שתף קטע נבחר

 

רמדאן אחר במדינות ערב: מחאה במקום משפחה?

הרמדאן הראשון אחרי "אביב העמים הערבי" עשוי לשמש כר פורה למחאה נגד השליטים. במקום משפחות שמתיישבות לצפות באופרות הסבון המסורתיות, הם עלולים לחזות בהפגנות ברחובות. גם עליית יוקר המחיה לרגל ארוחות החג עשויה להתסיס

העולם הערבי והאיסלאמי שרוי בתהפוכות, שלא פוסחות גם על חודש הרמדאן . בעבור אזרחי מדינות האיסלאם, מתאפיינת תקופה זו בארוחות חגיגיות לשבירת הצום ובצפייה קבוצתית בטלוויזיה, אולם בהשפעת "אביב העמים הערבי", עשויות מסורות אלה להוסיף שמן למדורת המרי, כך שאת זמן האיכות עם המשפחה, תתפוס בחודש הקרוב מחאה פוליטית מוגברת במדינות השונות.


ארוחה המונית לשבירת הצום. פוטנציאל להתקוממות? (צילום ארכיון: רויטרס)

 

בסוריה זיהו מראש את הפוטנציאל להתגברות המהומות בחודש הקרוב, והנחו מבעוד מועד את הדרשנים בדמשק לקצר את דרשותיהם ולהיזהר בדבריהם.

בשבוע האחרון הפכו התפילות הליליות לכבוד החג להפגנות ברחבי המדינה נגד השלטון, ובמהלך ההפגנות הללו נהרגו עשרות מירי כוחות הביטחון. לאחר העיר חמה, הפכה דיר א-זור למוקד המתקפה של כוחות הביטחון. במקביל, מתחיל העולם הערבי להגיב לנעשה בסוריה ולהחריף את הטון כלפי הנשיא בשאר אסד. סעודיה, כווית ובחריין השיבו את שגריריהן מדמשק, ואוניברסיטת אל-אזהר הצהירה כי המצב בסוריה עבר את הגבול" וקראה לסיום האלימות.

 

מצרים קיבלה את צום הרמדאן דווקא כשברקע שביעות רצון כללית, בעקבות פתיחת משפטו של הנשיא המודח, חוסני מובארק. כמה ארגוני אופוזיציה אף הודיעו שלא יגיעו היום להפגין בכיכר תחריר שבקהיר בעקבות התמונות מהמשפט, שהוכיחו כי הממשל נוקט יד קשה נגד מי שמואשם בהרג המוני מפגינים. עם זאת, המשפט התקדימי לא מבטיח שהצום יעבור בשקט. מלבד הגורמים הלא מעטים במצרים שעדיין קוראים להסתלקות "המועצה הצבאית העליונה" השולטת, עוד עשויה להירשם במדינה סערה סביב העדויות במשפט מובארק, שטרם נשמעו. כך או כך, גם מבחינת מצרים מדובר בתקופה רגישה.


מובארק בכלוב הנאשמים. יפייס או יעורר עוד מחאה? (צילום: AP) 

 

בלוב טרם הושגה פריצת דרך במגעים המקוטעים בין אנשי קדאפי לכוחות ברית נאט"ו והמורדים, ובנו סייף אל-אסלאם כבר מפגין סימני התקרבות לכוחות האסלאמיים במדינה. בהיעדר הסכמה מבוססת, עשוי כל ניצוץ להצית מחדש את האלימות. בתימן, שנשיאה עלי עבדאללה סאלח ממשיך לשהות בסעודיה, לאחר ששוחרר מבית החולים בעקבות ניסיון ההתנקשות בו, העניינים דווקא רגועים יותר. סוכנות הידיעות "רויטרס" העריכה כי במצב הנוכחי אף תירשם ירידה של ממש בפעילות המפגינים בחודש הרמדאן - אך אם יחליט סאלח בכל זאת לשוב החודש לארצו, זעם המפגינים עלול להתלקח שנית.

 

בחודש הרמדאן עולה גם משמעותו של מימד נוסף בהתקוממות העממית - יוקר המחיה. כמדי שנה, גם הפעם יעלה מחירם של מוצרי המזון בשיעור של כ-20% בשל הביקוש בחג, וישפיע על העולם הערבי כולו. לאחר שבמצרים הפכה מגמת ההתייקרות לאחת הסיבות המרכזיות למחאה שהובילה להדחת הנשיא, ייתכן כי גם למנהיגים אחרים במדינות ערב יש סיבה לדאוג דווקא בחודש הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבא אסד יורה בעיר חמה. הרמדאן יחמם את העסק?
צילום: רויטרס
מפגינים בצנעא, בירת תימן
צילום: EPA
מומלצים