היום: שימוע למרדוק וברוקס, קמרון כוסס ציפורניו
איל התקשורת והעורכת לשעבר של "ניוז אוף דה וורלד" יצטרכו להסביר לפרלמנט הבריטי את מידת מעורבותם בהאזנות הסתר. מי שיאזין להם בקשב רב הוא ראש הממשלה, שיישאל מחר על יחסיו הקרובים עם בכירי "ניוז-קורפ" ויצטרך להתייחס לשאלת השאלות בבריטניה: האם הוא מריונטה של מרדוק?
האדם שצריך להיות בלחץ הגדול ביותר מהשימוע שיתקיים היום (יום ג') בפרלמנט הבריטי לרופרט מרדוק וקברניטי תאגיד המדיה שלו "ניוז-קורפ", הוא דווקא ראש הממשלה דיוויד קמרון . פרשת ההאזנות של "ניוז אוף דה וורלד", שהחלה כהפניית זרקור לשיטות העבודה המפוקפקות שפשטו בעיתונות הצהובה הבריטית, כבר מזמן איננה רק עניין של ברנז'ה תקשורתית, אלא מאיימת להפוך לשערורייה פוליטית של ממש המגיעה עד לפתח הבית ברחוב דאונינג 10.
פרשת האזנות הסתר: כתבות אחרונות ב-ynet:
- האקרים שתלו דיווח כוזב ב"סאן": מרדוק מת
הלילה פורסמו דיווחים סותרים לגבי המשך דרכו של רופרט מרדוק בתאגיד הענק שלו: לפי רשת בלומברג האמריקנית, הנהלת "ניוז-קורפ" שוקלת להדיחו מתפקיד המנכ"ל אך להשאירו כיו"ר מועצת המנהלים.
דיווח זה בא לאחר שמוקדם יותר נודע כי שון הור, לשעבר כתב הבידור של "ניוז אוף דה וורלד", נמצא מת בביתו בווטפורט. הור היה הראשון שהאשים כי עורך הצהובון, אנדי קולסון, מודע להאזנות הבלתי חוקיות שמבצע צוותו. משטרת בריטניה שבה וטענה הבוקר כי אין חשד לפלילים בכל הנוגע למותו של הור.
קצב הגילויים בפרשת ניוז אוף דה וורלד מדהים. ככל שנוקפות השעות מתגלה שפרשת ההאזנות לכשעצמה, היא רק קצה קצהו של קרחון שאינו מגיע בדרך כלל אל כותרות העיתונים, בוודאי לא אלה של מרדוק. בארץ קוראים לזה "הון-שלטון-עיתון", במקרה של בריטניה מתווספת לשילוש הזה עוד צלע אחת: המשטרה.
מדבר עם הארכיבישוף דזמונד טוטו, אך חושב על הפרשה? קמרון (רויטרס)
לאלו שהלכו לאיבוד בנבכי הסאגה, להלן סיכום קצר של האירועים: פרשת "ניוז אוף דה וורלד" הנוכחית החלה בחשיפה כי חוקר פרטי מטעם הצהובון שבבעלות מרדוק, חדר לטלפון הנייד של מילי דאולר, נערה בת 13 שנעלמה ב-2002 וגופתה נמצאה כחצי שנה אחר כך. הוא האזין להודעות במענה הקולי שלה ומחק חלק מהן לטובת אחרות בחיפוש אחר סקופ. חוקרי המשטרה הבחינו כי מישהו מתעסק עם הטלפון של דאולר והדבר הוביל אותם לחשוב כי קיים סיכוי שהנערה בחיים. תקווה זו הובעה גם באוזני ההורים המסכנים ואלה המשיכו להיאחז בה עד למציאת הגופה.
הצהובון תפקד כמשרד חקירות חסר כבוד
החשדות שלפיהם עיתונאים וחוקרים של "ניוז אוף דה וורלד" מעורבים בהאזנות, אינם חדשים עבור הסקוטלנד יארד. ב-2006 נשלחו לכלא הכתב לענייני בית המלוכה של הצהובון וחוקר מטעמו, אחרי שהתברר כי הוציאו הודעות מהטלפונים של הנסיכים וויליאם והארי, בדיוק באותה שיטה שבה נקטו עם דאולר.
אך הפעם התברר שמה שהציבור הבריטי מוכן לספוג בתמורה לרכילות יומית על סלבריטאים, ספורטאים ודוגמניות הוא לא סובל כשמדובר בנערה תמימה שרוצח סדרתי נטל את חייה. אך הציבור הבריטי לא צפה עד כמה עמוק וגבוה במערכת הציבורית הגיעה תרבות ההאזנות ועד כמה צפויה להסתעף הפרשה.
הצהובון ביצע לפחות כ-4,000 האזנות. אחד משערי "ניוז אוף דה וורלד"
"ניוז אוף דה וורלד" פעל למעשה כמשרד חקירות, אלא שבשונה מחוקר המכבד את מקצועו, נראה כי עבור הצהובון חוקי הגנת הפרטיות היו בגדר המלצה בלבד. הצהובון האזין באופן בלתי חוקי כמעט לכל מי שהוא משהו בבריטניה ועל פי הערכה גסה ביצע לפחות כ-4,000 האזנות. מחיילים שנהרגו בעיראק ובאפגניסטן, ועד לקרובי הרוגי פיגועים וראש הממשלה לשעבר גורדון בראון. הפרקטיקה הזו, כך על-פי החשד, היתה נהוגה גם בעיתונים אחרים של מרדוק, בהם "סאנדיי טיימס" בעל המוניטין.
מי הבא במצעד הראשים הנערפים?
חמור מכך, בשבוע שעבר עלה חשד למתן שוחד מצד העיתון לשוטרים. ככל הנראה, גם אנשי היחידה לאבטחת אישים בסקוטלנד יארד, מאבטחי המלכה וחצר ארמון בקינגהאם, לא טמנו ידם בצלחת. החשד הזה הולך ומתבסס בימים האחרונים והוא אחת הסיבות העיקריות להתפטרותו של מפקד הסקוטלנד יארד, סר פול סטיבנסון, מתפקידו. סיבה אחרת היא יחסיו הקרובים של סטיבנסון עם עורך אחר של הצהובון לשעבר, ניל וואליס. סטיבנסון אף מינה את וואליס ליועצו.
בניסיון לעצור את כדור השלג, הודיע מרדוק על סגירת "ניוז אוף דה וורלד" ואף פרסם מודעות התנצלות בעיתונות על הנזקים שנגרמו. זה לא הספיק ומרדוק נאלץ להתחיל לשלם גם בכיסו. הוא נסוג מהכוונה להשלים את רכישת החטיבה הבריטית של רשת "סקיי", עסקה שעלותה נאמדת בכ-19 מיליארד דולר והייתה מכתירה אותו סופית לאיש המדיה המשפיע ביותר בממלכה.
גם זה לא הספיק. מרדוק התחיל "לשלם" גם במקורביו. רבקה ברוקס, עורכת "ניוז אוף דה וורלד" לשעבר ואחראית מטעם ניוז-קורפ על הפעילות בבריטניה, הודיעה על התפטרותה, למגינת לבו של הבוס, ויומיים אחר כך מצאה את עצמה בחקירה. גם לז הינטון, בכיר ניוז-קורפ בארה"ב והמו"ל של העיתון "וול סטריט ג'ורנל" נאלץ לפרוש.
העסיק בכיר לשעבר בצהובון. מפקד סקוטלנד יארד המתפטר (רויטרס)
ניוז-קורפ היא אחת מאימפריות המדיה הגדולות ביותר בעולם, אם לא הגדולה שבהן. היא מחזיקה בבעלות או במניות במאות תחנות טלוויזיה, עיתונים, אתרי אינטרנט, מגזינים, בתי הפקה, אולפנים ויצרני תוכן ברחבי העולם. למעט הצהובונים בבריטניה ו-וול סטריט ג'ורנל, רופרט מרדוק הוא גם המוציא לאור של "הטיימס" הלונדוני, העיתון הכלכלי "פייננשל טיימס" ו-"ניו-יורק פוסט".
בטלוויזיה מרדוק הוא בעל נתח ברשתות "פוקס" וסקיי המשדרות חדשות, סרטים, ספורט ובידור בעשרות שפות לכל פינה על הגלובוס ומחזיק ב-27% ממיזם הווידאו סטרימינג "הולו". בשנה שעברה דורג איל התקשורת האוסטרלי במקום ה-13 ברשימת האנשים החזקים בעולם של המגזין פורבס. הונו הנקי נאמד ביותר משבעה מיליארד דולר.
טניס, נקניקיות ומה שביניהם
אלא שכעת מרדוק במגננה. למעשה, השימוע היום הוא יריית הפתיחה במאבקו להצלת "הסניף הבריטי" של האימפריה המשגשגת שלו, כיוון שבממלכה כבר נשמעים קולות (כמו זה של ראש האופוזיציה אד מיליבנד) הקוראים לפירוק החטיבה.
בראש הוועדה שתקיים את השימוע עומד חבר הפרלמנט השמרני ג'ון ווטינגדייל. רשות השידור הציבורי הבריטית BBC דיווחה כי חברי הוועדה זוכים לעתים תכופות לביקורת כי אינם שואלים את השאלים הנכונות בדיונים שמקיימת הוועדה, אולם אם הם יעשו כן, צפויה העדות של מרדוק לשפוך אור על היחסים שבין "ניוז-קורפ" לאליטה השלטת בבריטניה.
אל השימוע יגיע מרדוק יחד עם בנו ויד ימינו בעסקים, ג'יימס, וכן עם ברוקס.
מעניין יהיה לראות אם השלושה ישמרו על הקו שגיבשו בימים האחרונים - "מצטערים, אבל לא ידענו" - או שיבחרו בטקטיקה אחרת בידיעה שוועדת החקירה עוקבת אחרי דבריהם מקרוב.
אך מי שיאזין בדיון לכל פרט ופרט בשימוע ויכסוס ציפורניים, הוא כאמור קמרון עצמו. על חשיבות העניין עבורו תעיד העובדה שראש ממשלת בריטניה כבר הודיע על קיצור ביקורו באפריקה, ורק ברגע האחרון החליט להמשיך בו כמתוכנן. קמרון אף קרא לערוך דיון חירום בנושא בפרלמנט, ולדחות לשם כך את היציאה לפגרת הקיץ.
מערכת יחסים קרובה עם ראש הממשלה קמרון? ברוקס (צילום: רויטרס)
העיתון "דיילי טלגרף" דיווח אתמול בהרחבה על מערכת היחסים הקרובה שבין ראשי ניוז-קורפ לראש הממשלה. בין היתר, מתוארת ממקור ראשון סעודה שהתקיימה בביתה של ברוקס בערב חג המולד האחרון ובה לקחו חלק קמרון ומרדוק הבן. הפגישה התקיימה יומיים אחרי הדחתו של שר העסקים, וינס כייבל, מהוועדה שדנה בשאלה אם יש להפנות את עסקת סקיי לממונה על ההגבלים העסקיים. כייבל, אגב, הודח אחרי שרמז לכתבים כי הוא "נמצא במלחמה" עם מרדוק.
המקור אמנם המעיט בחשיבותה של הפגישה וטען כי סוגיית הדחתו של כייבל כלל לא עלתה בה. עם זאת, הוא תיאר בפרוטרוט את הידידות העמוקה שבין קמרון וברוקס וציין כי היא כוללת פיקניקים, טיולים והרבה משחקי טניס. לדבריו, בפגישה שנכח בה דנו ברוקס וקמרון ארוכות על "כיסוני נקניקיות".
קמרון ייחקר מחר
אך יריביו של קמרון לא יסתפקו בסיפורי הנקניקיות והם צפויים למרר את חייו גם בשאלות שיועלו היום בשימוע: מה טיב יחסיו עם בכירי ניוז-קורפ?
מדוע נפגש קמרון 26 פעמים עם רופרט מרדוק מאז נכנס לתפקידו לפני כשנה? מדוע העסיק את אנדי קולסון כראש מערך ההסברה שלו למרות שבתקופתו כעורך "ניוז אוף דה וורלד" התבצעו האזנות? האם בחר להעניק לו צ'אנס נוסף כפי שהוא טוען, או שמא יש ביסוס לאמירותיו של השחקן יו גרנט (שהפך בימים האחרונים לקטגור הראשי בפרשה) לפיהן מרדוק משתמש בפוליטיקאים כמריונטות?
כך או כך, לקמרון אין זמן רב להכין תשובות לתהיות שייתכן ויעלו בשימוע של חבריו. כבר מחר הוא עצמו יתייצב מול חברי הפרלמנט לסדרה נוספת של שאלות על פרשת ההאזנות. מטרתו תהיה אחת - לשכנע כי שערוריית ההאזנות במובן הרחב שלה אינה קשורה אליו. אם לא יעלה הדבר בידיו, הוא עלול להסתבך בחקירה שתסכן את המשך כהונתו כבר בטווח המיידי.