בית הספר לתסריטאות בסכנת סגירה
המוסד, היחיד בישראל שעוסק רק בתסריטאות, סובל מגירעון של 500 אלף שקל. המנהלת עדית שחורי מאשימה את משרד התרבות: "סמכתי על כך שהכסף יגיע". במשרד התרבות דוחים את הטענות מכל וכל
האם תמונת המצב המדאיגה בנוגע לעתידם של מוסדות התרבות בישראל כפי שהצטיירה בכתבה שפורסמה בשבוע שעבר ב-ynet, מתחילה להתממש? עושה הרושם כי העננה הכבדה של הקיצוצים, עליה דיברו מנהלי מוסדות בכתבה, גובה כבר היום מחיר עם ההודעה על סכנת סגירה שמאיימת על בית הספר לתסריטאות, מיסודה של עדית שחורי.
המוסד, שהוקם לפני 15 שנה, הוא היחיד בישראל המתמקצע באופן בלעדי בתחום התסריטאות, ולאורך השנים הוציא תחת ידיו שורה ארוכה של יוצרים שהשתלבו בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה הישראלית באופן פעיל. מזה חודשים סובל בית הספר מגירעון בהיקף של כ-500 אלף שקלים. בעיות בתזרים המזומנים, הנובעות לטענת הנהלתו מאי העברת תקציבים ממנהל התרבות, הוביל גם לחובות לספקים ואי תשלום משכורות לעובדי המוסד בששת החודשים האחרונים. "שנת הלימודים הסתיימה ורק כעת הודיעו על קיצוצים של 20%", אומרת ל-ynet מייסדת ומנהלת בית הספר, עדית שחורי, ומדגישה, "איך מוסד אמור להתנהל כשעד תום שנה הוא בכלל לא יודע כמה כסף מוקצב לו? האם כך נראה מינהל תקין?".
לדברי שחורי, מסגרת האשראי של בית הספר, עליה היא חתומה כעריבה, מנוצלת עד תום. "סגרו לנו את הברז וכדי לסיים את שנת הלימודים כהלכתה מבלי לפגוע בסטודנטים, נאלצתי להעביר מכיסי הפרטי עשרות אלפי שקלים לחשבון בית הספר ואף חתמתי ערבות אישית בבנק כדי שהפעילות לא תיפגע", היא אומרת, "סמכתי על כך שהכסף יגיע והסתבכתי עד מעל לראש. גם משה אדרי, לשעבר יו"ר הנהלת בית הספר, התגייס באופן אישי והעביר כספים כדי לאפשר את המשך קיומו של בית הספר מתוך אמונה עמוקה בחשיבותו. בלעדיו לא היינו שורדים עד עכשיו. בית הספר לתסריטאות הוא מפעל חיי, קשה לי לראות אותו גווע מסיבות ביורוקרטיות".
"אין לי מושג איך ממשיכים"
מזה שנים מנהל בית הספר לתסריטאות "מאבק הישרדות" וטוען לאפליה תקציבית. בשנת 2005 הגישה הנהלת בית הספר עתירה לבג"ץ נגד מינהל תרבות ומשרד התרבות, שבה נטען כי כספי התמיכה אינם מחולקים על פי קריטריונים שוויוניים וגלויים. בעקבות העתירה, התקין מינהל התרבות כבר באותה השנה קריטריונים בתחום בתי הספר לתסריטאות. בעקבות שינויים שחלו בשטח, הודיע מינהל התרבות כבר בשנה שעברה למוסדות על כוונתו לעדכן את הקריטריונים, אולם עד כה טרם הושלמה המלאכה.
"כשבאנו לישיבה במינהל תרבות ב-11 ביולי, נאמר לנו שבדיוק עכשיו יושבים על ניסוח התיקון בקריטריונים", מספרת שחורי, "מה זו האטימות הזו? אני לא רשומה בשום מקום כמממנת של מדינת ישראל וכמנהלת אין לי מושג איך ממשיכים מפה הלאה. לא מותירים לי ברירה אלא לשקול את המשך דרכי".
שחורי משרטטת תמונה של סחבת ביורוקרטית, שמובילה אותה כמנהלת המוסד לדרך ללא מוצא. "אנשים מפחדים לפתוח את הפה כי הם יודעים שיתנכלו להם. אין לי מה להפסיד. במשרד התרבות מנפנפים בעשייה בפריפריה ואני שואלת: מאיפה הכסף? על חשבון מה זה בא? שמישהו יגיד באופן ברור שסדרי העדיפויות הם סגירת בתי ספר לאמנויות במרכז כדי לעשות במקומות אחרים כמו יהודה ושומרון. מכריחים אותנו לפנות שוב לקבלת סעד מבג"ץ, ואי אפשר שלא לשאול האם רק בדרך של איומים בעתירות, מוסד ותיק ומרכזי שתרומתו בתחום התרבות אינה מבוטלת, יכול לקבל פה את מה שמגיע לו".
לטענת שחורי, שבוע לאחר הישיבה שנערכה ב-11 ביולי במינהל תרבות בנוכחות ראש המינהל, שמעון אלקבץ; נציג החשב הכללי באוצר, רו"ח רמי אלחנתי; נציגות של החשבות והלשכה המשפטית במשרד התרבות ונציגות של הנהלת בית ספר לתסריטאות, התקבלה ההודעה על קיצוץ של 20 אחוז בתקציב 2011. "איך ייתכן שמודיעים לנו מה התקציב שלנו רק אחרי תום שנת הלימודים? איך יכול להיות שגם ההודעה הטלפונית על קיצוץ של 20 אחוז בתקציב נעשית בלי פירוט או הסבר? למה הוחלט לקצץ? למה דווקא 20 אחוז? כמה ימים לאחר מכן, התקשר אליי ראש המינהל לומר שאם יישארו עודפים בסוף השנה, יתנו לנו תוספת. מתוך מה? על סמך מה? איך כל זה עובד?", תוהה שחורי.
"התחושה היא שמישהו רודף אותנו"
בכתבה שפורסמה ב-ynet בשבוע שעבר, סיפרו גם מנהלי תזמורות ולהקות מחול על הודעות קיצוץ שהתקבלו רק בשבועות האחרונים אחרי שיותר ממחצית הפעילות השנתית כבר מאחוריהם. באותה הכתבה דיברו מנהלים גם על הבטחות שהופרכו מצד מינהל תרבות לקיזוז עתידי פוטנציאלי בסוף השנה מכספי עודפים. שלא לייחוס תהו אז בכירים בתחום: "האם מנסים להשקיט את השטח בהבטחות כדי להרדים אותנו?".
לטענת שחורי, ראש המינהל אף הפנה אותה לקבלת סיוע מגורמים אחרים. "הוא הגדיל לעשות כשאמר שאולי כדאי שנפנה לגורמים פרטיים שתמכו בנו בעבר כדי שיעזרו. מאיפה עזות המצח? אנשים פרטיים צריכים לממן את חובותיה של המדינה? מה זו הציניות הזו?".
לפני שבועות ספורים התפטרו מזכירת בית הספר והמשנה למנכ"ל בעקבות אי קבלת שכר על שישה חודשי עבודה. לדברי שחורי, גם משכורתה לא שולמה מאז דצמבר 2010. "את כל חסכונותיי שמתי בבית הספר, ואז יושבים איתי אנשי המינהל ואומרים לי: 'לא היית צריכה לעשות את זה'. מה רוצים שאעשה? 15 שנה מאכילים אותנו מרורים, אנחנו הגוף היחיד בארץ שהוחלט למנות לו באותה השנה גם חשב מלווה וגם ביקורת עומק, פעולה כפולה ומיותרת. אי אפשר להימלט מהתחושה שמישהו רודף אותנו. לא מעבירים לנו תקציבים או שמעבירים חלק מזערי וגם זה מאוחר. אחרי זה מתפלאים שיש גירעונות?".
"שיבנו מוזיאון באריאל"
גירעונות המוסד אותו מנהלת שחורי מלווים אותו מזה שנים. בעקבותיהם נדרש בית הספר לתוכנית הבראה ולשורה של תיקונים שכפו עליו דו"חות שונים של חשבים מלווים מטעם מינהל התרבות כמו גם ביקורות עומק מטעם לשכת החשב הכללי באוצר. "בגלל שהתמרדתי, אכלתי אותה בביקורת עומק", טוענת שחורי ומוסיפה, "זה תרגיל ידוע. למעשה ביקורת העומק, שאת הטיוטה שלה קיבלנו במאי השנה, מתייחסת לשנים 2008-2009, למרות שבאוצר ידעו היטב שיש כבר דו"ח עדכני של חשבת מלווה מטעם משרד התרבות שמתייחס ל-2010".בדו"ח החשבת המלווה, רו"ח טובה הילמן, שהוגש למינהל תרבות ב-23 במאי השנה, נכתב בין היתר: "ניתן לראות כי העמותה פעלה לאורך כל שנת 2010 לשיפור מצבה הכספי, הן על ידי צמצום בהוצאות שכר העבודה והשירותים המקצועיים והן על ידי חיפוש חלופות זולות יותר לשכר הדירה. העמותה מציגה מגמה חיובית של התייעלות, וסך התקבולים בניכוי התשלומים השוטפים הינו חיובי. עם זאת, קיימות לעמותה הלוואות והתחייבויות מהעבר שברמה התזרימית גורמות לגירעון. על העמותה להמשיך לנקוט בצעדים שיגדילו את בסיס הכנסותיה".
מה נאמר להנהלת בית הספר בישיבה עם ראש מינהל התרבות ונציגיו?
"אמרו לנו 'נו נו נו'. בהנהלה שלי ביקשו שלא אתפטר. גם ראש המינהל אמר: 'אם תעזבי לא יהיה בית ספר'. אבל מה אעשה? זה 15 שנים של מאבק יומיומי ואין לי יותר כוח. אין לי יותר דמעות. עייפתי מהביורוקרטיה. אני לא יכולה לעמוד עוד מול מינהל תרבות שמרעיב את בית הספר בשיטתיות. אתם לא רוצים? תבנו בִּמְקום מוזיאון באריאל".
משרד התרבות מסר בתגובה כי הם "דוחים את הטענות מכל וכל. חוסר שיתוף פעולה מצד בית הספר ובעיות ניהוליות הם ורק הם שהובילו אותו לקשיים שאליהם נקלע.
"משרד התרבות עמד בשנה שעברה בקשר רציף עם הנהלת בית הספר והפציר בה לא פעם להעביר לו מסמכים ונתונים, שנדרשים על פי חוק, מכל גוף המבקש תמיכה ממשרד ממשלתי. מסיבותיה, הנהלת בית הספר בחרה להעבירם רק בסוף השנה. למרות זאת וכדי לא לפגוע בתפקודו העביר המשרד לבית הספר מקדמה בסף 146,152 שקל בפברואר 2010, סכום נוסף בסך של 219,230 שקל בחודש ספטמבר ובסוף השנה סכום של 50,747 שקל.
"באשר לשנת 2011: גם אם היה רוצה בכך משרד התרבות מנוע מלהמשיך ולהעביר תמיכה לבית הספר מעבר למקדמה שהועברה לו, וזאת עד לבירור סופי של חריגות בהוצאות ההנהלה והוצאות כלליות שהתגלו בין השנים 2007-2010 בדו"ח ביקורת עומק שערך נציג החשב הכללי במשרד האוצר. בנוסף לכך בית הספר טרם העביר למשרד, כנדרש ממנו, דיווח אודות עמידתו בתוכנית ההבראה שהוא מצוי בה בליווי החשב הכללי.
"למרות כל זאת, הודיע משרד התרבות לגב' שחורי שהיה ותגיש את כל המסמכים והנתונים ותתקן את הליקויים, משרד התרבות לא יחסוך מאמצים על מנת להעמיד לרשות בית הספר תמיכה מלאה בדיוק כשם שעשה עד כה".