הסדר טיעון לנציבת מס הכנסה לשעבר - לא תורשע
טלי ירון אלדר, ששימשה כנציבת מס הכנסה בשנים 2002-2004, מואשמת כי זמן קצר אחרי פרישתה תיווכה בין הרו"ח והח"כ לשעבר אביגדור יצחקי לפקיד השומה בכפר סבא ששימש זמן קצר קודם כסגנה. היא תבצע שעות שירות למען הקהילה
פרקליטות המדינה הגישה היום (ג') כתב אישום נגד עורכת הדין טלי ירון אלדר, ששימשה כנציבת מס הכנסה בשנים 2002-2004, בחשד שהעניקה ללקוחות ייצוג משפטי מול אהרון אליהו, ששימש כסגנה, בזמן תקופת הצינון שלהם. זאת, לכאורה, בניגוד לחוק הצינון, שאוסר על פקידים בכירים לשעבר שעוברים למגזר הפרטי לייצג לקוחות מול אנשים שהיו כפופים להם בתפקידם הציבורי.
יחד עם כתב האישום הודיעה הפרקליטות לבית המשפט כי הגיעה להסדר עם הנאשמת, במסגרתו תודה בעובדת כתב האישום, ושני הצדדים יעתרו לבית המשפט לקבוע שהנאשמת ביצעה את העבירה המיוחסת לה, אך לא להרשיעה ולהטיל עליה שעות של שירות למען הקהילה, בכפוף לתסקיר של שירות המבחן, כאשר כל צד יטען להיקף השעות הראוי בעיניו.
החקירה נגד ירון אלדר החלה במסגרת חקירה נגד מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, והח"כ לשעבר מקדימה, רו"ח אביגדור יצחקי, בחשד שהיה שותף בהעלמת מס בהיקף של 4.5 מיליון שקל של זוג לקוחותיו. הלקוחות שירון אלדר ייצגה מול סגנה היו לקוחות של יצחקי שיצחקי ביקש את עזרתה בקידום עניינם מול רשויות המס.
המשטרה והפרקליטות ניהלו חקירה ארוכה של החשדות נגד ירון אלדר. במרס 2010 הודיעו לה כי ייתכן שיוגש נגדה כתב אישום, אך מאז התנהלו בין עורכי דינה לבין הפרקליטות מגעים בנסיון להגיע לעסקת טיעון.
יש לציין כי למרות שירון אלדר חשודה, למעשה, שמעשיה סייעו ליצחקי לבצע העלמת מס עבור לקוחותיו, הפרקליטות מציינת כי היא לא ידעה על עניינם של בני הזוג ועל הסיוע שיצחקי נתן, לכאורה, להעלמת המס שלהם.
יצחקי הפנה לאלדר לקוחות לייצוג מול סגנה לשעבר
הפרקליטות הגישה לפני שנתיים כתב אישום נגד יצחקי, בחשד שבשנים 2005-2004, שבהן שימש כרו"ח פרטי, סייעה לבני הזוג אירנה וולנטין ליסק להתחמק מתשלום מס של 13 מיליון שקל. יצחקי שימש כרו"ח מול רשויות המס והואשם בשימוש במרמה ותחבולה במזיד, כדי לסייע לבני הזוג להתחמק מתשלום מס, ובקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
בכתב האישום נגד יצחקי נכתב כי הוא הציג בפני פקיד השומה בכפר סבא מצג שקרי, לפיו בני הזוג ביקשו לדווח על הכנסות מעסקת תיווך חד פעמית, שפטורות ממס. משפטו של יצחקי עדיין לא הסתיים. במהלך החקירה נגד יצחקי והזוג ליסק, התברר שהפקיד מכפר סבא היה לא אחר מאשר אליהו, סגנה של ירון אלדר לשעבר, וכי מי שתיווכה בין אליהו ליצחקי היתה לא אחרת מירון אלדר, זמן קצרצר אחרי שפרשה מתפקידה כבוסית שלו.
ירון אלדר, שעבדה באגף מס הכנסה באוצר מאז שנת 1988, יצאה לחופשת הסתגלות של חודשיים ביולי 2004 ופרשה משירות המדינה ב-31.8.2004. והחלה לעבוד במגזר הפרטי. החוק מטיל על נציבי מס הכנסה תקופת צינון של שנה, שבה אסור לה להעניק שירותים לאנשים שהיו כפופים לה בעבודתה. אליהו שימש כסגן נציב מס הכנסה מ-1999 עד נובמבר 2004, ולאחר מכן הפך לפקיד שומה בכפר סבא.
לפי כתב האישום, פנה יצחקי לירון אלדר וביקש את עזרתה בתיק של בני הזוג ליסק, וזאת הבטיחה לו שתפנה לאליהו ותציג בפניו את המקרה. הפרקליטות טוענת כי הדבר נעשה כדי לקדם את עניינם של הנישומים, לקוחותיו של יצחקי, בפני אליהו.
זמן קצר לאחר מכן, יזמה אלדר שיחה טלפונית עם אליהו, תיארה בפניו את המקרה, מסרה נתונים, ואמרה לו ש"למרות שההכנסה איננה חייבת במס בישראל, קיים עניין להצהיר עליה, בתנאי שלא תיפתח חקירה פלילית". אלדר ביררה עם אליהו את מדיניותו בנוגע להליך הגילוי מרצון, ומסרה לו כי מי שיעמוד עימו בקשר בנוגע לעניין הספציפי של הנישומים עצמם בנושא האמור זה יצחקי. בהמשך נוצר קשר והתקיימה פגישה בין יצחקי לבין אליהו.
"קידמה את עניינו של יצחקי מול סגנה לשעבר"
בתחילת 2005 התקיימה שיחה טלפון נוספת בין אלדר לאליהו, בה סוכם כי אלדר תציע נוסח של מסמך ובו התחייבות של אליהו כי לאור המידע שנמסר בקשר לליסק, לא יינקטו נגדה הליכים פליליים. לאור זאת, ניסחה ירון אלדר טיוטת מסמך אנונימי, ללא שמות הנישומים, שעתיד היה להיחתם על ידי אליהו, ובו התחייבות כי "לאור היוזמה לתקן את הדוח שהוגש לפקיד השומה לא יעשה טיפול במישור הפלילי" (להלן: "מסמך ההתחייבות") - ושלחה אותו ליצחקי ולאליהו.
במקביל, לבקשת יצחקי, ניסחה אלדר עבורו טיוטת מכתב ממנו לאליהו ובו בקשה לתקן לזוג ליסק את דו"חות שנת 2002, כך שתתווסף ההכנסה הנוספת עליה יש עניין לדווח והעמדה, כי למרות הבקשה להצהיר על ההכנסה, היא איננה חייבת במס בישראל (להלן: "מכתב בקשה לתיקון דוחות"). המכתב נחתם על ידי רו"ח ממשרדו של יצחקי. יצחקי מסר לאליהו את מכתב הבקשה לתיקון דו"חות וכנגדו קיבל מאליהו את מסמך ההתחייבות של ירון אלדר.
בחודשים הבאים, ניהל יצחקי מו"מ עם רכזת חוליה בפקיד שומה כפר סבא, גבריאלה רנד, ועם אליהו, על הסכם השומה של הזוג ליסק. במהלך המו"מ ולפני חתימת הסכם השומה יזמה ירון אלדר שיחה נוספת עם אליהו ובה ביקשה ממנו לבדוק אפשרות להפחית את שיעור המס. בתמורה לכל זאת קיבלה ירון אלדר מיצחקי שכר טירחה של 6,000 דולר.
בכתב האישום נכתב כי "ירון אלדר ייצגה וקידמה את עניינו של יצחקי בטיפולו בליסק, בפני אליהו, וזאת לפני תום שנה מיום שפסקו יחסי הכפיפות בין הנאשמת לאליהו. הנאשמת פעלה ביודעה כי במעשייה היא מייצגת אדם בפני מי שהיה כפוף לה, וזאת כל עוד לא חלפה שנה מהיום שבו פסקו יחסי הכפיפות, ובניגוד לאיסור ייצוג לפני מי שהיה כפוף למייצג".
ירון-אלדר: עבירה קלה
ממשרד עורכי הדין דוד ליבאי ושות', המייצג את ירון-אדלר, נמסר בתגובה: "העבירה המיוחסת לטלי ירון-אלדר ראויה היתה להליך משמעתי בלבד, אולם אין אפשרות חוקית להעמידה כיום לדין משמעתי של עובדי מדינה. זה מקרה ראשון ותקדים לכך שעובד מדינה לשעבר מועמד לדין על מתן ייצוג בתקופת הצינון. העבירה המיוחסת לה היא מהקלות ביותר בספר החוקים. נסיבות המקרה יובהרו בבית המשפט".