שתף קטע נבחר
 

החשש מהסדרי חוב של הטייקונים הפיל את ת"א

מדד ת"א 25 ירד ב-2.82% והשלים ירידה של 21% מהשיא, כך שכעת ישראל מוגדרת כ"שוק דובי". מדד ת"א 100 ירד ב-3.18%, מדד בלוטק 50 ירד ב-4.66% ומדד נדל"ן ירד ב-2.63%. מדד הבנקים נפל ב-4.1%. פרטנר צללה ב-8.6%, כור איבדה 15.5% ודסק"ש צללה ב-20%

המסחר בבורסת בתל-אביב ננעל היום (ד') בירידות שערים, לאחר שנפתח במגמה חיובית, על רקע חששות השוק מהסדרי חוב אצל הטייקונים והירידות בחוזים בוול סטריט וכן בבורסות אירופה. אמש נרשמו עליות חדות בוול סטריט. אתמול לא התקיים מסחר באחד העם עקב ט' באב. ההערכות בשוק כי בקרנות הנאמנות פדיונות של למעלה מחצי מיליארד שקל. מחזור המסחר הסתכם ב-2.3 מיליארד שקל.

 

מדד ת"א 25 ירד ב-2.82% ל-1,059.68 נקודות והשלים ירידה של 21% מהשיא, כך שכעת ישראל מוגדרת כ"שוק דובי". מדד ת"א 100 יורד ב-3.18% ל-955.73 נקודות, מדד בלוטק 50 יורד ב-4.66% ל-238.63 נקודות ומדד נדל"ן יורד ב-2.63% ל-264.28 נקודות.

 

במסחר במט"ח ירד היום הדולר ב-1.04% ושערו היציג נקבע על 3.515 שקלים. האירו ירד ב-0.41% ושערו היציג נקבע על 5.048 שקלים. 

 

נגיד בנק ישראל סטנלי פישר שוקל לאחרונה לשנות את מדיניותו בשנתיים האחרונות, ולנקוט צעד מפתיע של הפחתת הריבית, שהורדה בפעם האחרונה באפריל 2009. ל"כלכליסט" נודע כי אם משברי החובות והאמון של ממשלות ארה"ב ומדינות אירופה יימשכו, והעצבנות בשוקי ההון הבינלאומיים לא תשכך, צפוי פישר להודיע על הפחתה של 0.25% כבר בריבית לחודש ספטמבר, בעוד שלושה שבועות.

 

הבנק האירופי המרכזי רכש אג"ח ממשלתיות בשוק, כך הודיע אתמול נשיא הבנק ז'אן קלוד טרישה, והמשיך ודחק בממשלות ליישם במהירות את האמצעים החדשים עליהם הוסכם בשיחות החירום שנערכו ב-21 ביולי. בראיון לרדיו אירופה 1, נשאל טרישה כמה זמן מתכוון הבנק להישאר בשוק, לכך הגיב "בוודאי שלא אספר לכם", אולם הוא ציין כי רכישת אג"ח היא דרך יעילה להשבת יציבות על ידי העברת החלטות הבנק בנוגע לריבית דרך השווקים. "אנחנו נמצאים בשוק המשני. אני לא אפרט מה אנחנו רוכשים או את הכמות, אך הסכומים כמובן ידועים ובמובן הזה אנחנו שקופים לגמרי".

 

על רקע הורדת דירוג האשראי של ארה"ב ומצבן הקשה של מדינות אירופה, מתחזקות הערכות במכון הייצוא לאפשרות תרחיש של מיתון נוסף בכלכלה העולמית, ירידה בייצוא וקיפאון בקצב הצמיחה ב-2012.

 

"למרות שקצב האינפלציה במחצית הראשונה של 2011 גבוה ב-100 נקודות בסיס מגבול היעד העליון של בנק ישראל (3%), נראה כי לחצי המחירים הם לא כה חמורים כפי שמתארים אותם המפגינים. לחצי המחירים במחצית הראשונה של 2008 היו משמעותיים יותר", טוען הכלכלן דיוויד לובין מסיטי בסקירה מיוחדת שפרסם אתמול לרגל המחאה החברתית בישראל.

 

יו"ר קבוצת ההשקעות אינפינטי ואסטרטג המאקרו אמיר איל, אמר בראיון ל"כלכליסט" כי "היה כאן ברבור שחור, אבל למשקיעים לטווח ארוך יש הזדמנות שאין הרבה כמותה. הבורסה בתל אביב ירדה יותר מדי, אבל יכולה להמשיך לרדת בגלל הסחף. ההזדמנויות המעניינות ביותר הן בשוק הקונצרני".

 

"כל אילי ההון הגדולים תחת מתקפה"

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון מסביר את הירידות החדות בבורסה: "כל אילי ההון הגדולים הם תחת מתקפה, יש הבעת חוסר אמון באיגרות החוב - אז השוק יוצא כאן מאיזון. אם האג"חים של נוחי דנקנר הם ב-10% תשואה אז מה יגידו אזובי הקיר - חברות שהן לא ת"א 100. אין כבר שם שהוא חסין מפני המילה הסדר חוב. מבחינת השוק כולם פוטנציאל להסדר חוב בשלב זה או אחר. אנחנו רואים את מדד הבנקים קורס ביותר מ-5%".

 

"אני חושב שמוקדם לדבר על שיחזור של 2008 - אנחנו לא רואים מחנק אשראי פיננסי. כשמסתכלים על ריבית הליבור, אז אפשר ללמוד שיש נזילות בשווקים. בארץ הסיפור של הטייקונים נפל בתקופה לא טובה של מחאה על רווחי החברות. אנשים מתבלבלים בין מלחמה בריכוזיות לבין מלחמה בניירות ערך של החברות שהציבור מחזיק אותם בעצמו", מסביר עוד פגוט. 

 

מניות במרכז

כיל (ירדה ב-3%) הודיעה היום על הסכם אספקת אשלג נוסף בהיקף של 191 מיליון דולר. החברה תספק 390 אלף טונות אשלג במחיר של 490 דולר לטונה. בנוסף, תקבל כיל אופציה לרכישת 25 אלף טונות נוספים במחיר זה.

 

אחרי תקופה ארוכה של דיונים עם סגל רשות ני"ע הודיעה אתמול כור (צנחה ב-15.53%) על אימוץ מוקדם של תקן IFRS 9 והכרה בהפסד של 1.8 מיליארד שקל במניות קרדיט סוויס, נכון לתום הרבעון השני. המשמעות העיקרית היא שכור לא תוכל לחלק דיבידנדים מההשקעה. יש לציין שמאז תום הרבעון, נפלה מניית קרדיט סוויס בכ-30% כך שההפסד מההשקעה כיום עומד על כ-2.7 מיליארד שקל ולפי המפולת בשווקים, היד עוד נטויה. בתוך כך מידרוג הזהירה את דסק"ש (איבדה 20.09%) וכור מהורדת דירוג על רקע ההיחלשות במניית קרדיט סוויס.

 

ספקית האינטרנט והטלפוניה הביתית, נטוויז'ן (ירדה ב-1.77%) דיווחה על רווח נקי של 27.2 מיליון שקל ברבעון השני, עלייה של כ-12% בהשוואה ל-24 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

 

אלווריון (ירדה ב-4.76%) עתידה לגייס חוב בהיקף של 35 מיליון דולר מבנק ההלוואות האמריקאי סיליקון ואלי (SVB), כך נודע ל"כלכליסט". ההלוואה תשמש לרכישה של חברות סטארט־אפ קטנות, ובכללן ישראליות, לצורך האצת הצמיחה. בדו"חות הרבעון השני שפורסמו באחרונה הציגה אלווריון צמיחה בהכנסות וברווח הגולמי, ומעבר לרווחיות בזכות מהלכי התייעלות שכללו פיטורי מאות עובדים. ברשותה מזומנים בשווי של 70 מיליון דולר.

 

אילן בן־דב, בעל השליטה בחברת טאו תשואות, שלח אתמול מכתב למחזיקי האג"ח של החברה, לקראת תחילת המשא ומתן עמם על הסדר למחיקת החוב. במכתב טוען בן־דב כי בין החברות שבשליטתו לבין קבוצת החברות שבשליטת אליעזר פישמן אין קשר עסקי פרט לשלושה קשרים: פרטנר שוכרת כמה מבנים ממבניה תעשיה; סקיילקס מחזיקה באג"ח של מבני תעשיה, דרבן וכלכלית ירושלים בהיקף של כ־10 מיליון שקל; וחברות בשליטתו של בן־דב מפרסמות מעת לעת בעיתון "גלובס".

 

גזית גלוב (ירדה ב-3.23%) המוחזקת בשיעור של 58.53% על ידי נורסטאר שבשליטת חיים כצמן רכשה מניות בחברות הבנות שלה תמורת כ-3 מיליון יורו, עת בה צנחו בורסות וול סטריט בשיעורים ניכרים.

 

חדשות טובות למשקיעי אדירה ומודיעין. ל"כלכליסט" נודע כי מסקר ראשוני עולה כי נמצאו סימנים ראשונים של נפט בקידוח "גבריאלה".

 

מהדוחות הכספיים של חברת התקשורת פרטנר (צנחה ב-8.62%) שבשליטתו של אילן בן דב עולה כי נרשמה ירידה חדה של 30% ברווח הנקי ברבעון ל-205 מיליון שקל, בעוד שהכנסות החברה עמדו על 1.88 מיליארד שקל - עלייה של 12.6% בהשוואה לרבעון המקביל.

 

היום נערכה אסיפת מחזיקי איגרות החוב הארוכות של דלק נדל"ן (עלתה ב-1.68%) (סדרה ה'). דקות ספורות טרם החלה האסיפה, התעקש הנאמן למחזיקי האג"ח להוציא את מצלמות כלי התקשורת מאולם האסיפה. אלא שאז החלו לגעוש הרוחות וחלק ממחזיקי האג"ח התעקשו שהמצלמות ישארו באולם, ואכן כך הוחלט לבסוף. ערכן של איגרות החוב, סדרה ה', עומד על כ-1.3 מיליארד שקל (ע.נ צמוד מדד).


פורסם לראשונה 10/08/2011 09:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בתל-אביב
צילום: דנה קופל
מומלצים