"חוק החרם" אושר; נתניהו וברק נעדרו מהמליאה
הכנסת אישרה ברוב של 47 מול 38 את החוק השנוי במחלוקת. 11 שרים ובראשם רה"מ ושר הביטחון, וכל סיעת העצמאות נעדרו, בקדימה הצביעו נגד. "צעד רחוק מדי", הסבירו מקורבי נתניהו, שלא ניסה למנוע קבלת החוק. ארגוני זכויות אדם יעתרו לבג"ץ: "החוק לא לגיטימי, לא נציית לו. נמשיך להחרים"
אחרי דיון סוער שנמשך שעות, אישרה אמש (יום ב') הכנסת בקריאה שנייה ושלישית את "חוק החרם" השנוי במחלוקת ברוב של 47 תומכים נגד 38 מתנגדים. הקואליציה תמכה בהצעה, אך מי שנעדר מההצבעה היה דווקא ראש הממשלה בנימין נתניהו. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, נכח במליאה אך לא הצביע. בארגוני השמאל מתכוונים לעתור לבג"ץ נגד חוק החרם, אותו הגדירו כ"לא לגיטימי" ואמרו: "נמשיך להחרים ולמחות".
חוץ מנתניהו נעדרו מההצבעה עוד 10 שרים, בהם שר הביטחון, אהוד ברק. מקורבים לנתניהו טענו: "הוא נעדר מההצבעה כי החוק הלך צעד אחד רחוק מדי".
בתגובה לאישור החוק, כ-100 פעילי שמאל, שהתארגנו ברשתות החברתיות, הגיעו לכיכר רבין בתל-אביב כדי למחות על ההחלטה. הפעילים נשאו שלטים מאולתרים וקראו סיסמאות כמו: "החוק הוא לא חוקי, אי-ציות הוא הכרחי". ניידת משטרה הגיעה למקום, אך לא נרשמו הפרות סדר.
סיעת קדימה הצביעה נגד החוק, ומההצבעה נעדרו חברי סיעת העצמאות. אלה הודיעו מראש שלא יתמכו בהצעת החוק, אך לא טרחו להצביע נגדו. ח"כ עינת וילף (עצמאות) הסבירה כי מדובר בחוק "שמייצר אווירה בעייתית".
עשרות פעילי שמאל מחו בתל-אביב נגד אישור החוק (צילום: עופר עמרם)
על פי "חוק החרם", יוזמה לחרם כלכלי, אקדמי או תרבותי על מדינת ישראל או גופים המצויים בשטחה ובשטחי יהודה ושומרון תוגדר כעוולה אזרחית. גוף שיוחרם יוכל לפיכך לתבוע פיצויים מיוזם החרם - באופן שאינו תלוי בשיעור הנזק. בנוסף, יאפשר החוק לשר האוצר למנוע מגופים המשתתפים בחרם על מדינת ישראל או על התנחלויות מלגשת למכרזים ממשלתיים.
ארגוני זכויות האדם עדאלה, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, רופאים לזכויות אדם וקואליציית נשים לשלום, הודיעו כי בכוונתם לעתור לבג"ץ נגד החוק ולבקש לבטלו. היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, אמר בעבר כי כלל לא בטוח שיוכל להגן על החוק בבג"ץ.
בקואליציית נשים לשלום אמרו: "לא נציית לחוק ואנחנו קוראות לאחרים לא לציית לו. אנחנו נמשיך להחרים, למחות, להפגין ולהתנגד לכיבוש". ד"ר ישי מנוחין, מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, אמר כי חוק החרם "מהווה מדרגה נוספת שהמחוקק הניח בדרך למחיקת שרידי הדמוקרטיה בישראל. קריאות האזהרה לא עזרו הפעם והכנסת מובילה את החברה הישראלית צעד נוסף בדרך לגיהינום".
חברי סיעת הליכוד מצביעים בעד (צילום: עטא עוויסאת)
חברי הכנסת מהשמאל תהו במליאה מדוע על חרם על קוטג' מותר וחרם על התנחלויות אסור, וגם בעדאלה התייחסו לנושא: "לא ייתכן שהחוק יגדיר חרם אחד כבלתי חוקי ומחייב בעונש ואילו חרם אחר - נגד חברה מסחרית או תאגיד כלשהו - כלגיטימי".
"נתניהו חצה קו אדום"
יוזם החוק, יו"ר הקואליציה זאב אלקין, בירך על אישורו: "הכנסת שמה קץ לאיוולת החרמות הבאות מתוכנו. חוק החרם לא בא לסתום פיות אלא להגן על אזרחי ישראל כפי שהחוק האמריקני מגן עלינו עוד משנות ה-70. דווקא הזיגזג של קדימה,
כשלבני הכריחה את חבריה למפלגה להסיר את שמם מהחוק למרות היותם בין יוזמיו, מוכיח כי מדובר במפלגה חסרת אידאולוגיה שנכנעת לארגוני השמאל ומציבה סופית את קדימה בצד השמאלי של המפה".
ממפלגת קדימה נמסר כי "ממשלת נתניהו פוגעת בישראל והיא הראשונה שצריכה לשלם את מחיר חוק החרם ונזקו. בריחתו של נתניהו מההצבעה הערב לא מורידה מבריחתו מהאחריות לנזק שהוא גורם למדינה. נתניהו חצה היום קו אדום של טיפשות מדינית וחוסר אחריות לאומית ביודעו את משמעות החוק וחומרתו, תוך רפיסות פוליטית וכניעה מוחלטת לימין הקיצוני שמשתלט על הליכוד. חוק החרם הוא אות קלון על מצחה של ממשלת נתניהו והוא יעלה למדינת ישראל ולאזרחיה מחיר כבד".
במקביל בוושינגטון: הקוורטט התכנס, בלי הסכמות
אישור החוק בא גם בעיתוי מדיני רגיש. בוושינגטון התכנסו הלילה נציגי הקוורטט כדי לקבל החלטה בנוגע לכוונת הפלסטינים לבקש מעצרת האו"ם להכריז על מדינה פלסטיני, אך בסופו של דבר לא הצליחו להגיע לנוסח מוסכם של קריאה לחידוש המשא ומתן.
ואיפה נתניהו וברק? המליאה, אמש (צילום: עטא עוויסאת)
מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, אמר עוד לפני אישור "חוק החרם" כי "אם החוק יעבור - הוא יבטל מראש את תוכנה של הודעת הקוורטט שאולי תצא היום, וכן כל אפשרות לחידוש המשא ומתן".
במהלך הדיון הארוך במליאה התייצבו חברי כנסת מהשמאל נגד החוק. ח"כ אילן גילאון (מרצ) עלה לדוכן וכינה את שורת החוקים ה"אנטי-דמוקרטיים" לדבריו שחוקקה הכנסת לאחרונה "דיזנטריה שחורה" שגורמת דה-לגיטימציה למדינת ישראל. "אני לא מכיר משהו שיוצר דה-לגיטימציה בתפוצות יותר מאשר החקיקות הללו", אמר ח"כ גילאון, והוסיף כי הן מביאות את ישראל למצב של "עם לבדו ישכון".
ח"כ שלמה מולה (קדימה) נאם אף הוא ואמר כי "החוקים האלה יעברו כל עוד ראש הממשלה לא מרסן את חבריו". הוא
הזכיר כי רבים מחברי הכנסת נתנו לגיטימציה לציבור שהחרים את הקוטג' בצורה לא-אלימה, והביע תמיהה על כך שכעת
הם אומרים שחרם על ההתנחלויות הוא דבר פסול: "אנחנו כשוחרי דמוקרטיה צריכים לאפשר להם למחות בצורה לא-אלימה".
שר האוצר, יובל שטייניץ (ליכוד), צידד בחוק: "עיקרון בדמוקרטיה הוא שההכרעות לא כוחניות", אמר, "לא מחרימים ציבור שאנחנו לא מסכימים איתו על ידי כך שלא נקנה ממנו שירותים ומוצרים ונגרום לפגיעה בפרנסתו. חרם על ציבור כזה או אחר איננו ביטוי נאות של חופש הביטוי. חרם הוא ניסיון כוחני להכניע ציבור שחושב אחרת. תופעת החרם היא כוחנית ופסולה".
Read this article in English