שתף קטע נבחר

 

הפנסיה במגזר הציבורי גדלה: למי זה טוב?

אלפי עובדי המגזר הציבורי נהנים כבר מתחילת השנה מהסכם פנסיה מורחב, במסגרתו גדלו ההפרשות החודשיות שלהם לחיסכון בצורה ניכרת. מי נכלל בהסכם זה? מה הם השינויים? ומתי דווקא לא כדאי להצטרף? מדריך

לפני מספר ימים אושר צו ההרחבה לחוק פנסיה חובה במסגרתו יועלו התגמולים להפרשות הפנסיוניות של העובדים השכירים לכדי 17.5% החל משנת 2014.

 

צו ההרחבה מתייחס לכל העובדים שעד כה הופרשו עבורם 15% במסגרת חוק פנסיה חובה. ואולם, במגזר הציבורי, נושא הזכויות הפנסיוניות מפותח יותר ועובדים נהנים כבר כיום מהפרשות פנסיוניות בהיקף של 17.5% ואף יותר.

 

הגדלת הפנסיה במגזר הציבורי

בינואר השנה נחתם הסכם קיבוצי בין המדינה ובין הסתדרות העובדים הכללית החדשה ובמסגרתו צפויות לגדול ההפרשות הפנסיוניות של המגזר הציבורי. ההסכם מתייחס לכל העובדים במגזר הציבורי והחל מאפריל השנה ההסכם הוחל אף על עובדים בעלי חוזים אישיים. בהמשך אימצה גם רשות החברות הממשלתיות את הוראות ההסכם.

 

המטרה היא להגדיל את סך ההפרשות מהשכר לטובת הפנסיה. מכיוון שמדובר בהסכם חדש יחסית, רצוי לעשות סדר בנושא וגם להעלות את הנקודות מהן כדאי להיזהר.

 

מי נכלל בהסכם זה?

בהסכם זה נכללים העובדים בשירות המדינה ועובדים בחברות הממשלתיות. כמו כן, הסכם זה חל גם על עובדים במרכז השלטון המקומי, המוסד לביטוח לאומי, שירות התעסוקה, האוניברסיטאות בישראל, שירותי בריאות כללית, חברת דואר ישראל ואיגוד ערים לכבאות.

 

כיצד ההסכם חל?

כדאי לדעת שההסכם שנחתם אינו חל באופן אוטומטי ועל כן באחריות כל עובד שהסכם זה חל עליו, כלומר כל עובד בארגונים שהזכרנו, לפנות באופן עצמאי ולחתום על בקשה לקבלת ההטבה.

ההסכם חל על הפרשות פנסיוניות בלבד: קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים ולא בהכרח הוא מטיב עם כל עובד, כפי שנסביר בהמשך ולכן חשוב לבדוק כל מקרה לפני שעוברים מסלול.

 

כיצד ישתנו ההפרשות הפנסיוניות?

חשוב לציין כי טרם הסכם זה עמדו תגמולי המעסיק על סך של 6% מהשכר ברוטו בעוד שתגמולי העובד הסתכמו ב-5.5% מהשכר ברוטו.

 

על פי ההסכם החדש יוגדלו שיעורי ההפרשות לפנסיה בשתי פעימות:

 

בשלב הראשון, החל מינואר 2011 תגמולי העובד והמעסיק יוגדלו כל אחד בשיעור 0.5%, כלומר תגמולי המעסיק יעמדו על 6.5% ותגמולי העובד יעמדו על 6%.

 

השלב השני יחל בינואר 2013 ובמסגרתו יעלו התגמולים למעסיק ולעובד ב- 0.50% נוספים.

 

מעבר לתגמולים הללו המעסיק מפריש מידי חודש גם עבור פיצויי העובד. הפרשות אלו עומדות על 6% או 8.33% בהתאם להסכמים השונים. הפרשות אלו אינם משתנות במסגרת ההסכם.

  

ביטוח מנהלים - הגדלות ההפרשות לא תמיד כדאית

לאילו תוכניות פנסיוניות מתייחס ההסכם?

 

1. קרנות פנסיה

ההסכם שנחתם חל אך ורק על קרנות הפנסיה החדשות. בקרנות הפנסיה הוותיקות לא ניתן לבצע שינויים. מאידך, חשוב לזכור כי בקרנות הוותיקות שיעור התגמולים הינו גבוה יותר: 7.5%, תגמולי מעסיק ו-7% תגמולי עובד.

 

2. ביטוחי מנהלים

ההסכם כולל גם עובדים המבוטחים בביטוחי מנהלים, אך כפי שציינו, במקרה כזה המצב יותר מורכב ובדרך כלל ההמלצה היא לא לעשות שינוי בביטוח המנהלים הקיים.

 

מתי זה לא כדאי וממה צריך להיזהר?

ההסכם קובע כי לגבי עובדים שהחלו את עבודתם עוד טרם ינואר 2011 ומבוטחים בביטוחי מנהלים, יושוו שיעורי ההפקדה לתגמולים לאלו שמבוטחים בקרנות הפנסיה החדשות. המשמעות היא הפרשות המעסיק לתגמולים יגיעו ל-6.5% בפעימה הראשונה.

 

חשוב לשים לב שבמקרים כאלו יכולה להיות פגיעה בעובד. עובד עם חוזה אישי שמבוטח בביטוח מנהלים אחוזי ההפרשה של המעסיק לתגמולים עומדים על 5%, עם זאת, המעסיק מפריש גם 2.5% נוספים לטובת ביטוח אובדן כושר עבודה - כלומר סה"כ תגמולים של 7.5%.

 

במסגרת ההסכם אנו מגיעים להפרשות של 6.5% הכוללות בתוכן גם את אובדן כושר העבודה. המשמעות היא שהעובד יוצא נפגע ולכן לא מומלץ לשנות את המסלול הקיים.

 

במקרים בהם המשכורת מחולקת לרכיב של ביטוח מנהלים ולרכיב של קרן פנסיה, הרי שההמלצה היא לעשות את השינוי רק ברכיב הפנסיה ואת ביטוח המנהלים להותיר כפי שהוא.

 

בעיה נוספת היא שההסכם חל באופן גורף על עובדים שהחלו את עבודתם לאחר ינואר 2011, כך ששיעור תגמולי המעסיק הכולל לביטוח מנהלים ולאובדן כושר עבודה יסתכם ב-6.5% בלבד.

 

מכיוון שהחלק המיועד לחיסכון מתוך ההפרשות עומד על 5%, הרי שנותר רק 1.5% לביטוח אובדן כושר עבודה.

 

אז מה הבעיה? התנאי להגדלת ההפרשות הוא חתימה על סעיף הקובע, בין היתר, כי על המעסיק לרכוש לעובד ביטוח אובדן כושר עבודה המספק לו 75% פיצוי מהשכר החודשי האחרון במקרה של אובדן כושר עבודה.

 

עבור פיצוי כזה בהיקף של 75% מהשכר, על המעסיק לשלם 2%-2.5%. ואולם, כאמור, החלק שנותר עבור ביטוח אבדן כושר עבודה עומד על 1.5% בלבד. באחוז זה לא ניתן לבטח את העובד בהיקף המגיע ל-75% אחוז , אלא פחות מכך. ולמעשה המעביד נכנס לבעיה של הפרת התחייבותו כלפי העובד.

 

העיוות קיים ומשרד האוצר יצטרך לספק פתרונות. בינתיים, נמסר ממשרד האוצר כי כל מקרה חריג ייבדק בהתאם.

  

הכותבת היא מנכ"ל קלי יועצים מקבוצת קלי


פורסם לראשונה 11/08/2011 18:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים