בתוך שנה: התרופה היקרה לשבץ תינתן בכל בתיה"ח
כ-15 אלף מקרי שבץ מוחי מתרחשים מדי שנה בישראל, אך הם כמעט ולא מטופלים. הסיבה: העלות הגבוהה של התרופה, שגרמה לכך שרק בתי חולים מעטים, בעיקר במרכז, יכלו לממן אותה. תוכנית חדשה אמורה לשים לכך סוף - כך שהטיפול מציל החיים יינתן בכל בי"ח בו יש חדר מיון. היעד לביצוע: בתוך שנה
ההנחיות החדשות שפירסם מנהל הרפואה במשרד הבריאות, בשיתוף מומחים בנוירולוגיה, מגדירות כי כל בית חולים כללי בעל חדר מיון יהיה "מרכז לטיפול בשבץ מוחי" ויינתן בו טיפול
בתרופה להמסת קרישי דם בשם t-PA. מדובר בתרופה המסייעת לחזרה מהירה של אספקת הדם לרקמת המוח. עד כה היא ניתנה במספר מצומצם של בתי חולים, אך לא בכולם.
לפי נתונים של האיגוד הנוירולוגי בשנת 2004 טופלו בתרופה 0.5% מהחולים, בשלושה בתי חולים. בשנת 2007 טופלו בתרופה כ-1.7% מהחולים ובשנת 2010 5%-6% ומספר בתי החולים המטפלים עלה ל-17. המספרים נחשבים לנמוכים מאוד מאחר והטיפול מתאים לכ-80% מהחולים ויכול להינתן בחלון זמנים צר של 4.5 שעות מתחילת האירוע המוחי. באיגוד הנוירולוגי מעריכים כי הטיפול בתרופה מעלה ב-30%-50% את סיכויי המטופל להשתחרר מבית החולים ללא נכות.
החולים יזוהו מוקדם - ויועברו למרכזי העל
כאמור, על פי ההנחיות החדשות בתוך שנה אמורים להיות כל בתי החולים ערוכים למתן הטיפול ולהפעלת יחידות לאשפוז נפגעי שבץ, שבהן שתיים עד שש מיטות, לפי גודלו של בית החולים. בנוסף, יוגדרו שישה "מרכזי על" בפריסה ארצית לטיפול בנפגעי שבץ מוחי.
במרכזי העל יינתן טיפול רפואי, סיעודי ופרא-רפואי ייעודי לנפגעי השבץ,
כולל נוירולוג ואחות שימצאו בהם 24 שעות ביממה. במרכזים אלו גם ניתן יהיה לבצע צנתור לעורקי המוח החסומים. מדובר בטיפול שלפי נתוני האיגוד הנוירולוגי ניתן עד כה בהיקף של כ-100 פעולות בחודש בלבד. בנוסף תפעל בהם מחלקה נוירוכירורגית ובית החולים יהיה ערוך לתת לחולה בדיקות CT או MRI בזמינות של 24 שעות ביממה ובתוך 30 דקות. את הצינתור המוחי ניתן לבצע בתוך שמונה שעות מהתרחשות שבץ.
בנוסף לאותם מרכזי על יוקם מערך לאומי לוויסות החולים על פי חומרת מחלתם. משרד הבריאות יגדיר מי הם מרכזי העל, במטרה לאפשר טיפול נגיש ומהיר בפריסה ארצית לחולי השבץ. משרד הבריאות גם ינחה את מד"א לזהות מוקדם את חולי השבץ ולהעביר אותם רק לבתי חולים בהם יש מרכז לטיפול בשבץ.
חוזר משרד הבריאות שם דגש גם על הרצף בין האשפוז לשיקום וקובע כי כבר במהלך האשפוז צריך בית החולים לתאם את העברת החולה לשיקום, על מנת להבטיח "שיקום רציף ומיידי", ולהכין תוכנית ויעדים לשיקום. מומלץ שהשיקום יימשך שישה שבועות.
"אני משוכנע שתהיה ירידה משמעותית בתמותה ובנכות"
שבץ נחשב לגורם המוות השלישי בישראל ולאחד מגורמי הנכות העיקריים במבוגרים. ההערכות הן כי מדי שנה מתרחשים בישראל כ-15 אלף אירועי שבץ, כשליש מהם מסתיימים במוות וכשליש בנכות. אחד מכל שישה גברים ואחת מכל חמש נשים מעל גיל 60 עלולים ללקות בשבץ.פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי הישראלי ומנהל היחידה לשבץ מוח במרכז הרפואי תל אביב היה שותף לניסוח ההנחיות החדשות. לדבריו "אם אכן כל הדברים שנכתבו בחוזר ייושמו בשנה הקרובה, הרבה יותר חולים יצליחו לקבל טיפול ראוי. יש הוכחות חד משמעיות שאשפוז של חולים ביחידות ייעודיות לחולי שבץ עם כוח אדם רפואי וסיעודי מיומן, מורידה תחלואה ומותה. בישראל עד כה רוב החולים מאושפזים במחלקות פנימיות".
"אני משוכנע שתהיה ירידה משמעותית בתמותה ובנכות. אפשר לומר שזו בשורה מרגשת, בתום שנים רבות של פעילות וישיבות בנושא. כעת סוף סוף מדינת ישראל מתחילה ליישר קו עם העולם המערבי".
פנינה רוזנצוייג יושבת ראש עמותת "נאמן" לנפגעי שבץ ובני משפחותיהם אמרה ל-ynet כי "זו בשורה מאוד מרגשת. המשמעות היא שלא רק מי שגר קרוב לתל השומר יזכה לטיפול טוב בשבץ. אלו הנחיות שיכולות למנוע נכות ומוות. משרד הבריאות אומר פה בעצם שבית חולים שאינו יודע לטפל בשבץ אינו בית חולים. כעת היעד הבא שלנו לשיפור הוא נושא השיקום של חולי השבץ".