קצב התפרץ גם בתום הדיון: "החטוטרת עליכם"
נציגת הפרקליטות סיכמה את היום השני לדיונים בעליון בכך שהנשיא לשעבר "סרח והוא סוחב על עצמו חטוטרת", קצב שוב התפרץ ולפני שיצא מהאולם צעק: "שום חטוטרת". השופט ג'ובראן תהה: למה א' לא ברחה כשראתה את קצב עירום?
עוד דרמה במשפט קצב, בסיומו של היום השני לדיונים בבית המשפט העליון: בתום הדיון הערב (ד') בערעורו של הנשיא לשעבר משה קצב, טענה נציגת הפרקליטות רונית עמיאל כי אין להקל בעונשו. "קצב סרח והוא סוחב על עצמו חטוטרת", אמרה עמיאל. קצב, שהתפרץ פעמיים במהלך היום, התפרץ בפעם השלישית, נעמד וצעק: "שום חטוטרת. החטוטרת עליכם". לאחר מכן, הוא יצא מהאולם.
טרם ההתפרצות, הציגה עמיאל טענותיה נגד קיצור עונשו של קצב. "המערער הוא אישיות מפורסמת, הוא בחר להיות חלק מהעולם הפוליטי", ציינה. "הוא בחר לעלות במדרגות הקידום בעולם הזה, לזכות במנעמים של העולם הזה. הוא בחר להפוך לשר ולנשיא המדינה. הוא בחר להעמיד את עצמו כשעל גבו חטוטרת".
קצב בבית המשפט. "הטענות לא פוגעות בליבת העדות" (צילום: גיל יוחנן)
גם לאחר שהנשיא לשעבר התפרץ לעברה, היא המשיכה: "לפרסום ולשררה יש מחיר, והמחיר הוא שכשקורה דבר כזה הציבור מתעניין. הכותרת 'נשיא אנס' היא כותרת רעה ונוראה, אבל היא הדרך העיתונאית להציג את העובדה שמוגש כתב אישום נגד הנשיא באשמת אונס".
כשציינה הפרקליטה אתר שהפעיל חברו של קצב, הוא קטע את דבריה שנית: "שום דבר לא בשמי, תפסיקו להטעות את בית המשפט. הכל היו ציטוטים מהתקשורת! איש לא בא להעיד, א' נתנה ארבעה ראיונות לתקשורת בקולה!". לאחר מכן עזב את האולם עם אחיו.
עוד ציינה עו"ד עמיאל בעניין העונש: "בעניינה של א' ממשרד התיירות עשה המערער מעשים פוזיטיביים כדי לקנות את השתיקה שלה. המערער המשיך ועבר עבירות גם אחרי 98', אמנם פחותות בחומרתן אבל בהקשר של הנסיבות שהוא עשה את הדברים בבית הנשיא, ואי אפשר לטעון שזה לא אותו האיש. הייתה הוקעה ציבורית מסוימת של המערער", היא הודתה, "אבל אני לא חושבת שצריכה להיות לדבר הזה ביקורת".
השופט סלים ג'ובראן התערב ומתח ביקורת על שופטי המחוזי: "אולי זה גרם להחמרה בגזר הדין של בית המשפט? השופטים בתיק אמרו שהם לא נחשפו- זה לא יכול להיות". על כך ענתה עמיאל, וציינה כי "גם אנחנו הסכמנו שלדבר הזה צריך להינתן משקל, והשאלה היא איזה. המערער הוא אישיות מפורסמת, הוא בחר לזכות במנעמים של העולם הזה ולהפוך לשר ולנשיא המדינה. הוא בחר להעמיד את עצמו כשעל גבו חטוטרת".
"הדבר הפשוט ביותר הוא לברוח"
אחר הצהריים, ואחרי שהפנו שאלות קשות כלפי ההגנה, היקשו שופטי בית המשפט העליון על פרקליטות המדינה. במהלך הדיון הצביעו השופטים על בעייתיות בעדותה של א' ממשרד התיירות על האונס בחדר המלון של הנשיא לשעבר. "המתלוננת מקבלת טלפון שהיא צריכה להיות במלון", ציין השופט ג'ובראן, "בשעה 18:16 היא מקבלת טלפון נוסף שהוא לא מוכן. למה היא עולה? חודשיים קודם היא נאנסה", הוא הזכיר. "כאשר הגיעה לחדר, היא רואה את המערער בלי מכנסיים. הדבר הפשוט ביותר הוא לברוח".
משה קצב יוצא מביתו, הבוקר (צילום: אבי רוקח)
בתגובה ציינה נציגת הפרקליטות, עו"ד נעמי גרנות, כי המתלוננת תיארה מספר גרסאות של האירוע עקב זיכרון לקוי, ולבסוף ציינה כי היא זוכרת שהוא לבש משהו שהיה קל להסרה, ואינה בטוחה אם היה עירום או לא. "המתלוננת הזו רצתה להמשיך לחיות מבלי לחשוף את הדבר שמבחינתה מבייש אותה, מביך אותה, ועלול היה לגרום לכך שהיא לא תוכל להמשיך לעבוד במקום שהוא חיוני לה", הוסיפה התובעת. "אנחנו יודעים שזו לא רק דרכהּ, זו דרכן של לא מעט נשים להתמודד עם כך".
השופט ג'ובראן המשיך לדרוש הבהרות, ותהה: "כשנשאלה אם היא נישקה אותו במהלך האונס, היא אמרה 'לא זוכרת'. איך זה יכול להיות?". "חלפו שנים", השיבה התובעת.
"היעדר הזיכרון פועל לזכותה"
עו"ד גרנות התייחסה לפערים בעדותה של א' וטענה כי אובדן הזיכרון אופיינו לקורבנות אונס ודווקא תומך במהימנותה של המתלוננת. "למרות היעדר המוכנות שלה בחקירה הראשונה, היא נותנת בה כמעט את הסיפור המלא לפרטי פרטים", ציינה. "היא איננה זוכרת שאמרה כל מיני דברים לאנשים, אבל הם זכרו. היא לא זכרה שפנתה למרכז הסיוע ולנו יש הוכחה לכך. כלומר דווקא היעדר הזיכרון שפועל כאילו לחובתה, הוא דווקא לזכותה.
"היא הייתה מובכת ומושפלת לגבי הסיפור במלון, אבל שבועיים אחרי החקירה הראשונה, היא סיפרה לח"כ שלי יחימוביץ על המקרה ואחרי חצי שנה סיפרה לפרקליטות", אמרה עו"ד גרנות. "מאז, במשך שנתיים וחצי, היא דייקה והייתה קוהרנטית".
נציגת הפרקליטות התייחסה בדיון גם לסוגיית ברכת שנה טובה ששלחה א' לקצב, שימשה בידי ההגנה עדות לרומן אפשרי בין השניים. "גם לו היה מתברר שההגנה צודקת, אלו סוגיות
לטענת גרנות, התמונה הכוללת היא לא של עלילת שווא כפי שמציגה ההגנה, אלא של קורבן שבחרה להתלונן ונתנה עדות מהימנה למרות שידעה שתעבור "ויה דלרוזה", כלשונה של הפרקליטה. גרנות אף העירה: "נדמה לי שמתלוננות אינטליגנטיות יחששו יותר להתלונן אחרי התיק הזה".
קצב האשים: "שקר וכזב"
לאחר שהתפרץ מוקדם יותר לדברי הפרקליטים וטען כי אם היה אזרח רגיל, לא היה מואשם, קטע הנשיא לשעבר פעם נוספת את מהלך הדיון - הפעם כשעלה נושא שיבוש החקירה שיוחס לקצב והטרדת העד. קצב צעק אז "שקר וכזב", והאשים את נציג הפרקליטות, עו"ד נסים מרום: "הוצאתם הודעה שקרית לתקשורת".
הסיקור התקשורתי של הפרשה נידון גם בהמשך, כשהתביעה הזכירה ראיון שהעניק היועץ המשפטי הקודם, מני מזוז, ב-2006, אז אמר כי החשדות נגד קצב לא נראים כעלילת שווא. גרנות אמרה כי התקשורת מחפשת כל הזמן מידע וכי מזוז צריך לתת דו"ח ביניים על חקירת נשיא. בנקודה זו התערב השופט ג'ובראן ואמר: "אין לי ספק שמזוז אדם אחראי ונבון אבל היה יכול להגיד שהוא לא יכול לדבר על זה".
גרנות טענה בהמשך כי "הציפייה שלא יהיו פרסומים היא בלתי ריאלית". על כך הגיבה השופטת נאור: "יש הבדל בין פרסומים לבין שפיטה מחוץ לבית המשפט. יש הבדל בין פרסום לשפיטה".
ברכה לנשיא לשעבר, הבוקר בבית המשפט העליון (צילום: נועם מושקוביץ)
עו"ד גרנות גם התעמתה קלות עם פרקליטיו של קצב, לאחר שהאשימה אותם בניסיון ליצור תנאים מיוחדים עבור מרשם. "ההגנה מבקשת להפוך את הקביעות של בית המשפט המחוזי", אמרה, "כבודכם העיר לא פעם על הסגנון ואני לא יכולה שלא להעיר על סגנון הנימוקים שהוגשו בערעור. הייתה שם השתלחות".
הסנגור, עו"ד ציון אמיר, התערב בדבריה וטען כי היא זו שמשתלחת. גרנות השיבה וקראה כי "נחצו כאן קווים, אני לא זוכרת שנשמעו טענות כאלה נגד בית המשפט". "את כנראה צעירה", קטעה
אותה השופטת מרים נאור.
מוקדם יותר בדיון, הביעו שופטי בית המשפט העליון תמיהה על טענת ההגנה מן הצדק של ההגנה, לפיה הפרקליטות דיברה בשני קולות בפרשה, כאשר מצד אחד הגיעה להסדר טיעון מקל ולאחר שהתפוצץ, הגישה כתב אישום חמור ביותר.
"החליט המערער שהוא לא הולך להסדר, מה בדיוק אדוני מצפה שתעשה המאשימה?", תמהה השופטת נאור. "האם אתם טוענים שאם הושג הסדר והוא חזר בו, התביעה מנועה להגיש את כתב האישום המקורי או כתב אישום כלשהו? זה יהיה פתח רע מאוד לקבוע ככה".