ספקנות באוהלים: "רה"מ לא יכפר בפיתרון קסם"
נתניהו צפוי להודיע הבוקר על הנחות דרמטיות ברכישת קרקעות וצעדים נוספים במסגרת המאמצים לפתור את משבר הדיור, אבל הפעילים סקפטיים ובינתיים צצים עוד ועוד מאהלים - במודיעין, דימונה וגם בהתנחלות תקוע. "כל עוד אין דברים בפועל, ההבטחות של ביבי לא עושות שום רושם", אומרים באוהלים
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, צפוי להודיע הבוקר (יום ג') על התוכנית לפיתרון משבר הדיור. כפי שמסתמן, התוכנית תכלול הנחות משמעותיות ותמריצים לקבלנים ויזמים שיבנו דירות קטנות, דירות להשכרה ומעונות לסטודנטים. נתניהו מקווה שהתוכנית, שיישומה אפשרי תוך זמן קצר, תפתור את המצוקה ותוציא את העוקץ ממחאת האוהלים.
בינתיים, המחאה ממשיכה להתפשט. אמש הצטרפו עשרות פעילים למאבק, שכלל הפגנות וחסימות כבישים ברחבי הארץ, וגם מול בית ראש הממשלה בירושלים. במקביל הוקמו מאהלים חדשים במוקדים שונים ברחבי הארץ.
מחאת האוהלים - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- נתניהו משיב למפגינים: "נוריד את מחירי הדירות"
- מחאת הדיור: מפגינים חסמו כבישים ברחבי הארץ
- רק 10 ח"כים בדיון על הדיור: "סטירת לחי למאבק"
- לחץ בירושלים: ישי ביקש לבטל את פגרת הכנסת
היכנסו לפורום מחאת האוהלים ב-ynet
נתניהו צפוי להודיע הבוקר במסיבת עיתונאים על התוכנית הצפויה, שתתמקד באזורי הביקוש בין חדרה לגדרה. לפי התוכנית, יזמים שירכשו קרקעות של מנהל מקרקעי ישראל במטרה לבנות עליהן בניינים שיכילו דירות בגודל של עד 110 מ"ר, יקבלו הנחה של 50 אחוז במחיר הקרקע.
יזמים שיתמודדו על מכרזים בבניינים המיועדים להשכרה, יוכלו למכור חצי מהדירות במחיר לפי רצונם, ואת המחצית השנייה יתחייבו להשכיר במשך עשר שנים בעלות של 30 אחוז מהמחיר כיום. בכל שנה הם יוכלו להעלות את השכירות, בהתאם למדד המחירים לצרכן. בממשלה הסבירו כי המטרה היא ליצור אינטרגרציה ולמנוע הקמת "שיכוני השכרה".
יזמים שיבנו מעונות לסטודנטים יקבלו קרקעות בחינם, אך יתחייבו למחיר שכירות זול בפיקוח ממשלתי במשך 20 שנה. כמו כן, במסגרת התוכנית צפוי שינוי בשיטת המכרזים של המנהל. מעתה, יזם שיציע את המחיר הזול ביותר על המוצר הסופי, קרי הדירה, הוא שיקבל את הקרקע.
בכירים בממשלה שהיו מעורבים בגיבוש התוכנית, אומרים כי היא לא דורשת חקיקה בכנסת, ולכן יישומה יהיה מהיר יחסית. תוך חודש תכונס מועצת מנהל מקרקעי ישראל בראשות שר השיכון והבינוי, אריאל אטיאס, וברגע שהתוכנית תאושר - היא תיכנס לתוקף באופן מיידי. בממשלה ציינו כי התוכנית תוריד בכמיליארד שקלים את הכנסות המדינה לשנה ממכירת קרקעות. "הכוונה היא לרוץ קדימה במהירות גדולה", אמרו בממשלה על התוכנית, "היה צריך לעשות את זה כבר מזמן".
המחאה בחיפה. עוד מאהלים הוקמו ברחבי הארץ (צילום: אבישג שאר ישוב)
יש לציין כי מומחים טוענים שהוזלת מחירי הקרקעות וסבסוד פרוייקטים לא ימגרו את מצוקת הדיור, מפני שצעדים אלה אינם מייצרים עוד דירות בפועל, ודווקא משרד הפנים הוא זה שצריך לדאוג ליצירת מלאי מספק של דירות מאושרות לבנייה.
המאבק מתפשט ומתרחב
במודיעין הקימו אמש 30 זוגות מאהל בכניסה לעיר, ואף זכו לביקור של ראש העיר, חיים ביבס. דודו גלבוע, אחד המפגינים, הסביר: "המאבק הזה הוא אחד המאבקים הצודקים ביותר שקרו במדינה. לא יכול להיות שצעירים אשר שירתו ונתנו למדינה יצטרכו לבחור בין השתעבדות למשכנתא ולבנקים לבין השתעבדות למשכירי הדירה. המדינה צריכה לספק דירות זולות במחיר של עד 500 או 600 אלף שקלים כדי שלזוגות צעירים מהמעמד הבינוני יהיה סיכוי להקים בית בישראל".
בדימונה הקימו חברי פרלמנט הצעירים מאהל חדש, המונה 12 אוהלים, מול המתנ"ס העירוני. גילה אמסלם, בת 27, סיפרה: "אני ובעלי עובדים, הורים לילד בן שנתיים וחצי, וקשה לנו לחשוב על עצמנו כבעלי דירה, קשה לחשוב על לקנות דירה. בעלי עובד בהיי-טק ואנחנו עדיין במצב קשה. המצב הגיע לקצה. אפילו המחשבה על רילוקיישן מטעם העבודה נראית הגיונית, מחשבה שפעם לא נראתה לנו בכלל".
אמסלם הוסיפה: "אני מתחילה להבין את כל האנשים שלוקחים את הרגליים ועפים מפה. זה כבר בלתי נסבל. אני שמחה שהמחאה הזו קמה בכל הארץ, שזה לא רק נקודתי, לא רק בבאר שבע ובתל אביב וירושלים. זה מאבק שמאחד את העם, את כל המגזרים". היא הביעה ביטחון בכך שהמאהל עוד יגדל: "זו ממש ההתחלה. הרבה אנשים אמרו שאם היה מאהל בדימונה היו באים. אני בטוחה שיצטרפו עוד הרבה".
קובי יפרח, אחד מיוזמי המאהל, הדגיש כי המאבק הוא לא רק על מחירי הדיור: "כל המאבקים מאוגדים פה - הקוטג', העובדים הסוציאליים, הפריפריה. קשה לחיות במדינת ישראל גם בתור צעירים וגם בתור מבוגרים". חברו, עמית בוטבול, הוסיף: "אנחנו פה, ועד שלא נראה פיתרון אמיתי למצוקות שלנו, ולא תוכנית של הרגע האחרון, סופר-טנקר, אנחנו נישאר".
קריית גת נגד הממשלה
בקריית גת הקימו 25 צעירים, בין היתר אמהות חד-הוריות עם ילדיהן, מאהל ובו חמישה אוהלים. הם התמקמו בכיכר פז שבמרכז העיר, בסיוע מרכז "תנופה" התומך בצעירים ובסטודנטים. בד בבד, עיריית קריית גת עומלת על עתירה לבג"ץ נגד ממשלת ישראל, שלא כללה את העיר במפת עדיפות לאומית בנושא שיכון, ולכן מחוסרי הדיור בעיר לא זכאים להטבות שעליהן החליט משרד השיכון לאחרונה.
מאהל המחאה בקריית גת. למחוסרי דיור בעיר אין הטבות (צילום: טובה דדון)
בגבעתיים קם השבוע מאהל קטן, עם 15 פעילים, שנודד בעיר. האיש שמאחוריו, איתי מעוז צוברי, הסביר ל-ynet: "אני בן 35, עו"ד במשרה מלאה, שפשוט לא גומר את החודש. בקרוב נראה לי שאני אמצא את עצמי ישן פה באוהל עם אשתי ושני ילדיי". הוא ציין כי הוצאותיו על שכר דירה וגן לילדים מסתכמות ב-10,000 שקלים לחודש: "אני עושה מילואים, משלם מיסים, ולא מוכן שהדבר הזה יימשך. אם נתניהו יציג את החוק הביזיוני שדובר עליו, הבלגן שיילך ממחר במדינה יהיה הרבה יותר גדול".
גם מעבר לקו הירוק הצטרפו למחאה. בהתנחלות תקוע שבגזרת בנימין הוקם מאהל, בו נמצאים כ-50 פעילים. עקיבא אמיאל, בן 28 ואב לארבעה, סיפר כי הוא מתקשה לסגור את החודש ואינו יכול להרשות לעצמו להשכיר דירה. "אני ואשתי עובדים, ובכל זאת אנחנו לא מסוגלים לעמוד אפילו בשכירות לדירה בת 3 חדרים. מדובר ב-4,000 שקלים לחודש. אנו חיים באותה מדינה וההשפעה על עלויות הדירות במרכז מגיעה ישירות אלינו. המאהל כאן גדל מרגע לרגע ואנו נישאר כאן ככל שנידרש".
נתניהו: שיווק הדירות בארץ - מהאיטיים בעולם
ראש הממשלה, שהשתתף אתמול בטקס באוניברסיטה העברית בירושלים, הבטיח להציג היום פתרונות למשבר. "תהליכי שיווק הדירות במנהל מקרקעי ישראל הם מהאיטיים בעולם", אמר, "זה ישתנה. לא אציג את השינויים היום. אתם מוזמנים לשמוע את הדברים מחר. זה חשוב בשביל לתת לעם לכידות חברתית, שיידעו שאפשר להתפרנס, שיש לאן לשאוף".
אבל הפעילים לא ממש מתרשמים. "הניסיונות של הממשלה לזרוע חלקיקי מידע מדי יום אינם רציניים", אמר עופר ברקוביץ', יו"ר תנועת "התעוררות" בירושלים וממארגני המאבק בבירה. "הדיס-אינפורמציה לא תצליח לפגוע בנכונות שלנו להמשיך ולמחות על העוול החברתי".
בר פלד, פעילה אחרת במאבק בירושלים, אמרה: "בימים האחרונים פעמיים ביום אנחנו שומעים על עוד פיתרון קסמים. אנחנו מקווים לשמוע מחר עם הצגת התוכנית פיתרון אמיתי". יערה צישינסקי הוסיפה: "הניסיון למצוא פתרון הוא התחלה טובה, אך לא מספקת. לא ניתן לכפר על שלושה עשורים של הרג מדינת הרווחה בפתרון קסם".
לדברי הדר שטרן, ממובילי המאבק בבאר שבע, "זה יום דרמטי ואני מקווה שהממשלה
לא תפקיר אותנו ולא תעשה תרגילים. אם יהיו פתרונות טובים - נדבר. בינתיים, אנחנו כאן חושבים איך להחריף את המאבק. כל עוד אין דברים בפועל, כל ההבטחות של ביבי לא עושות עליי רושם". אורי רוזן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, הוסיף: "קשה לי להאמין שהוא מסוגל להביא משהו שיש בו בשורה אמיתית".
גם רגב קונטס, ממובילי המחאה בתל אביב, לא תולה תקוות בתוכנית של נתניהו. "כמו שאנחנו מכירים את ראש הממשלה ביבי נתניהו, קרוב לוודאי שינסה לתפור תלאי על תלאי על הבעיה, וכך ייעשה שני דברים - ההפרד ומשול המפורסם שלו בין סטודנטים, מתמחים, בעיית הדיור. הדבר השני הוא להחזיר את המאבק לשלב הראשוני כדי למנוע את המהפכה החברתית הכוללת שמבקשת פתרונות אנושיים בכל התחומים".