הקוורטט מתלבט: "ישראל בהצעה מרחיקת לכת"
סימני שאלה סביב היעדר הצהרה משותפת לאחר פגישת הקוורטט. גורמים מדיניים: הוחלפו רעיונות והצעות עם ארה"ב, אך אין הסכמה לקבל את גבולות 67' כבסיס למו"מ
עקשנות ישראלית, יוזמה חדשה של נתניהו או לחץ אמריקני? החלטת הקוורטט הבוקר (יום ג') לא לפרסם הצהרה משותפת על קריאה לחידוש המשא ומתן הישראלי-פלסטיני העלתה השערות שונות באשר למתרחש מאחורי הקלעים של פגישת שרי החוץ של הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון.
גורמים בכירים בירושלים אמרו ל-ynet כי במסגרת הדיאלוג עם הממשל האמריקני, הבהירה ישראל כי לא תסכים למתווה
מדיני הכולל את המונח "גבולות 67'", כפי שהוצג בנאומו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה וכפי שהתייחסו אליו האירופים. בנוסף, אמרו הגורמים כי ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר כי ישראל לא תוכל להיענות לשום יוזמה מדינית בינלאומית שתכלול את המונח הזה.
עם זאת, גורם בירושלים המעורה בנעשה בפורומים המצומצמים טען כי ישראל גיבשה הצעה למתווה "מרחיק לכת". לפי שעה, אין לטענה זו אישור רשמי מלשכת ראש הממשלה, אך גורמים מדיניים אמרו כי "היה דיאלוג עם האמריקנים והוחלפו רעיונות והצעות".
קלינטון ואשטון, הלילה. מפגש ארוך מהמתוכנן (צילום: AP)
לאחר מפגש שהתארך מעבר למתוכנן ושפע מחלוקות, ככל הנראה, צפויים לנסות היום שוב מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, מזכ"ל האו"ם באן קי מון, ושליח הקוורטט לאזור טוני בלייר לפעול להתנעת התהליך המדיני. הבוקר עוד אמר בכיר בממשל האמריקני כי המשתתפים "חזרו על קריאתם הדחופה לצדדים למצוא דרך לחידוש השיחות הישירות ללא תנאים מוקדמים".
ביום ראשון קיים נתניהו התייעצות ארוכה עם שרי השביעייה, במסגרתה נידונו הסעיפים שישראל מוכנה לתמוך בהם כדי לאפשר לקוורטט להציג מתווה מדיני שיוביל לחידוש השיחות עם הפלסטינים. בישיבה נידונו גם תסריטים שונים, בהם דרכי הפעולה האפשריות של ישראל אם תצא הרביעייה בהצהרה הדוחקת אותה לפינה ומפעילה עליה לחץ בינלאומי רב.
על פי הערכות, בשל התנגדותה של ישראל לשילוב מושגים מנאום אובמה, הפעילו האמריקנים לחץ כדי להימנע מפרסום הצהרה שתידחה על ידי נתניהו. השתלשלות אירועים זו לא היתה מסייעת לחידוש המשא ומתן ולהפעלת לחץ על הפלסטינים לשוב לשיחות ולהימנע מקידום הכרה חד-צדדית במדינתם בעצרת האו"ם. חבר פורום השביעייה אמר ל-ynet כי "לישראל אסור להתקפל ולעשות ויתורים בשעה שהפלסטינים לא מוכנים לשוב לשולחן המשא ומתן ולא מוכנים להכיר במדינה יהודית".
בתוך כך, תצא הלילה משלחת ישראלית למכסיקו בראשות השר דן מרידור ומנהל מחלקת מרכז אמריקה במשרד החוץ אהוד איטם, כחלק מהמאמצים לסכל את ההכרה של האו"ם בפלסטין בספטמבר.
מכסיקו, שבניגוד למדינות דרום אמריקה עדיין לא הכירה במדינה פלסטינית, נתפשת כמדינת מפתח באמריקה המרכזית, אשר קולה יכול להשפיע על מדינות נוספות באיזור, כגון גואטמלה, פנמה, אל סלבדור, הונדורס והרפובליקה הדומיניקאנית.
גורמים דיפלומטיים אמרו ל-ynet כי ההערכה היא שמדינות מרכז אמריקה יצביעו בספטמבר כגוש אחד, ולכן העמדה המכסיקנית היא חשובה ביותר. "יש שם קולות שקוראים להתנגדות למהלכים חד צדדיים, והיחסים בין המדינות טובים", אמרו הגורמים.