שתף קטע נבחר

 

נתניהו למשטרה: לא לפנות את מאהלי המחאה

בעוד פעילי המחאה נערכים לעצרות שייערכו במוצ"ש בבאר שבע, חיפה ועפולה, רה"מ שוחח עם השר לביטחון פנים כדי לוודא שלא הוגשו בקשות לפינוי המאהלים. הפעילים קראו לציבור "להראות שגם הפריפריה יכולה". באשקלון יקיימו "מצעד חיים"

ראש הממשלה מתערב - כנראה לאחר הפרסומים על פינוי חלק מהמאהלים ביהוד ובאור יהודה, ולאור דרישת פקחי עיריית תל אביב להרוס את הסוכה המשמשת כמטבח עבור המאהל בשדרות נורדאו: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוחח בטלפון עם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', וביקש ממנו לוודא כי לא הוגשו בקשות לפינוי מאהלי המחאה ברחבי הארץ. כך הודיע אמש (יום ו') המשרד לביטחון פנים. עוד נמסר בהודעה, כי נתניהו אף ביקש מהשר אהרונוביץ' לוודא שהמשטרה תכבד כל בקשה להפגנה שהוגשה ברישיון כדין. 

 

מחאת האוהלים - בעמוד המיוחד של ynet

 

בעקבות בקשתו של ראש הממשלה, ערך השר בדיקה מול המשטרה בעניין ממנה עלה, לפי הודעת המשרד, כי לא הוגשו בקשות כלשהן לפינוי המאהלים. במשרד ציינו כי כל בקשה שתוגש להפגנה, או לפינוי מאהלים, תיבחן משפטית וציבורית בטרם תקבל את אישור המשטרה או שתידחה.

 

'לתת אומץ לתושבי הפריפריה'

בתוך כך, פעילי המחאה החברתית כלכלית ברחבי הארץ נערכים לעצרות הגדולות שייערכו במוצאי שבת בבאר שבע, בחיפה ובעפולה. "ההצלחה מבחינתי היא שנראה את תושבי עפולה ואת תושבי הפריפריה, מגיעים להפגנות ומשמיעים את קולם, הכי חזק שאפשר". כך אמר ל-ynet רן כורש ממושב גבעת עוז, המתגורר זה שלושה שבועות במאהל בעפולה. "אנחנו לא ישנים כבר יומיים. מכינים כל מה שאפשר. הכל נתרם על ידי אנשים. כל אחד שדיברנו איתו וביקשנו, נתן כמיטב יכולתו. הגברה, במות, אוטובוסים. כולם רוצים לעזור".

  

בעפולה, שם תתקיים אחת העצרות המרכזיות במוצאי שבת, ערכו אנשי מחאת האוהלים הכנות בימים האחרונים לאירוע הגדול. כורש, סטודנט שאמור להתחיל ללמוד שנה שלישית בכלכלה במכללת עמק יזרעאל, אמר כי התחושות במאהל לקראת ההפגנה טובות. "כשהקמנו את המאהל, האנשים היו אדישים. לאט לאט השתנה היחס. אנשים פרטיים באו ונתנו יד. גם אנשי ימין, גם אנשי שמאל. פתאום כולם הבינו שזו הדרך להשמיע את הקול של הפריפריה. אנשים מגיעים לפה כל הזמן, נשארים לישון. שולחים תרומות של אוכל, עוגות. אלה דברים שמאפשרים - גם מבחינה פיזית וגם מנטלית - לשרוד עוד יום ועוד יום".


קבלת שבת בעפולה (צילום: חגי אהרון)

 

ההפגנה בעפולה תתחיל סמוך לשעה 20:30 בערב, בכיכר העצמאות הסמוכה למאהל המחאה. שם יתארגנו ההמונים, תושבי העיר ואלה שיגיעו מערים אחרות בצפון. משם יצעדו המפגינים לפארק העירוני הישן, שם תיערך העצרת. בין הנואמים אמורים להיות נציגי מאהלים אחרים בצפון, וגם יו"ר ועד העובדים במפעל פרי גליל בחצור הגלילית, שעובדיו קיבלו השבוע מכתבי פיטורים. בנוסף יופיעו אמנים בולטים בהם מוקי, יובל בנאי, שירי מימון, שמעון בוסקילה, קובי אפללו ואחרים.

 

נגה לביא, שקדה ערב העצרת על שלט ענק שייתלה מעל לבמה בהפגנה. "העם רוצה צדק חברתי", כצפוי. ההכנות להפגנה כבר הסתיימו לפני כניסת השבת, מלבד קישוט הבמה וסגירת הפרטים האחרונים על מערך ההסעות והאוטובוסים, שיביאו את תושבי הצפון להפגנה. לביא, תושבת חיפה במקור, מתגוררת בעפולה כבר חמש שנים והיא חלק מקבוצת "תרבות", חבורת אמנים, מעין קיבוץ עירוני, שאנשיו עוסקים בחינוך. "יש גל גדול שמתחולל בכל רחבי הארץ", היא אמרה. "לנו יש אחריות כאן. בהפגנה הזו יש לקחת את הגל הזה 10,000 צעדים קדימה. בעיקר מבחינת הציבור בפריפריה. צריך לתת לו את האומץ, וזו אחת הסיבות להפגנה הזו. להראות שגם הפריפריה יכולה".


שלט הזמנה לעצרת בעפולה (צילום: חגי אהרון)

 

לביא סיפרה כי המאהל הפך למקום אליו מגיעים תושבים מהאזור, שרואים בו מזור לקשיים וכאבים. "אנחנו שומעים המון סיפורים של תסכול, כעס ועצב גדול. סיפורים עגומים, שהמשותף לכולם הוא המצב הכלכלי. שכל אחד צריך להיאבק כדי לשרוד, או להישאר מעל המים. יש תחושה של ייאוש, וחשש שבכל רגע אתה עלול למצוא את עצמך במצב שלהם. המטרה שלנו היא להפוך את הייאוש לעמדה, ומה שחשוב בעניין הזה הוא מה שיבוא אחרי ההפגנה. זהו רגע של שיא, אבל היום שאחרי אפילו יותר חשוב".

 

גם בחיפה נערכים להפגנת ענק, שתצא מקריית אליעזר למושבה הגרמנית, שם ינאמו סמי מיכאל, ונציגי מגזרים שונים. מארגני המחאה ציינו את היותה יהודית-ערבית ואת העובדה שתיערך לראשונה בשכונות העיר ולא בכרמל, כפי שהיה עד כה. המארגנים חילקו את המודעות והפלאיירים המזמינים להפגנה בעברית, ערבית, רוסית ואמהרית. הם מצפים להשתתפות של רבבות. עשרות אוטובוסים יעמדו לרשות המפגינים מהשכונות השונות בחיפה וגם מהקריות.


שלטי הכוונה לעצרות, במאהל בשדרות רוטשילד (צילום: רגב קונטס)

 

פעילי המחאה בחיפה חילקו בין היתר הזמנות להפגנה באירועי "קלבת שבת" (שיכול האותיות במקור), שעורכת העירייה מדי יום שישי בקמפוס הנמל בעיר התחתית. בשבת הם מתכוונים לפעול בחופי הים, ואף להקים דוכן הסברה בחוף דדו.

 

"האירוע הכי גדול בנגב בשנים האחרונות"

בבאר-שבע מצפים לעשרות אלפי משתתפים בעצרת המרכזית שתתקיים בעיר. יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון, אורי קידר, אמר: "אנחנו עובדים קשה על האירוע הזה וצופים שהוא יהיה אחד האירועים הכי גדולים שהיו בנגב בשנים האחרונות, אם לא הכי גדול. אנחנו שמחים שהמאמצים של האנשים פה להעלות את הנגב על המפה מצליחים. סוף סוף תינתן הזדמנות להציג את הפתרונות שיש בנגב".


המקום בו תתקיים העצרת בבאר-שבע (צילום: רועי עידן)

 

כלקח מהעצרת בתל-אביב, ברכבת ישראל צפויים לתגבר את תנועת הרכבות לבאר-שבע. בנוסף, בשבת בין השעות 17:00 אחר-הצהריים לשעה 1:00 בלילה תחסום המשטרה כמה כבישים בבירת הנגב, בשל העצרת. שדרות רגר ייסגרו לתנועת כלי רכב לשני הכיוונים, מרחוב יעקב אבינו ועד רחוב וינגייט. דרך מצדה תיסגר מרחוב טשרניחובסקי ועד שדרות רגר. שדרות בן-גוריון ייסגרו משדרות רגר ועד אצ"ג. רחוב למדן ורחוב שלמה המלך ייסגרו לתנועה לשני הכיוונים גם כן. המשטרה מבקשת מהציבור שלא להגיע למקום בכלי רכב פרטיים.

 

תושבי המאהלים באשדוד, מתכוננים לנסיעה לבירת הנגב. נאור ביטון (25), מראשי המחאה באשדוד, אמר כי ארבעה אוטובוסים ייצאו לבירת הנגב במוצאי שבת. "אני שמח מאוד על איחוד הכוחות כעת, ואני חושב שעצם קיום האירועים בפריפריה הוא התשובה לאותן טענות, על כך שהמחאה היא במרכז ועל כך שיושבי האוהלים ברוטשילד לא באים לפריפריה. הנה, גם בפריפריה יש את אותן בעיות".


מקבלים את השבת בבאר-שבע (צילום: רועי עידן)

 

"מצעד החיים" באשקלון

באשקלון החליטו לאחר התלבטויות רבות לקיים עצרת מחאה מקומית בעיר. "מצעד החיים" קראו שם למחאה במוצאי שבת, שבה צפויים לצעוד אנשים עטופים בתכריכים. איציק ספוקויני, אחד מראשי המאהל, אמר: "אין לנו תקציבים לאוטובוסים כרגע, אך הבעיה העיקרית היתה שרוב הציבור פה מסורתי, ועד שנגיע לעצרת בבאר שבע ייקח לא מעט זמן מצאת השבת. מלבד זאת, לאור הצלחת העצרת במוצאי שבת שעברה ביקשו רבים לקיים עצרת באשקלון, ועל כן החלטנו לקיים את העצרת". 

 

את המצעד צפוי להוביל רכב שבו יובלו "מתים", והמשתתפים יקראו לממשלה: "אל תקברי אותנו בחיים". "מצעד החיים" של המאהל אשקלון ייצא בשעה 21:00, מהמאהל שבצומת נאות אשקלון לכיוון היכל הספורט.


ההפגנה בשבוע שעבר באשקלון (צילום: צפריר אביוב)

 

אושרית בן חיים מאשקלון נשואה ואם לשני ילדים נמצאת במאהל כמעט מיומו הראשון. היא מצרה על כך שהאמנים הרבים מעדיפים להופיע בעיקר במאהל במרכז, ורק כעת החליטו להגיע לפריפריה, אך לא לאשקלון. "קולם של יושבי המאהל

ברוטשילד נשמע ממילא, יש להם את הכוחות והעוצמה, חשוב מאוד שיגיעו לפה אמנים כל הזמן ולא רק בעצרות, כדי לחזק אותנו. אנו זקוקים לכך".

  

במאהל המרכזי, בשדרות רוטשילד תל-אביב, עוקבים אחר המחאות בפריפריה. סתיו שפיר, מיוזמות המאבק, אמרה ל-ynet: "אנחנו סוגרים חודש במאהל. כולם בציפייה לקראת העצרת המאוד מיוחדת שתתקיים בבאר-שבע ובמקומות נוספים בארץ. אני לא זוכרת מצב בעבר, שבו ישראל התמלאה בעצרות בפריפריה, ששמות אותן סוף סוף במרכז".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 12/08/2011 22:40

 

בהכנת הידיעה השתתפו שמוליק חדד, בועז פיילר ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מוודא שלא ביקשו לפנות אוהלים
צילום: נועם מושקוביץ
המאהל בעפולה
צילום: חגי אהרון
קבלת שבת בבאר-שבע
צילום: רועי עידן
המקום בו תתקיים העצרת בבאר-שבע
צילום: רועי עידן
מומלצים