שתף קטע נבחר
 

התרגיל: רפורמה במס שבח, בחסות מצוקת הדיור

האוצר ניסה לנצל את מחאת הנדל"ן, כדי להעביר השבוע רפורמה גורפת במס שבח, שבפועל תפגע בבעלי הדירות ולא תתרום לפתרון המשבר. יו"ר ועדת הכספים עלה על הטריק ודחה אותה. כעת שוררת בין הצדדים "מלחמת עולם". פרשנות

עימות חריף התפתח מראשית השבוע בין פקידי האוצר ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה). מקורבי גפני מגדירים את החרפת היחסים כ"מלחמת עולם". העימות נוצר בעקבות החלטת הוועדה לדחות את כוונת האוצר להעביר בהצעת חוק רפורמה גורפת ומחמירה במס שבח, בחסות מצוקת הדיור כפי שהוצהר בחוק.

 

מחאת האוהלים - סיקור מיוחד ב-ynet

 

הפקידות לחצה על גפני לבטל את החלטת הוועדה לדחות את הדיון בסעיפי הרפורמה עד לשנה הבאה, לאחר שלא הצליחה לשכנע את שר האוצר יובל שטייניץ למשוך את הצעת החוק. השר שוכנע יותר מנימוקי גפני, שאין מקום לכרוך את הרפורמה במשבר הדיור, כי למעט סעיף אחד בחוק, רובו ככולו יפגע בבעלי דירות רבים ולא יתרום לפתרון המשבר.

 

גפני אמר, כי הוועדה תסייע להגדלת היצע הדירות אבל לא תיתן יד למהלך שנועד להגדיל את הכנסות האוצר ממסים. הוא הסכים להתפשר רק על צעד קטן שיכול לעודד את המחזיקים בדירה שנייה ומעלה, למכור אותן לאלתר בפטור מלא וזמני ממס שבח עד סוף 2012, כפי שנקבע בהוראת שעה לשם הגדלת היצע הדיור למגורים.

 

עומד מול הלחצים

גפני העביר בוועדה בראשית השבוע החלטה להאריך החל מ-2013 את תקופת הבעלות המזערית על דירה שנייה, כתנאי לקבלת פטור ממס שבח במכירתה, מ-4 שנים לפי החוק הקיים ל-6 שנים. ההחלטה סתרה את כוונת פקידי האוצר, להביא לביטול גורף של הפטור ממס במכירת דירה שנייה.

  

גפני דחה בתוקף את הלחצים, ונוכח עקשנותו עבר העימות לפסים של מיקוח. הפקידים דרשו להגדיל את התקופה המזכה בפטור ל-10 שנים לפחות, אך גפני הסכים ללכת על 8 שנים. לאחר מכן הוא העביר את הגדלת התקופה בתיקון ההחלטה מראשית השבוע.

 

נציג האוצר שניהל את המיקוח, ראובן כוגן, לא ויתר והודיע, כי שר האוצר ינסה להפיל את הפשרה כשתבוא, לאישור סופי במליאת הכנסת. גפני איים מיד, כי אם המליאה תקבל את הסתייגות השר הוא מושך את החוק. לאחר הישיבה אמר גפני, כי הפקיד איים על דעת עצמו ולא דיבר בשם השר.  

 

לפני ההצבעה על התיקון אמר גפני לוועדה, כי "אני מרגיש חובה להגן על שר האוצר. הוא לא אשם במצוקת הדיור. אם לא היינו דוחים את הרפורמה במס שבח והשר היה מציג אותה בטלוויזיה כפתרון נוסף של מצוקת הדיור - המומחים ונציגי הציבור היו קורעים אותו מיד לגזרים".

 

"הזהרנו מהתפוצצות חברתית"

גפני הוסיף ואמר בקשר למחאת האוהלים: "לא מהיום הוועדה עוסקת במצוקת הדיור. חזרנו והזהרנו מהתפוצצות חברתית, ואני לא רוצה להגיד "אמרנו לכם" שיגיע הרגע בו אנשים יישנו באוהלים אחרי שגובים מהם הרבה כסף במסים ומעלים את מחירי המים, המזון והדלק. התוצאות קשות ועכשיו הממשלה חוטפת בפנים את משבר הדיור".

 

"אני מאד מכבד את אנשי האוצר ונעזר בהם, אבל לאחרונה הם מתחלפים במהירות ואני חש כי יש שם חוסר מנהיגות", הוסיף יו"ר ועדת הכספים. "הם לא צריכים לראות את הכול דרך החור של הגרוש ולהתעלם מהציבור שיש לו רגשות כלפי המצוקה החברתית. גם אם הם למדו בסדנא חשאית איך לא להתרגש מזעם ההמונים ולהיות אדישים כלפיהם - לא מספיק להתהדר ביציבות הכלכלית ובהורדת האבטלה".

 

גפני לא שחזר במעמד זה את הלחצים שהיו עליו, כפי שגילה בישיבות קודמות, ליזום משבר קואליציוני בגלל מצוקת הדיור. "אני לא בעד צעדים קיצוניים", אמר.  

 

בינתיים הגיעו החדשות ממשרד ראש הממשלה על פתרונות הדיור, והוא אמר בתגובה: "התוכניות טובות אבל הן ייבחנו רק על פי התוצאות. ההחלטה על בניית מעונות לסטודנטים נבעה רק מהפאניקה של ההפגנות שלהם מהסטודנטים ששברו כוסות אצלנו בוועדת הכספים בראשית השבוע

 

את הפשרה שהעביר לגבי מכירת דירה שנייה נימק גפני בכך, שקיימות בשוק יותר מ-100 אלף דירות מגורים ריקות או כאלה שנהפכו לעסקים. הוא מקבל את הצורך בלחץ על הבעלים למהר למכור או להסב אותן חזרה למגורים בתקווה שיגדילו את מלאי הדירות.

 

 רו"ח עופר מנירב מלשכת רואי החשבון טען, כי עשרות אלפי דירות כאלה שייכות לתאגידים שלא ממהרים להיפטר מהן. מרכז הקואליציה ח"כ ציון פיניאן (ליכוד) אמר בתגובה, כי "אם המהלך יוסיף רק 30 אלף דירות, לפחות נסגור את הפער השנתי בין ההיצע לביקוש שגורם לעליית המחירים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ועדת הכספים משה גפני
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: עומר מירון
מומלצים