שתף קטע נבחר

 

פגישת הקוורטט הסתיימה ללא הצהרה משותפת

שרי החוץ של ארה"ב, רוסיה ואירופה, כמו גם מזכ"ל האו"ם והשליח בלייר, לא הגיעו להסכמה על מתווה לחידוש התהליך המדיני. נציגי הרביעייה ייפגשו גם היום. בכיר אמריקני: "נסייע לצדדים, אבל הם צריכים לקבל את ההחלטות הקשות"

אין פריצת דרך בפגישת הקוורטט בוושינגטון. פגישת שרי החוץ של הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון הסתיימה לפנות בוקר (יום ג') בבירה האמריקנית בלא תוצאות. המפגש התארך מעבר למתוכנן ונראה שהמחלוקות בין המשתתפים לא אפשרו להם לצאת בהצהרה משותפת על קריאה לחידוש המשא ומתן הישראלי-פלסטיני. נציגי הקוורטט צפויים להיפגש שוב היום, במטרה לנסות שוב להגיע להסכמות שיובילו להתנעת התהליך המדיני מחדש.

 

בפגישה השתתפו מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, מזכ"ל האו"ם באן קי מון, ושליח הקוורטט לאזור טוני בלייר.

  

בכיר בממשל האמריקני אמר כי המשתתפים "חזרו על הדחיפות שהצדדים ימצאו דרך לחדש את השיחות הישירות בלא תנאים מוקדמים". לשאלה מדוע לא יצאו שרי החוץ בהצהרה משותפת, אמר הבכיר: "היתה פגישה טובה ועניינית, אבל הצדדים הגיעו למסקנה שיש פערים. באופן ריאלי דרושה עוד עבודה כדי לסגור פערים לפני שהקוורטט יוצא בהצהרה".


הרביעייה והשליח בלייר לא הסכימו על הצהרה משותפת (צילום ארכיון: AFP) 

 

הבכיר האמריקני סירב להתייחס למהות המחלוקות והבהיר כי ארצות הברית והרביעייה מחוייבים לסייע לצדדים, אבל ישראל והפלסטינים הם אלה שצריכים לקבל את ההחלטות הקשות. לדבריו, חזון הנשיא ברק אובמה, שהוצג בנאומו בחודש מאי על ניהול מו"מ על בסיס קווי 1967 וחילופי שטחים, הוא הבסיס המוסכם על שרי החוץ שהשתתפו בדיון. 

 

על האיום הפלסטיני לבקש מהאו"ם הצבעה על הכרה במדינה, אמר הבכיר: "מההצהרות הפומביות שלהם לא ברור בשלב זה מה הפלסטינים רוצים בספטמבר. הפלסטינים מעדיפים שיחות ישירות, ועלינו לסגור פערים כדי לקדם אותן". כמו כן, הוא לא הבהיר אם השליחים האמריקנים יחזרו לסיבוב נוסף במזרח התיכון. "הצדדים רוצים שנמשיך במאמצים וממשיכים לבקש עזרה מארצות הברית ומהקוורטט. אנחנו יכולים ומחויבים לסייע".

 

משפחת שליט: ללא החזרת גלעד לא תהיה התקדמות

ראש הממשלה בנימין נתניהו, שנפגש עם נשיא יוון קרולוס פפוליאס, אמר אמש לפני כינוס הקוורטט: "אני מוכן כבר מחר בבוקר לשבת עם הפלסטינים כדי לפתוח במשא ומתן ישיר, אך למרבה הצער הם מסרבים".

  

בני משפחתו של גלעד שליט פנו במכתב לרביעייה הבינלאומית, וטענו כי ללא הסכם להחזרת החייל החטוף "לא תושג שום התקדמות בנושאים האחרים העומדים בין ישראל לפלסטינים".

 במכתב נטען עוד כי החזקתו של שליט לצורכי סחיטה ומיקוח, ללא כל זכויות, היא פשע מלחמה. 

 

בסוף השבוע תיאר גורם אמריקני רשמי את האווירה סביב תהליך השלום הישראלי-פלסטיני כ"עגמומית". גורם אמריקני אחר כינה את המצב "מדכא". הפלסטינים פסימיים אף הם, וסאיב עריקאת הודיע לאחרונה כי הם נחושים מאי פעם להגיע בספטמבר להצבעה בעצרת האו"ם. עם זאת, ארה"ב ממשיכה להפעיל לחצים על נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, לוותר על ההכרזה החד צדדית ולשוב לשולחן המשא ומתן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון ואשטון לפני הפגישה
צילום: AFP
מומלצים