הלך המיתוס: סויה לא מקלה על תסמיני גיל המעבר
סויה לא מהווה תחליף להורמוני גיל המעבר: כך עולה מתוצאותיו של מחקר אמריקני. על פי המחקר נשים שקיבלו טבליות סויה לא חשו כל הקלה ואף דיווחו על החמרה בגלי החום. בנוסף נרשמו אצלן תופעות לוואי של מערכת העיכול - ובהן עצירות
במשך שנים המליצו מטפלים ברפואה משלימה על תוספת סויה להקלה בתסמיני גיל המעבר, אלא שמחקר חדש מגלה כי היא כלל אינה מביאה להקלה בתסמינים, בהם גלי חום, בריחת סידן או שינויי מצב רוח. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת Archives of Internal Medicine.
ההמלצה: להימנע כמה שניתן מהורמונים לגיל המעבר
אצל מרבית הנשים נפסקת פעילות השחלות בין גיל 45 ל-55. הפסקה זו מלווה
בשתי תופעות עיקריות: הפסקת הביוץ (ולפיכך סוף הפוריות) והפסקת ייצור ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן בשחלה.
הירידה ברמת האסטרוגן מתבטאת בדרך כלל בהופעת תסמינים שונים כמו גלי חום, הזעות לילה, הפרעות בשינה, יובש בנרתיק, דכדוך ועייפות. תסמינים אלה עשויים להימשך שנים רבות, גם לאחר גיל המעבר.
במקביל, הפסקת הפרשת האסטרוגן קשורה לירידה בצפיפות העצם (וכתוצאה מכך עלייה בסיכון לאוסטאופורוזיס) ובעלייה בשכיחות מחלות לב.
לפני כשנה המליץ איגוד רופאי המשפחה להימנע ככל האפשר ממתן הורמונים לגיל המעבר. הסיבה: מחקר רחב היקף שנעשה בארצות הברית בו נבדקו בנות 63 ומעלה במטרה להראות כי ההורמונים מגינים על הלב. מהמחקר עלה כי לאחר חמש שנות טיפול קיימת עלייה בשכיחות סרטן השד של שתי נשים על כל עשרת אלפים מטופלות.
בעקבות המחקר הוחלט לצמצם את מתן ההורמונים ולתת אותם רק לנשים שסובלות מתסמיני גיל המעבר ולא במטרה למנוע מחלות לב ואוסטאופורוזיס. מאז כל האיגודים העולמיים, כמו גם האיגוד הישראלי, ממליצים לתת טיפול הורמונלי במינון הנמוך והיעיל ביותר לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר.
"אולי עקב הממצאים נשים ישקלו שוב האם ליטול סויה"
במחקר שנערך כעת החליטו החוקרים האמריקנים לבדוק האם תחליפי הסויה, אליהם פנו נשים רבות מאז בהלת ההורמונים, אכן מסייעות לתסמיני גיל המעבר. "התחלנו במחקר לאחר שרבות מהמטופלות שלנו הפסיקו ליטול הורמונים לגיל המעבר", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר סילבינה לוויס מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מיאמי בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "רבות מהן פשוט ניגשו לחנות ורכשו טבליות סויה".
במחקר החדש לקחו חלק 248 נשים שהגיעו לאחרונה לגיל המעבר. הן חולקו לשתי קבוצות כאשר חצי מהנשים נטלו מדי יום במשך שנתיים טבליות של 200 מ"ג של סויה. המחצית השניה נטלה טבליות פלצבו (שאינן מכילות חומר פעיל). אף אחת מהנשים לא ידעה האם הטבליות שנטלה הכילו סויה או שהיו טבליות פלצבו. מרבית הנשים היו ממוצא היספני. 182 נשים השלימו את המחקר כולו.
בתום שנתיים של מחקר הראו הבדיקות שנערכו כי בשתי הקבוצות איבדו כל הנשים את אותה הכמות של צפיפות עצם באיזור עמוד השדרה והאגן, בהשוואה לתחילת המחקר. הנשים גם דיווחו על תסמינים דומים של גיל המעבר, פרט לגלי חום - כאן התוצאה הייתה מפתיעה לרעת הסויה: 48% מהנשים בקבוצת הסויה דיווחו על גלי חום בהשוואה ל-32% מהנשים בקבוצת הפלצבו.
הנשים בקבוצת הסויה דייוחו גם על תופעות לוואי נוספות, ובהן בעיות עיכול כמו עצירות. לדברי החוקרים תופעת לוואי זו הנגרמת מסויה הייתה ידועה כבר בעבר. עם זאת לא נרשמו תופעות לוואי חמורות יותר.
"בתחילת המחקר קיווינו שהסויה אכן תסייע", אמרה ד"ר לוויס. "עם זאת לא ראינו שהסויה מגינה בפני אובדן מסת עצם או שהיא מביאה לכל הקלה בתסמיני גיל המעבר. אולי עקב הממצאים נשים ישקלו שוב האם ליטול את הסויה".
פרופ' ברי קפלן, יו"ר האיגוד לגיל המעבר בישראל וסגן מנהל ביה"ח לנשים בבילינסון, דווקא אינו שולל את השימוש בסויה. "לא כל הנשים יכולות להשתמש בהורמונים ולאלו אנחנו ממליצים על סויה. אי אפשר להשאיר נשים אלו בידיים ריקות והנסיון שלנו הראה דווקא יעילות לתכשירי סויה, יחד עם שינוי באורח החיים. ישנם טיפולים רבים לתסמיני גיל המעבר ולצד תכשירים נוגדי דיכאון, תזונה נכונה ופעילות גופנית גם תכשירי הסויה מגלים יעילות, גם אם היא אינה גבוהה כמו טיפול הורמונלי".