שתף קטע נבחר
 

ככה לא עושים מאבק

למפגינים ברוטשילד אין אג'נדה ממוקדת וגם הארגון לקוי. עליהם להגדיר יעדים ולהקים צוותים. ובצד השני, כדאי שנתניהו לא "יברח" לנושא החביב עליו: האיום האיראני

מאהל הדיור נולד ממצוקה אמיתית, כלכלית ומוראלית של מעמד הביניים. מעמד הביניים נושא בעיקר הנטל של החברה הישראלית. הוא זה שעובד, משלם מסים, משרת בצה"ל ומקים משפחה. בשנים האחרונות הפערים העמיקו כל כך, עד שהתסכול הפך בלתי נסבל - במיוחד משום שהממשלה, כמו בנושאים רבים אחרים, לא יוזמת ולא פועלת בנחישות למציאת פתרונות ישימים ומידיים.

 

מחאת הנדל"ן - סיקור נרחב ב-ynet

 

המפגינים מזוהים עם שכבת הצעירים הרווקים והסטודנטים, אך המצוקה האמיתית ניכרת בשכבות רחבות הרבה יותר בחברה הישראלית. מגזרים רבים, בהם העולים, תושבי הפריפריה, הזוגות הצעירים, ורבים נוספים צריכים להצטרף. למעשה, כל אזרח המשתכר עד 15,000 שקלים בחודש צריך וחייב להיות חלק במאבק.

 

כדי להצליח, חייבים המפגינים להבין שמאבקם שונה מהמאבק על מחירי הקוטג'. בניגוד למחאת מחירי הקוטג', בה ניתן היה להפעיל לחץ ישיר על היצרנים, ההתמודדות במקרה זה היא מול הממשל: חברי הכנסת, שר הבינוי והשיכון, שרי הממשלה, ובראשם - ראש הממשלה. הממשלה היא הקובעת את המדיניות, היא זו שאמורה לשאת באחריות ולמצוא פתרונות, היא זו שצריכה להציב את מצוקת מעמד הביניים בראש סדר העדיפויות הלאומי.

 

למפגינים אין אג'נדה ממוקדת שניתן להתחבר אליה ולהתארגן סביבה בצורה אפקטיבית. ההתלהמות נגד חברי כנסת המצדדים במאבקם היא ביטוי לתסכול, אך לא לפתרון הבעיה. כדי שמקבלי ההחלטות ידונו ברצינות בפתרונות, על המפגינים להגדיר מהם הצעדים הנדרשים מבחינתם כדי להגיע לפתרון ומהו לוח הזמנים ליישום. למשל: האם פיקוח על מחירי הדירות אפשרי? ואם כן - כיצד ניתן לעשות זאת. למי מיועדת הפחתה במחיר הדיור - לסטודנטים, לזוגות הצעירים, למקבלי השכר הממוצע במשק? האם מיסוי גבוה לדירות של משקיעים ישיג את מטרתו?האם הפתרון בדמות בנייה ציבורית של דיור בר-השגה תוך מספר שנים יענה על דרישתם?


שוקולד למריחה יש. מטרות עדיין אין (צילום: ירון ברנר)

 

בפני המפגינים ניצב אתגר מורכב ומסובך. כדי להתמודד איתו עליהם לתכנן היטב את יעדיהם ואת האסטרטגיה שבהם ינקטו. בשלב הראשון, עליהם להקים צוות ניהול מאבק, שיפעל במישורים השונים: פעילות אל מול חברי הכנסת והתקשורת, לימוד מעמיק של הפתרונות המוצעים על-ידי מומחים ומיסוד שיתוף הפעולה ביניהם. בנוסף נדרש צוות שיפעל בתחום הלוגיסטיקה, וצוות שיטפל בסיכויים ובסיכונים של כל מהלך ומהלך.

 

ליזום פעילויות "מחוללות תקשורת"

צוות ניהול המאבק צריך להיות מורכב מנציגות של בעלי אינטרסים שונים ממוקדי מטרה אחת הפועלים בסינרגיה. שיתוף פעולה של הצוותים יכול להפעיל לחץ ממוקד על מקבלי ההחלטות להביא לשינוי בכל הנוגע להצבת הנושא בראש סדר העדיפויות הממשלתי ושינוי הדרגתי של המצב.

 

על מנת למקסם את המאבק, יש לפעול על בסיס שלושה מרכיבים:

  1. מענה לצרכים בשטח - ארגון ותפעול אנשי המאבק.
  2. ייזום מהלכים - פעילות אל מול התקשורת, הכנסת, הממשלה.
  3. תיאום מלא עם הגורמים המקצועיים הנלווים - מומחי נדל"ן, מומחים לנושאי מס, מומחים בנושאים חברתיים וכדומה.

 

הצוות הפועל אל מול גורמי הממשל חייב להיות מחובר לוועדות בכנסת, לפעול לגיבוש הצעות החוק הפרטיות והממשלתיות והצעות החלטות הממשלה לפי סדרי עדיפויות וגיבושן אל מול מטה המאבק. לאחר מכן צריכה להיות פעילות של מעקב שוטף אחר יוזמות חקיקה והסדרה בכנסת ובממשלה.

 

במסגרת הפעילות התקשורתית יש לבנות "צוות תגובות" המייצג את המאבק, מגיב לפניות עיתונאים ויוזם הודעות לתקשורת. בנוסף, יש ליזום פעילויות "מחוללות תקשורת", ליזום שיחות עם עיתונאים, עורכים ופגישות שוטפות עם מקבלי ההחלטות.

 

ובצד השני, החשוב לא פחות, צריך לקוות שראש הממשלה לא "יברח" שוב לנושא החביב עליו יותר מכל: האיום האיראני.

 

תמי שינקמן, יועצת תקשורת ואסטרטגיה מאבקית 

 

הצעות לטורים בנושא מחאת הדיור יתקבלו בברכה במערכת הדעות - opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן אקרמן
זה לא הקוטג'. תמי שינקמן
צילום: רונן אקרמן
מומלצים