שתף קטע נבחר

 

סודנים חגגו בת"א: "כמו ישראל, נבנה את עצמנו"

יממה אחרי שדרום סודן הנוצרית קמה על הרגליים והפכה למדינה עצמאית, התאספו מאות סודנים להילולה בבית פנורמה. "עכשיו צריך להתחיל לחשוב על חזרה למולדתנו, כי איש לא יבנה אותה במקומנו", אמר אחד מהם, אבל כולם יודעים שהקשה עוד לפניהם

הרחק מצהלות השמחה בג'ובה, חגגו אתמול (א') מאות מבני הקהילה הסודנית בתל-אביב את הכרזתה של דרום סודן על עצמאות. ממש במקביל להודעתה של ישראל כי היא מכירה במדינה הצעירה, שקמה אחרי שנים של מלחמות אזרחים עקובות מדם, התאספו הסודנים עם חברים ואנשי ארגוני הסיוע באולם אירועים בבית פנורמה בעיר.

 

ארץ חדשה - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

נגיע, נגיע, נגיע לארץ חדשה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

באי האירוע הצבעוני לא חסכו בגילויי שמחה. רקדנים ורקדניות בלבוש מסורתי פיזזו לצד גברים בחליפות ונשים בשמלות ערב. כולם אחזו בידיהם דגלים של דרום סודן, כידונים, מגנים מסורתיים עם מגן דוד עליהם ואפילו סטיקר של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

"ממש כמו שישראל הייתה צריכה לבנות את עצמה מאפס, כך גם אנחנו, עכשיו כשקיבלנו עצמאות", אמר ל-ynet וויליאם,

מתנדב ומארגן קהילתי בן הקהילה הסודנית. "יש לי כאן שלושה בנים, ששניים מהם נולדו בישראל. בסך הכל אני והמשפחה שלי נמצאים מחוץ לסודן כבר 15 שנה. עכשיו, כשיש לנו עצמאות, אנחנו צריכים להתחיל לחשוב על חזרה למולדתנו, כי עלינו לבנות אותה, איש לא יעשה זאת עבורנו".

 

וויליאם אומר כי בתור אנשים שראו עולם ורכשו בו כלים מקצועיים, לו ולבני משפחתו יש יתרון על פני מי שמעולם לא עזבו את סודן. "אני כולי תקווה שיום אחד ילדיי יוכלו לחיות שם בשלווה ולקבל את החינוך והתנאים שמגיעים להם. עד שהרגע הזה יגיע, ממש כמו שהיהודים היו צריכים לעלות מהתפוצות לארצם לאט לאט, עם מטען מקצועי והכשרה שיכלו להביא עימם חזרה, כך גם עלינו לעבוד קשה".


חוגגים עצמאות בתל-אביב. "להיבנות מאפס, כמוכם" (צילום: ירון ברנר)

 

פעילה למען הפליטים: לחשוב לפני שמחזירים

אורית מרום, רכזת הפעילות הציבורית בארגון אס"ף (ארגון סיוע לפליטים), אמרה עם זאת כי על ישראל לעצור ולחשוב לפני שהיא מחזירה את הסודנים לארצם, ולוודא שהם חוזרים אליה עם הכלים הנכונים כדי לבנות את מולדתם. "בכל העולם נהוג תהליך החזרה שמכשיר את הפליטים לפני שליחתם הביתה, וראוי שכך ייעשה גם כאן".

 

בצל החגיגות, לא שוכחים הסודנים כי צדק מלא לא הושג בארצם - נשיא סודן, או מעתה "צפון סודן", עומר אל-באשיר, עדיין מבוקש על-ידי בית הדין הבינלאומי בהאג בגין רצח עם ופשעי מלחמה, זכר לזוועות שביצעו אנשיו במשך השנים הארוכות של מלחמת האזרחים בסודן. בשבת, בטקס הכרזת העצמאות של דרום סודן, הוא הגיע להשתתף בחגיגה, אולם איש אינו משלה את עצמו שכאן הסתיימה המתיחות. לשתי המדינות - הדרום הנוצרי ברובו והצפון המוסלמי כמעט כולו - נכונו עדיין ויכוחים רבים על הגבול ביניהן ועל המשאבים בסביבתו.


הדרום נוצרי, הצפון מוסלמי. מתל-אביב לג'ובה, מתחילים (צילום: ירון ברנר)

 

"עומר אל-באשיר הוא פושע מלחמה ואויב העם וזכויות האדם", אמר אחד החוגגים באירוע בתל-אביב. "עד שהקהילה הבינלאומית לא תביא אותו למשפט, לא יהיה שקט ארוך טווח בסודן. לאיש הזה יש מיליציות אלימות, שזורעות פחד בעזרת אלימות גם בחלקיה השונים של סודן וגם מחוצה לה. אפילו כאן בארץ יש לו נציגים בתוך הקהילה. הם נוסעים במכוניות פאר

וגרים בווילות, והתפקיד שלהם הוא לוודא שאף אחד לא 'מלכלך' עליו. אם אתה אומר משהו, הם מאיימים על משפחתך כאן בארץ או בסודן".

 

"זהו יום מרגש מאוד עבורנו", מסכם ג'ורג', פליט מדרום סודן, "קצת כמו שהכרזת העצמאות היתה עבורכם, היהודים. זהו יום של תקווה לעתיד טוב יותר עבור כולנו, אבל זהו גם יום שבו אנחנו מודעים לכך שעוד ניצבים בפנינו אתגרים עצומים ודרך לא קלה בכלל. דבר אחד בטוח - עכשיו גם אני יכול לומר שאני אזרח של מדינה חופשית ועצמאית. הוסר מעל כתפיי עול כבד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים בג'ובה עם הדגל החדש
צילום: AFP
המדינה הגדולה באפריקה נחצתה
צילום: רויטרס
מומלצים