שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

הפגנה בת"א: "מיליון גמלאים דורשים צדק חברתי"

מאות אזרחים ותיקים התייצבו לצד דיירי האוהלים ויצאו להפגין מול קריית הממשלה. "איך נוכל לעזור לילדים, אם אין לנו?", תהו וקראו "בוז לאלו שהעלו את מחיר החשמל". אחד מהם ביקש לרתום את אביו הקשיש של נתניהו, שילחץ על ראש הממשלה

מחאה לא לצעירים בלבד: מאות אזרחים ותיקים התכנסו הבוקר (ב') מול קריית הממשלה בתל אביב למפגן תמיכה בפעילי מחאת האוהלים, וגם הציבו דרישות משלהם. הגמלאים, שחלקם כבר יצאו לרחובות בהפגנות הענק במוצאי שבת, הפגינו תחת הכותרת "גם קשישים דורשים צדק חברתי".

 

המפגינים נשאו שלטים הקוראים לשפר את תנאי המחיה: "אל תשליכני לעת זקנה" ו"אל תגעו בפנסיה של סבא". הם צעקו גם בוז "לאלו שהעלו את את מחיר החשמל", וקראו "די ללחם היבש - יש את ביבי לגרש". ynet העביר שידור חי מההפגנה.

 

המחאה לא שייכת רק לצעירים: צפו בהפגנת הגמלאים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אנשים מבוגרים צורכים יותר תרופות, וצורכים יותר מוצרי בסיס. כמעט שליש מהגמלאים הם מתחת לקו העוני", ציין אחד הדוברים בהפגנה. "בשנים האחרונות הכל הפך פרטי, הרפואה, החינוך. יש 15 משפחות שמתעשרות על הגב שלנו, והמצב הזה לא יכול להימשך. אנחנו הפכנו להיות המדינה הקפיטליסטית האחרונה. מיליון גמלאים לא יעברו על כך לסדר היום".

 

"הגמלאים הם גם נגד ההפרטה", הוסיפו הנואמים, "ההפרטה זרקה עובדים בגיל 40-45 לרחובות ולא רק בגיל 67. המדיניות של הממשלה תגזול מילדינו ונכדנו את הפרנסה – עלינו להתנגד לכל ההפרטות במדינה".

 

"גם אנחנו יורדים עד הרצפה", הדגישה מפגינה, "עבדנו 30 שנה ואנחנו לא יכולים לעזור לילדינו. איפה הצדק כאן? איפה הממשלה, איפה כולם? החתן שלי שעובד כל היום לא גומר את החודש, המקרר שלו ריק. כולנו אותו דבר. פגעו בפנסיה של כל הסבים. איך נוכל לעזור לילדים, אם אין לנו? ניקח מהמקרר שלנו וניתן להם? אנחנו אוכלים במינימום כדי שיהיה לנכד מה לאכול".

 

"גם נתניהו ושטייניץ יזדקנו"

יו"ר איגוד הגמלאים, גדעון בן ישראל, ציין כי "אנחנו יוצאים עכשיו למאבק על הזכויות שלנו בתחום הבריאות, נוסף לפנסיה, ואנחנו רוצים להבטיח לנו ולילדינו בריאות. אני אומר לדיירי האוהלים – אנחנו רוצים שילדינו ונכדינו יזכו גם לדיור". בן ישראל ביקש לגייס למחאה את אביו של ראש הממשלה, בן ציון נתניהו: "אני פונה לאבא של ביבי, גמלאי שכבר עבר את ה-100. אני מבקש ממך שתלחץ על בנך לדאוג לגמלאים".


"גאים בדור הצעיר שעושה מעשה" (צילום: ירון ברנר)

 

נציג ארגון הגמלאים מירושלים הצטרף לדבריו ופנה לנתניהו ולשר האוצר יובל שטייניץ: "מתי תתחילו לדאוג לפנסיונר? אתם חושבים שתישארו באותו גיל, גם אתם תזדקנו. שר האוצר, תתחשב בפנסיונרים, כל אחד מגיע למסלול הזה".

 

הוא המשיך בדבריו ושיבח את פעילי מחאת האוהלים: "הנפש שלנו מתרוממת

 כשאנחנו רואים את הדור הצעיר עושה מעשה, והוא גם למעננו. אני רואה את זה ונרגש כמו כל העם. הנכדים שלנו שנמצאים היום במאהלים, אלה הילדים של דור חורף 73', שהבטיחו להם כלכלה ותעסוקה והם שאומרים את דברם היום.

 

"אנחנו לא צריכים להתבייש", הוא הדגיש. "אנחנו בנינו את המדינה ואבות הילדים האלה שמרו עליה, והיום הנכדים נאבקים על עצם קיומם". דובר אחר הזהיר את הצעירים מפני ראש הממשלה: "ביבי פעלולן, ביבי תחמן, היזהרו ממנו שמא יעשה לכם תרגיל. הוא מרפד את הטייקונים ונותן לעשירים. הצעירים והגמלאים, יחד נפיל את ביבי!".

 

"ביבי אמר 'תלכו לבורסה'"

שלמה ארבלי מאשקלון סיפר למפגינים מעל בימת הנואמים כי "ההפגנה האחרונה בה הייתי הייתה ב-47, כשהפגנתי בגיל 10 נגד הבריטים. אם לא הייתי מאמין בצדק הזה לא הייתי מגיע היום. אם לא הייתי רואה את הקשישים בדרום, לא הייתי מגיע. דבר נורא קורה מסביבכם. תהיו בריאים", בירך את המפגינים, "אתם אדירים ונחמדים ואנשים שמגיע לכם הכל".


"הסולידריות בין הדורות תכריע את המערכה" (צילום: ירון ברנר) 

 

"ביבי בא, לקח הכל ואמר תלכו לבורסה", ציין מאיר, שהגיע למחות על הפגיעה בקופות הגמל, "כל המדיניות שלו הייתה 'תהיו כמו אירלנד וארה"ב'. אנחנו רואים מה קורה שם – כל המעמד הבינוני הולך ונשחק. אני דואג לנכדים ולכל צעירי המדינה. אני חרד להם".

 

"אני חושב שעיני האומה נשואות גם אלינו", ציין אפרים מחולון, "גמלאי ישראל היו בנוכחות ציבורית גבוהה כל הזמן ונעשה הכל כדי לגבות מוסרית וחברתית את הדור הצעיר, כי כולנו חפצים בשינוי חברתי. הסולידריות בין הדורות היא הסולידריות שתכריע את המערכה החברתית בארץ".


"אל תגעו לסבא בפנסיה" (צילום: ירון ברנר)

 

קצבאות הזקנה בישראל עומדת על כ-1,444 שקל לחודש ליחיד ו-2,111 לזוג קשישים. מנתוני ארגון המדינות המפותחות, OECD, עולה כי מדובר בקצבה הנמוכה ביותר מכל מדינות הארגון, פרט למכסיקו. זאת, גם כאשר מחשבים את גובה הקצבה ביחס לשכר במשק, גם ביחס לגודל התוצר וגם ביחס ליוקר המחיה.

 

הקצבה הישראלית עומדת על כשליש מהממוצע ב-OECD. היא נמוכה בשיעור יחסי גם ביחס לקצבאות בטורקיה ובמדינות מזרח אירופיות כמו פולין והונגריה, ונמוכה במספרים מוחלטים מכל המדינות במערב אירופה. הקצבה בארה"ב ובבריטניה גבוהה יותר מכפליים מאשר בישראל, בצרפת היא גבוהה פי ארבעה ובמדינות רווחה אירופיות כמו אוסטריה, היא גבוהה פי חמישה. גיל הפרישה של הנשים בישראל - 62 - קרוב לממוצע ה-OECD אבל גיל הפרישה לגברים - 67 - הוא הגבוה במערב יחד עם איסלנד ונורבגיה.

 

יש לציין שחלק ממפלגות הקואליציה, כולל הליכוד, הבטיחו במצע הבחירות שלהן להכפיל את קצבת הזיקנה לרמה של 2,400 שקל בחודש אך ההבטחה לא קויימה.

 

צילום השידור החי: עוז מרון, הפקה: שמרית שי.

 

בהכנת הידיעה השתתף תני גולדשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקשישים הציו דרישות משלהם
צילום: ירון ברנר
ההפגנה בתל אביב. לא עניין של גיל
צילום: ירון ברנר
ההמונים בעצרת במוצאי שבת
צילום: מוטי קמחי
מומלצים