ילדי אסירים פלסטינים בארץ: "למען הדו-קיום"
יוזמה של המכון היהודי-ערבי הביאה לישראל 18 ילדים ממחנה פליטים שליד בית לחם כדי להשתתף בקייטנה. רובם ילדי אסירים ביטחוניים שישבו או עדיין שוהים בכלא. "המטרה היא לחזק את היחסים", אמר ראש המכון. אולם נראה שהדרך עוד רחוקה. "אנו חיים במצוקה בגלל הכיבוש", אמרו חלק מהילדים
אולי השלום יגיע מהילדים: בזמן שישראל והרשות הפלסטינית מנהלות קרב דיפלומטי לקראת ספטמבר, 18 ילדים פלסטינים ממחנה הפליטים א-דהיישה שליד בית לחם, נכנסו אתמול (יום ב') לישראל על מנת להשתתף בקייטנה "חיים בצבעים", יחד עם ילדים בני גילם מיישובים ערבים ברחבי הארץ. למבקרים יש "ייחוס משפחתי" - רובם ילדים לאסירים ביטחוניים, שהיו חברים בארגוני טרור, וחלקם אף הואשמו בניסיונות לחטוף חיילים.
מאחורי היוזמה עומד המכון היהודי-ערבי בבית ברל, ועמותת "ינבוע" מכפר רינה שליד נצרת אחראית על פעילות הקייטנה, הנמשכת עד יום שישי. בנוסף לאותם "בנים של", בקייטנה לוקחים חלק גם ילדים יתומים ממחנה הפליטים דהיישה. כולם מטיילים במקומות שונים בארץ.
"המטרה המרכזית של הביקור היא לחזק את הדו-קיום ואת היחסים בין הילדים הפלסטינים לילדי ערביי ישראל", הסביר יו"ר המכון היהודי-ערבי בבית ברל, פארוק עמרור, "אתמול ביקרנו במכון והשתתפנו במספר פעילויות. גם ביקרנו בקנטרי בחולון וגם בחברת אסם. יש לילדים רצון אדיר והם התנהגו יפה מאוד, בשבילם הקייטנה הזו היסטורית".
למרות הכוונות הטובות, נראה שהדרך לחיזוק היחסים ארוכה ודורשת עוד עבודה רבה, שכן חלק גדול מהילדים לא שוכחים את אירועי העבר. אחת המשתתפות בקייטנה, ילדה בת 12, שאביה הואשם בניסיון לחטוף חיילים והיה אחראי להפרות סדר, אמרה בכעס: "אבי עבר חיים קשים מאוד ואני לא יכולה לשכוח את זה - הנקמה היא הדרך הנכונה. אני לא אסלח לאף אחד בגלל מה שקרה לו מבחינה נפשית, חברתית וכלכלית, אנחנו חיים במצוקה בגלל הכיבוש". היא הוסיפה: "פחדתי
מאוד לחצות את הגבול, אך זו זכותי המלאה לבקר בישראל".
הילד מוחמד פואד אל-חאם, שגם אביו היה כלוא בישראל, אמר שחשש מאוד שלא יוכל לחצות את הגבול ושייאלץ לשוב חזרה בגלל מעשיו. "שמחתי מאוד כשנכנסתי לישראל ושאוכל להגשים את חלומי - לשחות בים בפעם הראשונה. אני מאוד רוצה שלום, אך אני שונא את מה שממשלת ישראל עושה".
"הרגשנו על אדמתנו"
האחיות גידא ומידא עבד אל-נבי סיפרו על ההתרגשות הרבה שחשו כשביקרו בכפרים ערבים: "ברגע שהגענו, התחלנו לבכות. מזמן אנחנו חולמות לחיות בשקט בלי לשמוע ירי ועל הרג". אביהן של השתיים הואשם בעבירות ביטחוניות וכעת הן מקוות לעתיד אחר: "לצערנו, הוא היה קורבן של האינתיפאדה והכיבוש, לכן אנו רוצות שצה"ל ייצא מאדמותינו, נמאס לנו".
"אנחנו חיים במצוקה בגלל הכיבוש" (צילום: חסן שעלאן)
הילדה שפא מעאמרה מהכפר ריינה שמחה לפגוש בפלסטינים בני גילה. "אני מאוד שמחה להיות חברה של הילדים הפלסטינים שהגיעו אלינו. יש להם סיפורים מרגשים ואני אשתדל מאוד לשמח אותם".
כיאן חאלד א-סיפי, חברת עמותת "אבדאע" שאחראית על הילדים הפלסטינים, אמרה: "ברגע שנכנסנו לישראל הרגשנו שאנחנו על אדמתנו. הילדים שמחו כשעברנו ליד הים, הם אף פעם לא ביקרו בחוף ושחו
במים".
"זה ביקור ראשון של ילדים פלסטינים במדינת ישראל", ציין יאסר משעלי מעמותת "אבדאע", "רובם הם ילדים של אסירים ביטחוניים, שהואשמו בהתנגדות לכיבוש, הסתה ושיתוף פעולה עם ארגוני טרור".
לדבריו, "מטרת הביקור היא להפיג את תחושות הקיפוח, הכיבוש והעקירה של הילדים ולחזק את היחסים בינינו לבין הערבים הפלסטינים החיים בישראל, וגם שהילדים האלה יבקרו כאן בפעם הראשונה".
Read this article in English