מדענים פיענחו את הגנום של תפוח האדמה
למפצחי הגנומים אין רגע דל: הם כבר פיענחו את הצופן הגנטי של האדם, גרגר התירס ואפילו של הקקאו, אבל מה יותר חשוב מתפו"א, אחד הגידולים הנפוצים והמשביעים ביותר בעולם?
תפו"א שייך למשפחת הסולניים שבין חבריה ניתן למצוא גם את החציל, הפלפל והעגבניה. הוא נודע ביכולת ההסתגלות הגבוהה שלו ומהווה מרכיב חשוב בהבטחת ביטחון תזונתי לתושבי אפריקה ואסיה.
שחר של גנום חדש: השמש זורחת על שדות תפוחי האדמה (צילום: Shutterstock)
פיענוח הגנום של תפו"א, אותה 'טביעת אצבע' שקובעת כיצד הצמח גדל ומתרבה, יאפשר למדענים לשפר את התנובה, האיכות, הערך התזונתי והעמידות למחלות של הגידול על זניו השונים.
כמו כן, הוא יאפשר למגדליו להשביח את הגידול בפרק זמן קצר יותר: כיום נדרשות בין 10 ל-12 שנים כדי להפרות זנים חדשים.
הפרויקט לריצוף גנום תפו"א (PGSC) החל לפני שלוש שנים וכלל מאמץ משותף של קבוצות מחקר מ-14 ארצות שונות. ד"ר דיוויד מרטין מהמחלקה לביו-כימיה באוניברסיטת דנדי, סיכם את ההישג:
"הרכבת החתיכות יחדיו של רצף הדנ"א הייתה משימה תובענית מבחינה טכנית, שדרשה מומחיות מכל השותפים שלנו ברחבי העולם. כעת אנו יכולים לראות בפעם הראשונה את סודות הגנום של תפו"א, ובחודשים ובשנים הקרובות נתחיל באתגר של פיענוח סודות אלה".