. הוא לא יפסיק לצרוך פסטות ומזון לתינוקות. אין כמעט מדף שהצרכן הישראלי פונה אליו במכולת והמוצרים בו לא יקרים ביותר, מבשר ועד מזון לתינוקות. וגם בדרך לסופר הוא משלם מחיר מנופח על הדלק, וכשהוא רוצה לחזור הביתה לבשל , הוא משלם הרבה על גז.
"הצרכנים לא נהנים מהצמיחה במדינת ישראל. הבעיה קשורה למחלת הריכוזיות במשק. אמנם נתוני המאקרו מדהימים ובכל מקום בעולם שואלים אותנו מהיכן הפלא של הכלכלה הישראלית, אך הצרכן הישראלי לא נהנה ממנה. אנחנו מברכים על שוק חופשי אך השוק שלנו הוא בעיקר חופשי מתחרות. ישנן ועדה שבודקת את מוצרי החלב וועדה רחבה יותר שבודקת את מוצרי המזון, אך אנחנו נהיה צמודים לוועדות ונקבל דיווח על פעילות הממשלה בנידון. דרך המלך פה זו צעדים ברורים וחדים של הממשלה"
סגן שר במשרד האוצר יצחק כהן (ש"ס) אמר "יש לי בעיה עם הלובי החקלאי. כשזה מגיע ליחידת הקצה, הצרכן, יש בעיה". זאת למרות שאתמול פורסם סקר השוואתי שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת עבור ועדת הכלכלה, לפיו החקלאים מרוויחים הכי פחות משוק המזון.
וועדת הבדיקה תבחן מע"מ דיפרנציאלי
לפי סגן השר, ועדת הבדיקה של משרדי התמ"ת והאוצר שתבדוק את מחירי שוק המזון בישראל, שתגיש דו"ח ביניים תוך 8 שבועות ותגיש מסקנותיה תוך 4 חודשים, תבחן גם מע"מ דיפרנציאלי, כלומר, הפחתה של מע"מ על מוצרי מזון שונים. הדיון הראשון בוועדה יערך ביום ד' הקרוב. "ב-1 בינואר 2013, המע"מ אמור לרדת בחצי אחוז", אמר סגן השר. "בשנים 2011-2012, משרד האוצר לא מתכוון לשנות את מדיניות המע"מ, ומתנגד נחרצות לשינוי כזה".
ח"כ אופיר אקוניס אמר כי בקנדה יש מע"מ דיפרנציאלי, בגרמניה יש מע"מ דיפרנציאלי על מזון. ומחובתה של הוועדה לבדוק מה קורה בעולם, אני וח"כ מירי רגב, הנחנו הצעת חוק מס ערך מוסף, שקוראת להורדת המע"מ על מוצרי היסוד ומעמ חדש שנוסף לא מזמן על מים. איך זה שעל פירות וירקות אין מע"מ? אז איך קרה שיש מע"מ על לחם ועל מים? הפיתרון הוא הסרת המע"מ. הפקידות לא קובעת במדינה, אלא נבחרי העם.
"דיברת על 2013, אני קורא לקיים את ההבטחה ולהוריד מע"מ ב-1 בינואר 2012, ולא ב-2013. הצרכנים ניצחו במאבק הקוטג' בלי התערבות הממשלה, הגיע הזמן שהממשלה תתערב והפיתרון הוא תחרות, תחרות, תחרות".
"סרטן הריכוזיות שלח גרורות לכל ענפי המזון"
ח"כ מירי רגב הסכימה עם אקוניס: "אין כאן באמת תחרות חופשית. הממשלה מעודדת ריכוזיות בדלק, ובחלב. אז שלא יורידו את המסים הישירים למי שיש כסף, שיורידו את המסים העקיפים על מי שאין לו כסף".
בעקבות איזכור הריכוזיות, ח"כ כרמל שאמה הכהן שאל את סגן השר מתי תסתיים הוועדה של משרד האוצר, לבדיקת הריכוזיות במשק. סגן השר אמר שעוד חודשיים ועדת הריכוזיות תתן את מסקנותיה. ח"כ שאמה הכהן טען: "סרטן הריכוזיות שלח גרורות לכל ענפי המזון והצרכנות. אך אם לא יהיה טיפול שורש דרסטי מרגע זה, האשמה של חזירות החברות העסקיות תתחלף באשמת אדישות נבחרי הציבור.
"מי היה מאמין שאירופה זולה מישראל בעשרות אחוזים. יש להכות בטיפול הלם של פיקוח מיידי לזצן קצוב על מוצרי המזון".
רמי לוי: "4 יצרנים שולטים בענף המזון"
רמי לוי נשאל מהי לדעתו הבעיה בענף המזון. הוא טען: "ארבעה יצרנים שולטים בענף: תנובה, אסם, שטראוס, יוניליוור, החברה המרכזית למשקאות מחזיקה בקוקה קולה וטרה, והן שולטות בענף המזון בארץ. יש להם מותגים חזקים והם העלו מחירים ללא פרופורציה. הורדתי מחירים כדי למכור הרבה ברווח נמוך. אם היינו מוכרים שמן זית במחיר הוגן, גם אלה שאינם עשירים יכלו לקנות שמן זית שהוא בריא יותר".
ח"כ עמיר פרץ דיבר על הוועדה לבדיקת ענף המזון. "התמקדות רק בסל המזון היא בעייתית. אני מקווה שתצליחו להפחית את הסל בכמה אחוזים אך אם במקביל שכר הדירה יטפס לשמיים מה זה יעזר לזוג צעיר? צריך לטפל בכשלים אחרים: מים דלק, ארנונה. הייתי מצפה שמשרד התמ"ת יקים אתר שבו אדם ילחץ ויראה מה המחיר. אתם תקבעו מהו סל מוצרי יסוד, ותהיו מחויבים לדעת כל יום מה המחיר בכל רשת ורשת".
יוליה שמאלוב ברקוביץ': עליית המחירים זה פיגוע חברתי. חושבים שהעם פה מטומטם. עד שרוצים למחות על מחירי המים, לא מספיקים להפגין נגד מחירי הדלק, מעלים את מחירי המזון. הבחירות הבאות יוכרעו על יוקר המחיה. מספיק לחשוב על השכנים הגיע הזמן שנחשוב על אנים שחיים כאן".
יפתח שקד, מיוזמי מאבק הקוטג' אמר: "אם תנובה היתה מורידה מחירים על מספר מוצרים ולא רק על קוטג', המאבק היה נגמר. איך יתכן שביריחו בקבוק קוקה קולה עולה פחות מ-3 שקלים. מעדנים עולים בעולם פחות מ-2 שקלים בישראל 4 שקלים ומעלה. הייבוא לארץ יקר מאוד. קולגייט שעולה בחו"ל 2.5 שקלים עולה בארץ יותר מ-10 שקלים.
"אני מבקש שתאסרו על אסם וחברות נוספות ששולטות במשק, לרכוש חברות נוספות. אני קורא לממשלת ישראל להכניס מוצרים בסיסיים לסל הפיקוח ולהפחית את המע"מ ביותר מחצי אחוז.הנחה של פחות מזה תגיע לכיסו של המשווק. אני קורא לממשלת ישראל לסמן מוצרים שבפיקוח.
מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, הסביר את מטרות הוועדה לבדיקת ענף המזון: "למפות ולזהות את כשלי השוק לאורך כל שרשרת הדרך. אנחנו לא רוצים לפעול בצורה חד צדדית אלא בשיתוף פעולה. עד סוף השבוע הזה נגיש מסקנות של ועדת המשנה לבדיקת מחירי מוצרי החלב.נבדוק כלים רבים: מע"מ, ייבוא, פיקוח, יתכן שלא נפעל בכלי אחד. נפתח כתובת מייל לשאלות לוועדה, ונמצא את השימוע עם כל הגורמים בשוק".
לפי הסקר ההשוואתי שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת עבור ועדת הכלכלה, עליית מחירי המזון בישראל במהלך שלוש השנים האחרונות הייתה גבוהה פי 5.5 לעומת ההתייקרות באירופה. עליית המחירים בישראל הצטברה בתקופה זו בממוצע של 12.7% לעומת התייקרות ממוצעת של 2.2% באירופה.
בפילוח השוואתי של מחירי המזון בישראל לעומת מדינות שונות באירופה הפער גבוה יותר מהממוצע. כך למשל בתקופה המקבילה הוזל סל המזון בשוויץ ב-4.7% ואפילו ביוון בעיצומו של המשבר הכלכלי נרשמה הוזלה של 3.6% במחירי המזון לעומת עליה של 3.2% במחירים בשבדיה שהיא זהה לממוצע האירופי, לפיו המחירים במדינות אחרות עלו בשיעור גבוה אך לא במידה שתצמצם את הפער מול ישראל שמחיריה הגבוהים ביותר. בענף המזון יש ריכוזיות גבוהה. חמישה מפעלים מחזיקים ב-44.1% נתח שוק.