עכשיו זה רשמי: מחירי הדירות בדרך למטה
בשוק מעריכים בעקבות נתוני הלמ"ס, לפיהם חלה ירידה של יותר מ-2% במחירי הדירות ברבעון השני, כי המחירים באזורי הביקוש ימשיכו לרדת. יו"ר לשכת השמאים: "במקום דירות יוקרה בערים יקרות, רוכשים דירות עממיות בערים זולות"
כעת זה וודאי - המגמה בשוק הנדל"ן מתהפכת ומחירי הדירות בירידה: לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לא רק שהתייקרות הדירות בישראל נבלמה, אלא שהמחירים אף יורדים ובמספר מקומות אף בצורה משמעותית.
עוד בנושא מחירי הדירות:
- אפקט המחאה? לוי יצחק: מחיר הדירות ירד ב-6%
- נגמרו הפראיירים: ביטולים וקפאון בשוק הנדל"ן
דעה : מחירי הדירות קרובים לשיא - אין סיבה ללחץ
מהנתונים, שמתייחסים לרבעון השני של ,2011 עולה כי מחירי הדירות בישראל ירדו בממוצע ב.2.2%- מחירי הדירות בתל-אביב ירדו ב6.5%- בממוצע. בדירות 5-4.5 חדרים בעיר נרשמה צניחה של 15.3% במחירים, ומחירן של דירות 4-3 חדרים ירד ב.8.7%-עוד אזורים שרשמו ירידות מחירים ברבעון השני הם השרון (6.7%-), הדרום (2.3%), הקריות (1.8%-), וירושלים (0.2%-).
נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תואמים נתונים שמפרסם זה חודשיים משרד האוצר, ולפיהם הוזלת מחירי הדירות החלה כבר בחודשים אפריל-מאי השנה. מהדוח של הלמ"ס, שפורסם יחד עם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי (שירד אף הוא ב,(0.3%- עולה כי המחיר הממוצע של דירה בארץ עמד בחודשים אפריל-יוני על 1.1 מיליון שקל. המחיר הממוצע של דירה באזור ירושלים הגיע ברבעון השני ל1.53- מיליון שקל, ובתל-אביב ל1.84- מיליון שקל.
מחיר דירת 5-4.5 חדרים בתל-אביב ירד ברבעון השני מ3.62- ל3.06- מיליון שקל. מחיר דירת 4-3.5 חדרים ירד מ2.49- ל2.27- מיליון שקל. עם זאת, מחירי דירות בנות 2.5 עד 3 חדרים בתל-אביב עדיין התייקרו בשיעור 1.4% למחיר ממוצע של 1.66 מיליון שקל. עליות מחירים של 7.8% נרשמו גם בדירות קטנות של 2-1.5 חדרים.
באזור הדרום ירדו מחירי הדירות ל776- אלף שקל בממוצע. בשרון ירד מחיר דירה ממוצעת ל1.34- מיליון שקל. בחיפה נרשמה דווקא עליית מחירים של ,10.8% ומחירה של דירה ממוצעת בעיר עמד בסוף יוני על 801 אלף שקל. במחוז הצפון עלו המחירים ב.2.1%-
תל אביב (כללי) | 6.5%- |
תל אביב (5-4.5 חדרים) | 15.3%- |
תל אביב (4-3 חדרים) | 8.7%- |
השרון | 6.7%- |
דרום | 2.3%- |
קריות | 1.8%- |
ירושלים | 0.2%- |
המוכרים מתגמשים
בשטח כבר מורגשות ירידות המחירים. לפי נתוני עורך מחירון הדירות לוי יצחק, דירת 4 חדרים ברחוב מח"ל בדרום תל-אביב, קומה 3 עם מעלית וחנייה, נמכרה לאחרונה ב1.44- מיליון שקל כשהמחיר המבוקש היה 1.53 מיליון שקל. דירת 5 חדרים ברחוב הגיבור האלמוני, 120 מ"ר, קומה 4 עם מעלית וחנייה, נמכרה ב1.46- מיליון שקל לאחר שתחילה ביקשו עליה 1.6 מיליון שקל.
גם בערים מחוץ לתל-אביב מורגשת לאחרונה ההתקררות בנדל"ן: דירת ארבעה חדרים ברחוב בלפור בבאר-שבע, קומה ראשונה 100 מ"ר, ללא מעלית אבל עם חנייה, נמכרה תמורת 490 אלף שקל לאחר שהמחיר המבוקש שלה עמד תחילה על 550 אלף שקל.
ברחוב נחל ירמוך באשדוד נמכרה דירת ארבעה חדרים, קומה 6 עם מעלית וחנייה, בגודל של 110 מ"ר, ב1.21- מיליון שקל אחרי שהמחיר המבוקש ירד מ1.33- מיליון שקל. ברחוב הפלמ"ח באשקלון נמכרה דירת ארבעה חדרים, בקומה רביעית עם מעלית ועם חנייה, ב603- אלף שקל לאחר שתחילה ביקשו עליה 644 אלף שקל.
"המגמה מתהפכת"
"יש בימים אלו היפוך מגמה בשוק הנדל"ן: במקום דירות יוקרה בערים יקרות הישראלים רוכשים דירות עממיות בערים זולות יחסית," אמר ל"ממון" אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים.
לדבריו, החל מחודשים אפריל-מאי יש מעבר מאסיבי של רוכשים ממקומות יקרים באזורי הביקוש דוגמת תל-אביב, גבעתיים ורמת השרון לערים ויישובים הרבה פחות יקרים. "מגמה זו," ציין דנוס, "מצביעה מצד אחד על ירידת מחירים תלולה בתלאביב ובערים יקרות בשרון דוגמת רמת השרון, רעננה, הוד השרון ואפילו נתניה, ולעומת זאת אין ירידת מחירים ואפילו תיקונים כלפי מעלה בערים פחות יקרות דוגמת חדרה, אשקלון, עכו, נצרת עילית, עפולה וכדומה".
דנוס ציין כי ירידות המחירים, ובמיוחד בתל-אביב, הן תוצאה של מספר גורמים עיקריים: עליית מחירים מופרזת שאיפיינה את השנתיים-שלוש האחרונות; העלאת הריבית בשנה האחרונה שהבריחה רוכשים ומשקיעים משוק הנדל"ן התל-אביבי; וגזירות הממשלה ובנק ישראל שזירזו משקיעים רבים להיפטר מהדירות שברשותם.
להערכת השמאים, גם ברבעונים הקרובים תימשך המגמה של תיקוני מחירים כלפי מטה בתל-אביב וערים יקרות נוספות, ומאידך התייצבות מחירים ואף עליות קלות בערים פחות יקרות. דנוס צופה כי בתקופה הקרובה יגדלו הביקושים לדירות במקומות כמו חדרה, אשקלון, רמלה, לוד ורמת בית שמש.
את עליית המחירים התלולה באזור חיפה בתקופה האחרונה מסבירים השמאים בעיקר בביקוש הגובר לדיור בערים ב"עוטף חיפה" דוגמת יקנעם, הקריות, עכו, כרמיאל ונהריה, שם רמות המחירים היו נמוכות יחסית, וכן בשיפור של התחבורה מהמרכז לצפון, עובדה שהשפיעה במידה מסוימת על תנועת רוכשים מהמרכז.
מנגד, מהדוח עולה גם כי מחירי השכירות ברחבי הארץ עדיין עולים: מחיר השכירות הממוצע בישראל הגיע בחודשים אפריל עד יוני השנה ל3,103- שקל בחודש, עלייה של 1.4% בהשוואה לרבעון הראשון של .2011
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"