שליט מחוץ לעסקת הגופות: "אפילו מידע אין"
נתניהו הסכים להעביר 84 גופות לפלסטינים, ובהן גם גופותיהם של האחים עוואדלה, מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס בעבר. לפני שנתיים, בתשובה שהעבירה המדינה לעתירת משפחת עוואדלה, היא התנגדה למסירתן. ניצולת פיגוע: "מחווה הזויה"
ראש הממשלה אישר העברת 84 גופות מחבלים כמחווה הומניטרית לרשות הפלסטינית, ביניהן גם גופות של מבצעי הפיגועים הרצחניים ביותר - בלי לקבל תמורה. לרשות יועברו גם גופותיהם של האחים עאדל ועמאד עוואדלה, מי שהיו מפקדי הזרוע הצבאית של חמאס - שבעקבות עתירת משפחתן אמרה המדינה כי גופות לא יוחזרו בעת שגלעד שליט בשבי.
בתשובת המדינה לפני שנתיים לעתירת משפחת האחים עוואדלה, שדרשה לקבל את גופותיהם של האחים שנהרגו בהיתקלות בגדה ב-1998, נכתב: "שר הביטחון החליט כי בהתחשב במכלול הנסיבות העדכניות, וודאי בשים לב למאמצים הנמשכים לשחרור החייל החטוף שליט - אין מקום לעת הזו להעביר גופות המצויות בשליטת המדינה של מחבלים תושבי יהודה ושומרון, מארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האיסאלמי, לידי משפחותיהן של המחבלים".
גורמים מדיניים אמרו כי להעברת הגופות, שצפויה להתבצע בתקופה הקרובה, אין קשר לחייל החטוף, שנמצא כבר חמש שנים בשבי חמאס. ניצולת פיגוע תוהה מדוע לא היה ניסיון לקשור את העברת הגופות, עליה דווח לראשונה ב-ynet, לקבלת מידע על מצבו העדכני של שליט.
הפיגוע בעפולה. גיטלין ניצלה, המאבטח שלצדה נהרג (צילום: חגי אהרון)
הדר גיטלין שימשה כמאבטחת בכניסה לקניון העמקים בעפולה, במאי 2003, כאשר למקום הגיעה המחבלת המתאבדת היבה דראגמה. גלאי המתכות צפצף כשניסתה להיכנס לקניון. הדר ומאבטח נוסף שהיה איתה, בלמו אותה, ואז פוצצה המחבלת את מטען החבלה שעל גופה. שלושה בני אדם נרצחו בפיגוע, בהם המאבטח שהיה עם הדר, וכ-70 נפצעו. הדר נפצעה קשה, עברה שיקום ממושך, וכיום היא עומדת על סף סיום לימודיה האקדמיים.
"אין אמצעי לחץ על חמאס"
לאחר הפרסום על הכוונה להעביר גופות, ובהן גם את זו של דראגמה, סיפרה גיטלין כי כלל לא ידעה שגופת המחבלת נמצאת בידי ישראל - והדבר גם אינו משנה עבורה: "אני בכלל לא מתעסקת עם זה, כי אני לא במקום הזה. אני רק מתפלאת על המחווה הזו, שנראית קצת הזויה. אם היה אפשר לקבל בתמורה מידע על גלעד שליט, או לסייע לו באיזו דרך, זה היה נראה אחרת. אמרתי גם לנועם שליט בעצמו, שמבחינתי אם היא הייתה נשארת בחיים הייתי מסכימה שישחררו אותה בכדי להחזיר את גלעד".
נועם שליט סירב להתייחס להעברת הגופות. ראש מטה המאבק, שמשון ליבמן, אמר לעומתו כי הצעד רק מחזק את טיעונם של מצדדי העסקה. "אין לנו דבר נגד מחוות שעושים כלפי הפתח, בהיותו חלק מהסכם הפיוס. אולם מחווה כזו מחזקת ביתר שאת את הטיעון שלנו, לפיו אין לישראל שום מנוף או אמצעי לחץ, שבאמצעותו אפשר לזרז את שחרור גלעד", טען ליבמן. המחווה מחזקת את אמירתנו, שמה שנותר לראש הממשלה לעשות הוא לקבל את ההסכם שמונח על השולחן, כלשונו".
בית העלמין לחללי אויב. 84 גופות יועברו לרשות? (צילום: אביהו שפירא)
גופות 84 המחבלים שיועברו הן גופות שנמצאות בישראל מ-1967 ואילך. רובן נמצאות במצב קשה מאוד, וכמעט לא ניתן לזהותן. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נתן את הסכמתו להעברת הגופות לפני כמה חודשים, לאחר דיונים בין ישראל לרשות. הנושא נידון גם בפורומים המדיניים-ביטחוניים הבכירים ובמערכת המדינית אומרים כי מדובר במחווה הומניטארית לבקשת ראשי הרשות.
גורם ישראלי אמר כי "אין למהלך משמעות מדינית כלשהי ואלמלא היו הפלסטינים מודיעים עליו, סביר להניח שהיו ממשיכים לדון בכך מאחורי הקלעים". בישראל אמרו כי הפלסטינים העבירו את הפנייה לישראל דרך צה"ל, לפני כארבעה חודשים. בעקבות הפניה נערך דיון בטחוני עם ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל וגורמים במערכת הביטחון, ובעקבותיו ניתן אישור עקרוני, לפיו אין התנגדות להיענות לבקשה הפלסטינית. צה"ל הונחה לטפל בנושא מול הפלסטינים.
"היה צריך לזרוק את הגופה לים"
כמו גיטלין ואמו של ניר רגב, שנרצח בפיגוע ההתאבדות במסעדת "מקסים" בחיפה, גם משפחתו של דני אסולין לא קיבלה מידע מוקדם על העברת גופות מחבלים לרשות. אסולין נהרג בפיגוע הכפול בנמל אשדוד, וגופות המחבלים שהתפוצצו בו אמורים לעבור לרשות. "זה מכעיס ומקומם, אני לא מבינה את ההחלטה", אמרה נגבה, אלמנתו של אסולין. "לדעתי היו צריכים לשרוף את גופות המחבלים ולזרוק את האפר לים".
הפיגוע בנמל אשדוד (צילום: גדי קבלו)
דני אסולין עבד בנמל מאז גיוסו לצה"ל ונגבה עמדה לערוך לו יום הולדת 50. הפיגוע קטע את ההכנות. נגבה, שאומרת כי הזמן שעבר אינו מרפא ומספרת כי חלתה לאחרונה, חוששת מהעתיד - לאחר הקבורה הצפויה בשטחי הרשות: "ברגע שהם יקברו שם, הם יהפכו לשהאידים והקברים הללו יהפכו להיות מוקדי עלייה לרגל לפלסטינים שרואים בהם קדושים. אנחנו כבר נפגענו פעם אחת, למה צריך להמשיך ולפגוע הנו? הדברים הללו רק ממשיכים לדרדר את מצבי הבריאותי".
ברשימת הגופות שאמורה לעבור לפלסטינים נמצאים גם המחבל המתאבד מהפיגוע בקפה הלל, בו נרצחו שבעה בני אדם ב-2003, המפגע באותה שנה בטרמפיאדה בצריפין, אז נהרגו שמונה ובהם חיילים וחיילות והמחבלת בקניון בעפולה, בו נהרגו שלושה ונפצעו 70 בני אדם. נכללים גם המפגעים בפיגועי ההתאבדות במועדון הסטייג' בתל-אביב.
על פי הרשות, יועברו גם גופותיהם של המחבל שביצע את הפיגוע בקיבוץ מצר, בו נרצחו ב-2002 חמישה בני אדם, גופת המחבל שהתפוצץ בשוק בחדרה ב-2005, אז נהרגו חמישה, וכן הגופה של אחד משני המחבלים המתאבדים שהתפוצצו בשני אוטובוסים בבאר-שבע, ב-2004.