מומחי האוהלים: לא נדון עם ועדות שמוליכות שולל
האלטרנטיבה ל"צוות רוטשילד" שנחשפה ב-ynet יוצאת לדרך. ראשי הצוותים אמרו כי יעבדו בשקיפות מלאה, וקראו לשנות את השיטה מיסודה. "הממלכתיות הישראלית קורסת ובמקומה הוקמה רפובליקת בננות", אמר פרופ' יוסי יונה
"צוות רוטשילד האלטרנטיבי" יוצא לדרך: צוותי החשיבה החברתיים, שהוקמו לסייע לאנשי מחאת האוהלים, יוצגו הבוקר (יום ב') במסיבת עיתונאים בתל-אביב. הצוותים, עליהם דווח לראשונה ב-ynet, מורכבים ממומחים מהשורה הראשונה בישראל בתחומי הכלכלה, החברה והרווחה, שיפעלו בתחומי התמחותם. הם יספקו נתונים, ידע וגיבוי מקצועי. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים, מבית סוקולוב בתל-אביב.
מחאת האוהלים - הכותרות האחרונות
- טרכטנברג במאהל: "אתם תעצבו את המציאות"
- לא הפגנתם לשווא: סיכום הישגי המחאה עד כה
- מחאה חדשה: להקפיא שכר הלימוד באוניברסיטה
- אוהל במקום חופה: "מהפכה עושים באהבה"
פרופ' יוסי יונה, העומד בראש אחד הצוותים, אמר כי הם יפעלו לשנות את השיטה: "בדומה לצעקה הגדולה, העולה מהמאהלים, גם אנחנו סבורים שמשהו הלך לאיבוד ויצא משליטה". הוא אמר כי "הממלכתיות הישראלית קורסת ובמקומה הוקמה רפובליקת בננות".
הוא אמר כי אין בכוונת צוותי האוהלים לשאת ולתת עם ועדות "אד הוק" וועדות "שמטרתן להוליך שולל". "אין לנו עניין לשאת ולתת עם ועדות אד הוק שמקימה הממשלה. אין זו מטרת הצוותים. בדומה למנהיגי המחאה, אין לנו עניין להתדיין עם ועדות שתפקידן להוליך שולל ולפיכך להחמיץ את ההזדמנות לתקן את העיוותים בחברה הישראלית. אנו שותפים למנהיגי המאבק בתביעה העקרונית לשינוי מבני", הוא אמר.
מסיבת העיתונאים של צוות המומחים (צילום: מוטי קמחי)
"הקול שעולה מן המאהלים הוא רם, חד וצלול, הקול הזה מהדהד זעקה אמיתית", אמר פרופ' יונה. בשעה שחברה מצויה בתהליך של קריסה - אין משמעות לצמיחה. מדיניות כלכלית אינה נמדדת רק במחיר התוצר לנפש. מדיניות כלכלית, הדוחקת למעלה ממיליון וחצי אנשים אל מתחת לקו העוני היא מדיניות המעידה על כשלון צורב ורפיון מוסרי. מדיניות הגוזלת תקווה מצעירים - היא מדיניות שיש למגר".
פרופ' יונה גם מתח ביקורת על ראש הממשלה: "בנימין נתניהו הכריז שהוא מקים ועדה המוקמת מאנשים מקצועיים עם רגישות חברתית. לדעתנו, רגישות חברתית אינה תוספת למדיניות כלכלית, שכן היא אינה דבר משני. רגישות חברתית היא העיקר שלאורו יש לקבוע את המדיניות הכלכלית - כלכלה בשירות החברה".
הוא גם התייחס לכך שחלק ניכר מחברי הוועדה החדשה מזוהים עם הצד השמאלי של הקשת הפוליטית: "אצלנו אין שמאל מדיני אלא שמאל חברתי וכל מי שמחויב לשינוי מבני בכלכלה הישראלית מוזמן להצטרף אלינו. אי אפשר לחשוד שהמנהלת המכללה החרדית , עדינה בר- שלום, שייכת לשמאל המדיני. נציע את מרכולתנו המקצועית ומי שירצה לקבלה, נשמח".
"אין ערבים בוועדת טרכטנברג"
במסיבת העיתונאים השתתפה גם עדינה בר-שלום, בתו הבכורה של הרב עובדיה יוסף. "אני פה כדי להשמיע את הכאב של כל אלה שמתקשים להאכיל את הילדים שלהם", אמרה בר-שלום. "אני נמצאת פה כדי להביא את הקול של המשפחות שמתקשות לתת חינוך איכותי לילדים שלהם. היהדות היא דת של דאגה לזולת, של גמילות חסדים. היא דת של חסד, של צדק, של ערבות הדדית".
היא אמרה שהחרדים טרם הצטרפו למאבק, כיוון שהוא החל בתקופת בין המצרים. חנא אספיולי, יו"ר ועדת המעקב לחינוך ערבי, הביעה תמיהה מדוע אין אף ערבי בצוות שהקים ראש הממשלה. "על איזה שוויון נתניהו מדבר?" היא אמרה.
פרופ' אביה ספיבק, שיחד עם פרופ' יונה, ירכז את עבודת הצוותים אמר: "הציבור בדעה אחידה וחסרת תקדים קורא לממשלה - התחילו לתקן את מדיניות ישראל, נמאס לנו מחוסר התפקוד שלכם, תתחילו לעבוד עבורנו. אז הממשלה באה ואומרת לציבור דברים שלצערי אין בהם אמת. לא נעים לי שהממשלה אומרת דברים שאין בהם אמת".
אספיולי, יונה, ספיבק ובר-שלום (צילום: מוטי קמחי)
הוא הזכיר את הוועדה בה עומד פרופ' מנואל טרכטנברג: "שיהיה ברור - הוועדה שהקמנו פה היא לא ועדה לעומתית לוועדת טרכטנברג. אנו מבקשים את הדברים האלה מראש הממשלה ומשר האוצר, כדי שיתנו לטרכטנברג את האפשרות לעשות את השינוי. כפי שזה נראה בתקשורת אין שום דרגות חופש".
צוותים לכל נושא
ראשי הצוותים אמרו כי הם יעבדו בשקיפות מליאה, תוך שיתוף הציבור וקיום מפגשים במאהלים. לדבריהם, הם יציגו מודלים שונים ואפשרויות ריאליות, מקצועיות ואחראיות לפתרון הבעיות החברתיות שבבסיס מחאת האוהלים. בין היתר הם ידונו בעיצוב מחדש של הכלכלה הישראלית כדי שתהיה כלי לשירות החברה, ולא להיפך.
צוותי החשיבה כוללים צוות כלכלה בראשותו של פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית; צוות דיור ותחבורה בראשות ד"ר אמילי סילברמן מהטכניון; צוות מנהל ציבורי בראשות פרופ' יצחק גלנור, נציב שירות המדינה לשעבר ומרצה באוניברסיטה העברית; צוות חינוך בראשות פרופ' יצחק קשתי מאוניברסיטת תל אביב והרב שי פירון, ראש הישיבה התיכונית בפתח תקווה.
בנוסף יוקמו צוות בריאות בראשות ד"ר דני פילק מאוניברסיטת בן גוריון; צוות תעסוקה בראשות נדיה אסמעיל, מנהלת תוכנית תעסוקה בקרן אברהם; צוות משפטי בראשות פרופ' מרדכי קרמניצר מהאוניברסיטה העברית וסגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה; צוות ביטחון סוציאלי בראשות פרופ' בלהה דוידזון-ארד מאוניברסיטת תל אביב; צוות עקרונות יסוד למדיניות צדק חברתי, בראשות פרופ' יוסי יונה מאוניברסיטת בן גוריון. את עבודת הצוותים ירכזו פרופ' אביה ספיבק, משנה לנגיד בנק ישראל לשעבר, ופרופ' יוסי יונה.
לפני מסיבת העיתונאים, אמרו ראשי המאבק: "התבטאויותיהם האחרונות של שרים בכירים מלמדות שהממשלה איננה מבינה את מה שמתרחש כאן. מי שבזים למחאה ומקיפים עצמם בבעלי הון, לא מבינים את עומק המיאוס מהשיטה הכלכלית שהנהיגו שמעשירה את העשירים על חשבון כל היתר. השיטה הזו ייצרה
פערים חזיריים ודירדרה את כל השירותים הציבוריים, החינוך, הרווחה, הבריאות. התביעה הציבורית היום היא לשינוי יסודי של השיטה ולא למקצה שיפורים במסגרתה. ועדת טרכטנברג, שכתב המינוי שלה ומרחב התמרון שלה לא פורסמו, לא נראית כמי שיכולה לקדם שינוי שכזה".
המומחים של יושבי המאהלים באים בזמן שהצוות שהקים ראש הממשלה נתניהו, בראשות פרופסור מנואל טרכטנברג, מאיץ את דיוניו, שאמורים להניב המלצות בתוך כמה שבועות.