שתף קטע נבחר

 

לא ממחזרת ת"א: פרויקט הפרדת הפסולת בסכנה

השתתפות זעומה והיעדר הסברה והשקעה עירונית הובילו את המשרד להגנת הסביבה לשקול את הפסקת מימון הפיילוט בעיר. העירייה: השינוי לוקח שנים, יש לנו תוכנית אסטרטגית

חצי שנה לאחר שהושק, מימון פרויקט הפרדת הפסולת בתל אביב מוטל בספק. ל-ynet נודע כי המשרד להגנת הסביבה שוקל להפסיק את מימון התוכנית בעיר בשל אחוזים זעומים של מיחזור והפרדה.

 

מנתוני המשרד עולה כי הפסולת המתקבלת בחודשים האחרונים בפארק חירייה כתוצאה מהפרויקט התל אביבי מופרדת באיכות נמוכה. בפארק מצפים לקבל פסולת אורגנית ברמת ניקיון של 90%, כדי שאפשר יהיה למחזר אותה. בפועל, מתקבלת מתל אביב פסולת ברמת ניקיון של כ-70% בלבד.


פחים בשכונת נווה אליעזר. "מצריך השקעה בחינוך מחדש" (צילום: הדר כהן)

 

פיילוט הפרדת הפסולת בתל אביב הושק בסוף 2010 בקרב תושבי שכונת נווה אליעזר בעיר. במסגרת הפרויקט, התבקשו

8,000 תושבי השכונה להפריד את הפסולת לשני פחים - פח לפסולת "יבשה" ופח נוסף לפסולת "רטובה", אורגנית. במסגרת המהלך, פינתה העירייה מרחובות השכונה את מיכלי האשפה הוותיקים, "הצפרדעים", ושיקעה מתחת למפלס הרחוב פחים מיוחדים לטובת ההפרדה.

 

במקביל, נערכה פעילות הסברה בבתי הספר ונציג מטעם המשרד הסתובב ברחבי השכונה ושוחח עם התושבים. למרות זאת, על פי הערכות המשרד, אחת הסיבות העיקריות לכישלון נעוצה בהשקעה נמוכה מדי של משאבים בחינוך והסברה מצד העירייה. "הפרדת פסולת היא שינוי דפוסי התנהגות המצריך השקעה גדולה בחינוך התושבים מחדש", אמר ל-ynet גורם במשרד. 

 

התוכנית מתקיימת בעשרות רשויות שונות ברחבי הארץ, כחלק ממהלך של המשרד להגנת הסביבה לעודד הפרדת פסולת ומיחזור - עד לצמצום מוחלט של הטמנת הפסולת באדמה. במסגרת המהלך, מעניק המשרד סיוע כספי לרשויות, הבא לידי ביטוי ברכישת פחים למיון, רכישת משאיות איסוף והתאמת חדרי אשפה במבני המגורים. במקביל לתוכנית, מקדם המשרד שני מהלכים משלימים בתחום: חוק האריזות, במסגרתו צפויות להישלח למיחזור כ-60% מכלל האריזות במשק, וייקור המס שמוטל על הטמנת פסולת באדמה (היטל הטמנה - י.ד).

 

על פי נתוני המשרד, האזרח הישראלי מייצר בממוצע 590 ק"ג פסולת בשנה, כשרובה המכריע הולך ישירות להטמנה בקרקע. כל טון אשפה שמוטמן באדמה עולה כ-115 שקל, מהם כמעט 90 שקלים מחושבים כעלות פליטת גזי החממה וזיהום האוויר שיוצרת הפסולת.

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "עיריית תל־אביב-יפו ממשיכה לעשות מאמץ גדול לבצע הפרדה וליישם את חוק האריזות, כאשר יש לזכור כי שינוי מסוג זה מתבצע לאורך שנים.

 כולנו מתנסים בתהליך המתבצע בשכונות אלה, על מנת ללמוד ולהסיק מסקנות לקראת הפעלת התהליך בשכונות הבאות".

 

לדברי העירייה, "תל אביב-יפו יצרה במקביל תוכנית אסטרטגית על מנת לייצר תהליך הפרדה בכל העיר, על כל 35 אלף הבניינים שבה. עם זאת, צריך לזכור שמדובר בתהליך מורכב, שאין דומה לו בשום רשות אחרת. נמשיך להיות מתואמים עם המשרד בתהליך השינוי, בדרך להפיכת העיר לירוקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פח מיחזור בתל-אביב
צילום: הדר כהן
פארק חירייה. פסולת באיכות נמוכה
באדיבות: איגוד ערים דן לתברואה
מומלצים