חרף מחאת סין, אובמה נפגש עם הדלאי למה
נשיא ארה"ב ביקש להפגין את תמיכתו בהתנגדות הלא-אלימה למשטר בבייג'ינג. "איננו תומכים בעצמאות טיבט", הדגישו בבית הלבן, אך סין התעקשה: התערבות בעניינינו
חרף מחאות סין, אירח אתמול (שבת) נשיא ארצות הברית ברק אובמה את הדלאי למה בבית הלבן. הפגישה נערכה למרות חשיבות היחסים בין ארצות הברית וסין, ועל רקע רצונו של אובמה להפגין את תמיכתו בחופש הדת ובהתנגדות הלא-אלימה למשטר בבייג'ינג.
לאחר הפגישה, פרסם הבית הלבן צילום משותף של אובמה והדלאי למה וכן הודעה בה נאמר כי "הבית הלבן אינו תומך בעצמאות של טיבט", בעוד הנשיא אובמה "שיבח את מחויבות הלמה לאי-אלימות ודיאלוג עם סין כדי להגיע לאמצע הדרך".
אובמה והדלאי למה בבית הלבן (צילום: הבית הלבן)
בעבר, הקפידו נשיאי ארצות הברית שלא לארח את הדלאי למה לפגישה בבית הלבן. הנשיא ביל קלינטון נהג להצטרף "במקרה" לפגישה עם המנהיג הגולה של טיבט, שעה שזה נועד עם היועץ לביטחון לאומי. הנשיא ג'ורג' בוש העדיף לפגוש את הלמה בבניין הקונגרס, כדי לא להרגיז את הסינים.
אובמה כבר נפגש עם הדלאי למה בחודש פברואר 2010, ופגישה זו נועדה, כך נראה, להדגיש את התמיכה החזקה של אובמה ב"שימור הזהות המיוחדת - הדתית, התרבותית והלשונית, וההגנה על זכויות האדם של הטיבטים".
אובמה ביקש להדגיש את תמיכתו בדיאלוג בין הדלאי למה לבין נציגי ממשלת סין כדי לפתור את המחלוקות.
בפגישה, שארכה כארבעים דקות ונערכה בחדר המפות של הבית הלבן, חזר נשיא ארצות הברית על העמדה האמריקנית הרשמית, לפיה "טיבט היא חלק מהרפובליקה העממית של סין". אובמה הדגיש את "החשיבות של בניית שותפות ושיתוף
פעולה אמריקני-סיני", אבל הוסיף כי הוא "מעודד דיאלוג ישיר לפתור את ההבדלים לטובת סין והטיבטים".
בהודעת הבית הלבן נאמר עוד כי "הדלאי למה הצהיר שהוא אינו מבקש עצמאות לטיבט, והוא מקווה שהדיאלוג עם נציגי ממשלת סין יחודש בקרוב".
בתום הפגישה פרסמו השלטונות בסין הודעה לפיה הפגישה בין שני האישים פגעה ביחסים בין ארצות הברית לבין סין. "מדובר בהתערבות בענייניה הפנימיים של סין, ובפגיעה ברגשות של העם הסיני", צוטט דובר משרד החוץ הסיני בסוכנות הידיעות הרשמית, "שינואה".
"אנו דורשים שארצות הברית תיקח ברצינות את עמדת סין בנושא, ותנקוט באמצעים לתקן את הנזק שנגרם, באופן מיידי", הוסיף הדובר.