ר"מ ניו זילנד: חקרנו התנהגות חריגה של ישראלים
ג'ון קי התייחס לדיווחים לפיהם ישראלי שנהרג ברעש האדמה בכרייסטצ'רץ' היה סוכן מוסד, אישר שנמצאו אצלו כמה דרכונים אך הדגיש כי "לא נמצאו הוכחות". ולמה בכלל התחילה החקירה?
ראש ממשלת ניו זילנד, ג'ון קי, אישר הלילה (יום ד') כי שירותי הביטחון בארצו חקרו את "ההתנהגות המוזרה" של הישראלים אחרי רעש האדמה בכרייסטצ'רץ' לפני כחמישה חודשים. כך דיווחו כלי תקשורת במדינה. אתמול דווח על חשדות לפיהם עופר מזרחי שנהרג וחבריו היו סוכני מוסד. ישראל הכחישה זאת בתוקף.
פרשת ריגול חדשה? הגיבו בעמוד הפייסבוק של ynet
קי ציין כי "הנסיבות החריגות שהובילו לחקירה היו עזיבתם המהירה של שלושה ניצולים מהקבוצה הישראלית שנבחנת", אך הדגיש: "סוכנויות הביטחון לא מצאו הוכחות לכך שהאנשים היו משהו מלבד תרמילאים".
מזרחי נהרג לאחר שגוש בטון נפל על מכוניתו בעת שעצר לקנות מצרכים במרכול. בדיווחים נאמר כי בחפציו של מזרחי נמצאו מספר דרכונים - אולי 5 או 6. שגריר ישראל, שמי צור, אישר שברשותו של מזרחי, בן 23 מקיבוץ מגל, היה יותר מדרכון אחד, אך לא שמע על יותר מכך.
חיפושים אחר גופות בימים שלאחר רעש האדמה (צילום: AP)
השגריר הישראלי דחה את ההאשמות ששלושת חבריו של מזרחי, מיכל פריידמן, גיא יורדן ולירון שדה, נמלטו מהר מהמדינה משום שהיו סוכני מוסד. "הסעתי את שלושת החברים של מזרחי לשדה התעופה כדי שיוכלו לשוב הביתה. הם היו המומים ובכו, הם רק דיברו על החבר שלהם", אמר.
ראש הממשלה הניו זילנדי, שנשאל שאלות נוספות בנושא בעת ביקורו בארצות הברית, אמר: "אני פשוט לא בעמדה להגיב על הנושאים האלו, ואני לא מתכוון לעשות זאת. אני לא חושב שיש בזה אינטרס לאומי".
קי אישר כי במהלך רעש האדמה נמצאו ברשות אזרח ישראלי שנהרג כמה דרכונים, אך הבהיר כי אף אחד מהם לא היה ניו זילנדי. "אני לא יכול לאשר בכמה דרכונים היה מדובר, כי אני לא יודע", אמר. עם זאת הוא הדגיש: "אני יכול לאשר שאין לנו ראיות לפיהן היה שימוש לרעה בדרכונים ניו זילנדים". הוא ציין כי החזקה ביותר מדרכון אחד אינה עבירה על החוק בארצו.
קי התייחס בדבריו ל"פרשת הדרכונים" ב-2004, אז ביקשו שני ישראלים להוציא במרמה דרכונים של ניו-זילנד ובית משפט במדינה קבע כי היו סוכני מוסד. הפרשה גרמה למשבר ביחסי שתי המדינות. ניו-זילנד הכריזה על הטלת סנקציות נגד ישראל. לדברי קי, "אז היה שימוש לרעה בדרכונים ניו זילנדים וזה היה עניין לאומי. עכשיו זה פשוט לא באותו מצב".
כשנשאל על הדיווח לפיו צוות חילוץ ישראלי שנמצא באזור כרייסטצ'רץ' בזמן האסון גורש על ידי הרשויות, ענה כי "אני מודע לחלק מהפרטים האלו. אני לא יכול לאשר אם הפרטים שהצגתם נכונים".
מומחה לביטחון בניו זילנד: חובה לתהות מה קורה
הדיווחים אתמול בכלי תקשורת שונים בניו זילנד, בהם בעיתון "סאות'לנד טיימס", התבססו על העובדה שבחפציו של מזרחי נמצאו לכאורה חמישה דרכונים. מזרחי, בן 23 מקיבוץ מגל, נהרג לאחר שגוש בטון נפל על מכוניתו בעת שעצר לקנות מצרכים במרכול.
שגריר ישראל בניו זילנד, שמי צור, אישר גם הוא שברשותו של מזרחי היה יותר מדרכון אחד, אך דחה את החשדות, והגדיר אותן "מדע בדיוני". בנוסף הוא דחה את ההאשמות ששלושת חבריו של מזרחי, מיכל פרידמן, גיא יורדן ולירון שדה, נמלטו מהר מהמדינה משום שהיו סוכני מוסד. צור לעג לדיווחים ואמר כי הוא "מזועזע ומודאג" מהם.
פול ביוקנן, שהוגדר ב"ניו זילנד הראלד" כ"מומחה לביטחון", טען לעומת זאת כי על רקע הראיות לכאורה, "אי אפשר שלא לתהות מה קורה". בראיון לעיתון, הוא טען כי על הרשויות בניו זילנד להיות מודאגות כי אכן מדובר במרגלים, במיוחד לאור גילם הצעיר.
דף הפייסבוק זכה רק ל-5 הצבעות לייק
על פי הדיווחים, לרשויות הביטחון בניו זילנד היו חשדות בנוגע לישראלים, בגלל מספר סיבות - העובדה שהשלושה שניצלו עזבו את המדינה תוך מספר שעות, העניין המיוחד של ישראל ברעידת האדמה, "ההתנהגות הבלתי ניתנת להסבר", של צוות החילוץ הישראלי וקיומו של "איש מסתורין" ישראלי שנעדר מאז הרעש - ושבועות אחר כך התברר כי עזב את ניו זילנד.
בניו זילנד לא הבינו גם מדוע עמוד הפייסבוק לזכרו של ההרוג עופר מזרחי זכה רק לחמש הצבעות "לייק" בכמה חודשים, ועל כך ענה השגריר: "כל תרבות היא שונה".
במדינה האוקיאנית חששו כי הותקנה תוכנה שתאפשר פריצה למאגר הנתונים המשטרתי. "פתחנו בבדיקה מיידית, אבל לא זיהינו תיקים חשודים עד כה", אמר גורם בביטחון הניו זילנדי. "הכל נראה חשוד, אבל הרבה ממה שישראלים עושים הוא חשוד. אז יש הרבה עשן, אבל עדיין לא מצאנו אש".