שתף קטע נבחר

 

מיסוי גבוה על ג'אנק-פוד: הצעת חוק חדשה

בלי ממתקים בבית הספר, תפריט עם פירוט קלורי במסעדות, "מסלול בריא" בסופר ומיסוי גבוה על ג'אנק פוד - הצעת חוק חדשה מבקשת להציל אותנו, ובעיקר את הילדים שלנו, מהשמנת יתר וסוכרת, כך מדווח "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות"

בראשית היו האזהרות על קופסאות הסיגריות, שגם אם לא גמלו מהמנהג המגונה את המעשנים, לפחות הצליחו לבאס להם את הסיגריה. אחר כך הגיעו האזהרות מפני סכנות הטלפון הסלולרי שגורמות היום גם למשתמשים המכורים לחשוב פעמיים לפני שיחה ארוכה ללא דיבורית.

 

 

עכשיו אנחנו עומדים בפני שינוי נוסף באורח החיים שלנו. המטרה: לצמצם באופן דרמטי את תופעת השמנת היתר, הנחשבת לגורם משמעותי של מחלות לב וסרטן, ולגורם העיקרי של מחלת הסוכרת. האמצעי: לגרום לכם לחשוב שוב לפני שאתם מכניסים אוכל משמין לפה.

 

איך עושים את זה? היום תוצג בכנסת הצעת חוק שגיבשה ח"כ רחל אדטו (קדימה), במסגרת דיון מיוחד של שדולת הבריאות שינסה לבחון דרכים להיאבק בסוכרת ובהשמנת היתר. על הפרק: הגבלת מכירה של מוצרים לא בריאים, חיוב הרשויות המקומיות להקים מתחמי כושר ללא תשלום, סילוק הממתקים מבתי הספר והוזלה משמעותית של מוצרי הבריאות, שנמכרים כיום במחיר גבוה יותר מהמזון הרגיל.

 

"ב‭1990-‬ היו בישראל 200 אלף חולי סוכרת, והיום יש כחצי מיליון, והיא נחשבת לגורם המוות השלישי בעולם המערבי‭,"‬ אומר פרופ' איתמר רז, ראש המועצה הלאומית לסוכרת ומנהל יחידת הסוכרת של הדסה. "הגורם המרכזי בהתפתחותה הוא השמנת יתר, שגורמת גם למחלות לב ולסרטן‭."‬

 

"הבעיה המרכזית היא שהציבור שומע את הנתונים, אך לא מפנים את הסכנה המיידית שבהם‭,"‬ אומרת ח"כ אדטו, רופאה במקצועה ומהמובילות העיקריות של תחום הבריאות בכנסת. "מטרת החוק החדש היא להציע כלים שיתנו לאזרחים אפשרות אמיתית להינצל מהמגפות הללו, הסוכרת וההשמנה‭."‬

 

62% סובלים מעודף משקל

מי שהניסוח נראה לו מופרז, מוזמן להציץ בכמה נתונים. מדי שנה מתים כתוצאה מסוכרת כ‭2,500-‬ איש בישראל - שבעה אנשים מדי יום - שיא בעולם המערבי בתמותה מהמחלה. ‭1,400‬ איש עוברים קטיעת גפיים. נוסף על חצי מיליון החולים, בהם לא מעט ילדים, חצי מיליון איש הם "קדם-סוכרתיים‭,"‬ כלומר בעלי סוכרת סמויה. "והציבור חייב להבין שהגורם העיקרי הוא לא אכילת סוכר או ממתקים, אלא השמנה‭,"‬ מדגיש פרופ' רז.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, יותר מ‭62-‬ אחוז מהישראלים סובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר, וישראל מתברגת יפה בעשירייה הפותחת של המדינות המובילות בקצב העלייה במשקל. באגף הילדים המצב רע לא פחות: 15 אחוז מהבנים ותשעה אחוזים מהבנות סובלים מהשמנת יתר ועודף משקל, טיפה לפני הממוצע העולמי, שעומד על 16 אחוז מהבנים ו‭11-‬ אחוז מהבנות.

 

"ישראל ממוקמת באחד המקומות הראשונים בעולם בהשמנת ילדים‭,"‬ מאשר מזכ"ל איגוד רופאי הילדים, ד"ר צחי גרוסמן. מנתוני מחקר של פרופ' אלון אליקים וד"ר דני נמט מבית החולים מאיר בכפר סבא, עולה שכל ילד שלישי בגן חובה סובל מעודף משקל. הסיכויים של ילד שסובל מהשמנת יתר בכיתה א' להפוך למבוגר שמן עומדים על 50 אחוז. אם הוא עדיין שמן בכיתה ג' - הסיכויים עולים ל‭70-‬ אחוז.

 

בקרב המתגייסים הנתונים מתחילים לטפס ‭16 -‬ אחוז סובלים מהשמנת יתר ו‭13-‬ אחוז נוספים סובלים מעודף משקל. אגב, הבעיה חמורה במיוחד בקרב חרדים וערבים. וסוכרת, כאמור, היא רק ההיילייט של הסכנות הכרוכות בתופעה.

 

"אנחנו רואים בהשמנת יתר את אחת המגיפות הגדולות של השנים האחרונות‭,"‬ אומר פרופ' חיים לוטן, נשיא איגוד הקרדיולוגים ומנהל מערך הקרדיולוגיה בבית החולים הדסה עין כרם. "כמו שנחקקו חוקים לצמצום נזקי העישון - בתחילה העלו את מחירי הסיגריות, אחר כך שמו אזהרות על החפיסות, ומאוחר יותר הגבילו את המכירה לקטינים ואסרו על עישון במקומות ציבוריים - כך צריך לחוקק חוקים שיגנו על הציבור מנזקי ההשמנה, הכוללים מחלות לב וכלי דם, עלייה דרסטית בסוכרת שגם היא פוגעת בלב ועלייה בפרופיל השומנים בדם. אנחנו רואים בבתי החולים ובמרפאות לא מעט צעירים בסביבות גיל 30 עם מחלות לב שקשורות לעישון או להתפרצות סוכרת‭."‬

 

גם באיגוד רופאי הילדים רואים את התופעה כחמורה ומסוכנת ביותר. "אנחנו רואים היום עלייה משמעותית בהשמנה קיצונית של מתבגרים, מחלות כמו סוכרת ותופעות כמו כבד שומני וכמו שומני דם גבוהים, שמובילים עם השנים לטרשת עורקים ולהתקפי לב‭,"‬ אומר ד"ר גרוסמן.

 

וד"ר טלי סיני, יו"ר עמותת עתיד - עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל - ותזונאית המתמחה בהתפתחות וגדילה בילדים, מוסיפה כי "פעמים רבות ילדים שסובלים מהשמנה סובלים מחוסרים בברזל ומצריכה לקויה של סידן, ויטמין D וויטמין ‭.B12‬ חוסר בברזל בינקות ובילדות המוקדמת עלול להשפיע על ההתפתחות המוטורית והקוגניטיבית ועל הצמיחה לגובה, וחוסרים בוויטמינים ומינרלים עלולים לגרום לבעיות התפתחות‭."‬


ד"ר גרוסמן: "הילדים מבלים בקניון ואוכלים גלידות" (צילום: shutterstock)

 

היות שבכנסת לא ממש סומכים עלינו שנדאג לעצמנו - ובינינו, כנראה די בצדק - היוזמה החדשה, שגובשה עם מומחים בתחום, מבקשת לעשות זאת עבורנו. השלב הראשון בהצעת החוק הוא כמובן חינוך. לדברי פרופ' רז, בארץ כבר פועל פיילוט מוצלח שבמסגרתו לומדים ילדי גנים ובתי ספר על תזונה נכונה, חשיבות הכושר הגופני והימנעות מממתקים.

 

"‬אנחנו עוסקים בחינוך במוסדות החינוך, וכעת מבקשים שקופות החולים יחויבו להדריך את הציבור לאורח חיים בריא‭,"‬ הוא אומר. "אנחנו גם רוצים להוציא מבתי הספר את האוכל הלא בריא שנמכר בהם. אסור שילדים ייחשפו לזה, ממש כמו לסיגריות ולאלכוהול‭."‬

 

אחת הבעיות המרכזיות, אומרים המומחים, היא שהשמנת יתר וסוכרת הופכות לבעיה חברתית. "אוכלוסיות במעמד סוציו-אקונומי נמוך נפגעות יותר גם בגלל פחות מודעות ובעיקר כי הן קונות את המזון הזול ביותר, שהוא גם הרע ביותר‭,"‬ מסביר פרופ' רז. "בנוסף, יש להן פחות פנאי וכסף לביצוע פעילות גופנית קבועה‭."‬

 

"לחם לבן בכמויות"

גם הבעיה הזו אמורה להיפתר, לפחות חלקית, אם החוק יעבור. מצד אחד הרשויות המקומיות יחויבו להקים שבילי הליכה, שבילי אופניים ומתחמי כושר חינמיים, ומצד שני המיסוי על מזון הבריאות יופחת משמעותית - ויוטל במקביל על המזון המשמין והלא-בריא, שיהפוך ליקר יותר. המשמעות: אם המהלך יצליח, אוכל משמין יפגע לכם לא רק בבריאות, אלא גם בכיס.

 

"המוצרים הכי נוראיים הם לחם לבן בכמויות, מוצרי חלב וגבינה עתירי שומן ובשר שומני במיוחד‭,"‬ מסביר פרופ' רז. "היום הרבה יותר זול וקל לקנות אותם, והם מביאים את הצרכנים ישר למצב של השמנה וסוכרת. כשאתה נכנס כיום לסופר ורוצה לקנות אוכל בריא, אתה לא יודע איך. האוכל הזה ממוקם בשולי החנות, והוא יקר בהרבה. החוק יחייב את הרשתות להקים 'מסלולי אוכל בריא' במקום נגיש וזמין בחנות‭."‬

 

עם זאת, החוק לא קובע את ההגבלות, אלא משאיר אותן לשיקול דעת שר התמ"ת. אם הליכי החקיקה יתקדמו, קרוב לוודאי שלבעלי הרשתות ויצרני המזון יהיה מה להגיד בנושא.

 

מי שיחטוף מכה נוספת הוא ענף הפרסום, שכבר נפגע בעבר מ"חוק הדוגמניות" שיזמה אדטו עם ח"כ דני דנון. החוק החדש מבקש להגביל גם את פרסום המוצרים המשמינים והמסוכנים לבריאות, כשבשלב זה הכוונה היא בעיקר להגבלת שעות השידור של פרסומות בטלוויזיה, ואיסור על פרסום מוצרים כאלה בכלי תקשורת מסוימים, למשל כאלה שהם ייעודיים לילדים. מה בדיוק ייכנס לרשימה השחורה של המוצרים המוקצים? גם זה עדיין לא סגור וייקבע בנפרד על ידי ועדה שיקים שר הבריאות.

 

עוד נכתב בהצעה כי תפריטים במסעדות יכללו את הערך הקלורי והסימון התזונתי של כל מנה, וכי המדינה תעניק תמריץ למקומות עבודה שיאפשרו לעובדים לקיים פעילות גופנית ולשמור על אורח חיים בריא. בינתיים, הקולגות של אדטו - לא בכנסת אלא בקהילה הרפואית - הקימו פורום מיוחד של רופאים שאמור ללוות את יישום החוק ואת אכיפתו. ד"ר יחיאל לסרי, ראש העיר אשדוד ובעצמו רופא, כבר הודיע כי בעיר ייערך פיילוט וחלק מסעיפי החוק ייושמו בה כבר בשנה הבאה.

 

אפשר להפוך את הגלגל

"מדובר ביוזמה ברוכה‭,"‬ אומר ד"ר גרוסמן. "נעמוד מאחורי הצעות כאלה, כיוון שאנחנו באמת חוששים לגורל הילדים. השמנת יתר זו מגיפה שעלולה לקצר את חייהם, והיא חמורה בהרבה ממה שהכרנו עד היום. אם היא תימשך, דור הילדים הבא עלול לחיות פחות מדור ההורים".

 

לדבריו, דווקא בחופש הגדול חשוב להעלות את הנושא. "הילדים מבלים בקניונים, אוכלים ארטיקים וגלידות ורובצים שעות מול הטלוויזיה והמחשב. זו תקופה הרת אסון למי שיש לו נטייה להשמנת יתר".

 

"בשנים האחרונות נוצרה הבנה שעיקר ההשקעה שלנו צריכה להיות במניעה, לא בטיפול‭,"‬ אומר פרופ' רז, "כשאנחנו מגיעים לטפל בחולה שלא ניהל אורח חיים בריא, זה הרבה פעמים מאוחר מדי. לעומת זאת, יש לא מעט מקרים שבהם אנשים שהחליטו לטפל בעצמם, הביאו לנסיגה של הבעיות. זה פשוט בדיוק כמו שזה נשמע.

 

"נכון להיום אנחנו צופים שתוך עשור יותר משני מיליון ישראלים יחלו בסוכרת או יהיו במצב טרום-סוכרתי, אם לא נעשה כלום. לעומת זאת, אם המדינה תחליט ליישם חוק כזה, תהיה להערכתנו ירידה של 20 אחוז בנתונים".


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפריטים במסעדות יכללו את הערך הקלורי והסימון התזונתי של כל מנה
ויז'ואל פוטוס
ד"ר רק שאלה
מומלצים