המועמד לנשיאות סין: "נילחם נגד הדלאי למה"
בנאום פומבי ראשון במלאת 60 שנה לכיבוש טיבט, חשף שי ג'ינגפינג עמדות נוקשות ביחס לעתידו של החבל. "עלינו לחסל כל מזימה לפגוע ביציבות. ללא המפלגה, לא היתה טיבט החדשה"
נאום רשמי ראשון מצדו של שי ג'ינגפינג, המועמד מספר 1 להפוך לנשיא סין בעוד כשנתיים: במלאת 60 שנה לכיבוש טיבט ועל-רקע בפגישה השניה בתוך כשנה בין נשיא ארה"ב ברק אובמה, למנהיגה הרוחני של טיבט הדלאי למה, בא שי ללאסה וחשף עמדות נוקשות ביותר ביחס לעתידו של החבל.
שי מונה באוקטובר אשתקד לסגן ראש המועצה הצבאית העליונה של סין, מהלך ששיפר מאוד את סיכויו להתמנות ליורשו של הו ג'ינטאו ב-2013.
ההחלטה על קידומו של הו התקבלה במהלך הכינוס השנתי של מפלגת השלטון הקומוניסטית, בו נדונה תוכנית העבודה של בייג'ינג לחמש השנים הקרובות.
פגישתו של אובמה עם מנהיגה הרוחני של טיבט התקבלה בזעם רב בסין, וזו איימה בתגובה כי תיפגע ביחסיה עם וושינגטון. הבית הלבן מסר כי "אינו תומך בעצמאות של טיבט אך משבח את מחויבותו של הדלאי למה לאי-אלימות ודיאלוג עם סין כדי להגיע לדרך ביניים". בעקבות כך, בחר שי בצעד סמלי משמעותי לשאת את נאומו הראשון סמוך לארמון פוטלה. זהו הארמון שבו התגורר הדלאי למה עד בריחתו להודו ב-1959 בעקבות ניסיון ההתקוממות הכושל.
"אנחנו צריכים להילחם ביסודיות נגד הבדלנים שמוביל הדלאי למה, והדרך לעשות זאת היא באמצעות סיוע ותמיכה מכל הקבוצות האתניות. עלינו לחסל כל מזימה לפגוע ביציבות בטיבט, שעלולה לסכן את האחדות הלאומית. ההתפתחות המרשימה של טיבט ב-60 השנים האחרונות מובילה לאמת בלתי ניתנת להפרכה: ללא המפלגה הקומוניסטית הסינית - לא היתה סין החדשה וגם לא היתה טיבט החדשה", אמר שי.
עקב החגיגות הסיניות בטיבט שמלוות גם בחגיגות לציון 90 שנה להקמת המפלגה הקומוניסטית, נמצאת העיר לאסה בשבועות האחרונים תחת אבטחה כבדה. ארגונים טיבטיים דיווחו כי בין היתר נאסר על תיירים להיכנס לעיר.
שי, יליד מחוז שאנשי בן 57, הוא בנו של שי זונגשון - אחד מהאבות המייסדים של מפלגת השלטון.
בשל ייחוסו המשפחתי, גדל שי בתוך חוגי האצולה הפוליטית, הכלכלית והצבאית של סין ומכיר אותם מקרוב. בשנת 2000 הוא מונה למושל מחוז פוז'יאן אחרי שסייע בניקוי השחיתות השלטונית בו, ומשם קודם ב-2007 לפוליטביורו. שי הוא ידוע כתומך מוצהר בשוק הפרטי וכמי שלוחם ללא פשרות בשחיתות בקרב פקידי השלטון. הוא נשוי לזמרת מפורסמת בסין, פנג ליואן.
מאז קודם, עוקבים ארגוני זכויות אדם מקרוב אחר התבטאויותיו של שי, אך אלה מעטות מאוד. "אנו יודעים מעט מאוד על עמדותיו בסוגיית טיבט. אביו, שהיה סגן ראש הממשלה, היה דווקא קרוב למנהיגי טיבט והכיר אישית את הדלאי למה", אמרה אליסון ריינולדס מארגון ITN למען גולים טיבטים ברחבי העולם. "השאלה הגדולה עבורנו היא אם הוא יילך בדרכי אביו, ואם יפגין אמפטיה כלשהיא לעם הטיבטי".