ענק המהפכה: יאו מינג - האיש שיחולל היסטוריה
יחסי סין-ארה"ב הם שיעצבו את המאה ה-21, כך לפחות על פי אובמה. סנטר יוסטון עשוי להיות אבן דרך בשינוי שחל בהם, בתנאי שהאמריקנים ישכילו להבין את השפעתו עליהם במהלך תקופתו ב-NBA. סיכום קריירה של יותר משחקן כדורסל
לעיתים אנו מפחיתים מערכו האמיתי של הספורט. בשל היותו חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו, יש נטייה להתייחס אליו באופן נקודתי. כזה שמרגש או משפיע לפרק זמן קצר ביותר, ונשכח.
אבל אירועי ספורט רבים בהיסטוריה כבר הוכחו כמשני תפיסה אמיתיים: האולימפיאדה הראשונה של העידן החדש ב-1896 באתונה, האולימפיאדה הנאצית של ברלין ב-1936, משחק הפינג-פונג המפורסם בין ארצות הברית לסין בעידן ריצ'ארד ניקסון, והרשימה עוד ארוכה.
לכן כשיאו מינג הודיע הבוקר (ד') על פרישה מכדורסל מקצועני, עדיין קשה לדעת את גודל ההשפעה של שמונה השנים שלו באמריקה. אבל לא תהיה זו הגזמה לנחש כי ביום מן הימים, כניסתו של הענק הסיני ל-NBA תימצא בשורה אחת עם האירועים שהזכרנו. עם הזמן, אולי עוד נבין כי חזינו בתחילתה של מהפכה.
ענק בין ענקים
למרבה הפליאה, יאו מינג לא היה הסיני הראשון ב-NBA. וואנג ז'יז'י עשה זאת לפניו כשנבחר בדראפט של 1999, אבל כישרון מוגבל ובעיות בירוקרטיות מנעו ממנו להטביע את חותמו. ההיפך הוא הנכון, ז'יז'י הפך למין דמות נלעגת ומגוחכת בתפאורה של הליגה, בדיוק מה שחשבו האמריקנים על הסינים.
הממשלה הסינית הפכה את מעבר הספורטאים המקומיים לארה"ב לכמעט בלתי אפשרי. רק עמידה בדרישות מחמירות ותנאים בלתי הגיוניים, אפשרו לבסוף את מעברו של הענק כשנבחר ראשון בדראפט של 2002 על ידי יוסטון רוקטס.
ההשפעה של 229 הס"מ החדשים שהתהלכו במגרשים היתה מיידית. 13.5 נקודות ו-8.2 ריבאונדים בממוצע כבר בעונה הראשונה, יחד עם אינטליגנציית משחק מרשימה, הוכיחו לליגה כי לא מדובר באתנחתא קומית. מבחינה קבוצתית הרוקטס אמנם לא הצליחו לעבור את הסיבוב השני בפלייאוף בעשור האחרון, אבל עם 19 נק', 9.2 ריב' ו-2 חסימות בממוצע בקריירה, הפך הסיני לאחד הסנטרים הבולטים ב-15 השנים האחרונות.
'צ'אנג'-צ'ונג'-ווה' הפך לשחקן מכובד
זה רק סימבולי שפרישתו של יאו מגיעה בקיץ בו שאקיל אוניל מכריז על סיום קריירה מפוארת. בפוסט עידן הענקים של אולג'ואן-יואינג-רובינסון ודומיהם, מינג היה היריב העיקרי, יש גם שיאמרו היחידי, על הדומיננטיות של אוניל מתחת לסיום.
השינוי שעבר בשאק בכל הקשור ליחס כלפי הסיני, מסמל אולי יותר מכל השינוי שעברה אמריקה כולה כלפי השחקן ובמידה רבה, כלפי הסינים כולם. הם לא הבינו איך הנפיל הזר הזה, מתחיל לדבר בשפתם ומסתגל לתרבות שלהם, אבל בדרכו שלו.
"תגידו ליאו מינג שמסרתי 'צ'ינג-צ'ונג'-יאנג-וואה-ווה-סא...", זו היתה תגובתו הראשונה, המלגלגת והמזלזלת של 'הדיזל', כששמע שיש אסייאתי חדש שפרשנים מעזים לטעון כי יתפוס את מקומו כסנטר הטוב בליגה. אבל בניגוד לנוהג של ירידה לפסים אישיים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, שאק נדהם מהיריב החדש שניצב מולו.
שלוש שנים אחר כך, כשהבין את כוחו של מינג כשחקן, אבל גם את אישיותו הכה ייחודית , אוניל כבר נשמע אחרת: "גיליתי אדם צעיר ומכובד. הבנתי שהאסייאתים שונים מהאמריקנים, אצלם זה קודם כל כבוד והערכה אחד כלפי השני, אז אני מכבד ומעריך את יאו".
ומה גרם לשינוי? "הוא שלח לי פעם ברכת חג מולד בה רשם שאני ה'ביג-גאי' האהוב עליו ושיום אחד הוא רוצה להיות כמוני", סיפר שאקיל, "ניסיתי לשבור הרבה סנטרים אחרים דרך טראש-טוק בתקשורת, אבל עם יאו זה לא עבד. הוא לא יישבר ויתחיל איתי במלחמת מילים, אני מתנצל בפניו".
כן, שאקיל אוניל בכבודו ובעצמו מתנצל בקול רם. בכל תרבות השואו והנצנצים, היה יאו מינג עוף מוזר. רק שעם הזמן הוא גרם לכולם להבין שזה לא כזה מוזר, אלא פשוט שונה. אולי אפילו טוב יותר.
כי מעבר לתרומה שלו על המגרש, מינג הצליח לפתוח את הדלת, או יותר נכון את הראש של האמריקנים, כלפי הסיני החדש: חייכן, פתוח, גלובלי ומסביר פנים. שונה מכל הסטיגמות על אומה מסוגרת, דיקטטורית, עם אנשים שעומדים דום למשמע הוראות וללא יכולת חשיבה עצמית. פתאום סינים זה לא רק הסרטים של ברוס לי.
וגם מהעבר השני, נחשפה לפתע אמריקה אל הסינים בכמות ובעוצמה שלא היתה, כשמלמעלה ממיליארד סינים עוקבים בדריכות אחר הכדורסל האמריקני ופותחים שוק חדש, עצום, מגוון ולא מוכר עבור הליגה של דייויד סטרן.
מינג בראי ההיסטוריה
עם ירידת קרנה של ארה"ב בשנים האחרונות וההתעצמות הטכנולוגית במזרח הרחוק, גוברת הדעה בקרב המומחים כי עוד במאה הנוכחית תהפוך סין למעצמה
מספר אחת בעולם, זו שמכתיבה את התרבות הגלובלית. בקיצור, ארה"ב של המאה ה-21.
גם הנשיא ברק אובמה צוטט כמי שאומר כי יחסי סין-ארה"ב עשויים לעצב במידה רבה את 100 השנים הקרובות. הצטרפותו של מינג ל-NBA עשויה, בראי ההיסטוריה, להפוך לאבן דרך משמעותית במהפכה שככל הנראה מתקרבת לפתחנו. עד כמה משמעותית? לא יודעים, אבל תשאלו איזה חכם סיני, בטוח הוא יוכל לתת על כך תשובה עם פתגם עתיק...