גורם מדיני: "להיגרר למלחמה בעזה - טעות"
"מדינה לא רצה למלחמה, זו טעות להיגרר אליה בגלל חוליה רצחנית", הסביר גורם מדיני בכיר. הוא טען כי ישראל לא ניהלה מו"מ על הפסקת האש, אך הבהיר: "אם יהיה שקט, לא נפציץ"
הרוג מגראד ללא תגובה? בירושלים מנסים להסביר את מערכת השיקולים מאחורי ההחלטה לא להסלים את המצב בדרום, אחרי הביקורת על מה שנתפש כתגובה ישראלית רפה למטחי הרקטות הקטלניים. גורם מדיני בכיר אמר היום (ב') כי "למלחמה לא נכנסים במהירות. זו תהיה טעות להיגרר למלחמה בגלל חוליה רצחנית". הוא טען כי הפסקת האש עליה הכריז חמאס רשמית היא חד-צדדית, אך "אם הצד השני ישמור על שקט, לא ניזום אש בתוך עזה, לא נפגע במנהרות".
רגיעה במבחן, כותרות אחרונות:
עוד בערוץ החדשות:
אותו גורם הסביר את ההחלטה לא לפעול קרקעית נגד חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועה: "אם צריך לקבל החלטה על כניסה למבצע יותר גדול, מילות המפתח הן אחריות וחוכמה. למלחמה לא נכנסים במהירות, ולא נכנסים בחוסר זהירות. אנחנו במצב שבו כל המזרח התיכון נמצא בסיר רותח שבו עלינו לברור את דרכנו מאוד בזהירות. צריך להסתכל על כל מה שקורה באזור, ואיך כל זה יכול להיות מושפע או להשפיע עלינו. זו תהיה טעות להיגרר למלחמה בגלל חוליה רצחנית".
בירושלים מציינים כי למרות הרגיעה, עליה הודיעו הפלסטינים בעזה באופן חד-צדדי ומבלי לקיים כל מגע עם ישראל, ימשיך צה"ל לפעול כדי לפגוע בחוליות של מחבלים ומשגרי רקטות. "אחרי האירוע בדרום, לא היה שום היסוס בחיסול הפיקוד של החוליה הזו", אמר הגורם. "הם חוסלו בעזה ללא חיבוטי נפש. גם במצב הנוכחי, ברגע שתאותר חוליה, היא תחוסל, ואף אחד לא ישאל שאלות לאן זה מוביל. לא ניקח שום סיכון בעניין הזה. נפגע בכל חוליית טרור".
"הפסקת האש היא חד צדדית", הבהיר הגורם המדיני הבכיר, במקביל להודעה הרשמית של ממשלת חמאס בעזה על חתימת הסכם רגיעה. "אף אחד בישראל לא ניהל משא ומתן עם הפלסטינים, לא עם המצרים ולא עם האמריקנים", אמרו בירושלים. באותו זמן, דובר הממשלה בעזה, טהאר נונו, אמר כי "הגענו להבנה בנושא הרגיעה. כל הפלגים אישרו כי הם מחויבים לכל מה שהתחייבה ישראל".
לדברי הגורם המדיני, "החלטנו שאנחנו לא מושכים לכיוון של הסלמה. אבל אם הצד השני ישמור על שקט, אנחנו לא ניזום אש בתוך עזה, לא ניזום פגיעה במנהרות בעזה. אבל כל חוליה שתאותר כשהיא מתכוונת לבצע ירי או פעולת טרור אחרת - תושמד".
"אסור לבחון הכל ב'כמה הרגנו להם'"
בציבור נמתחה ביקורת על המסר שמעבירה התגובה הרפה נגד החמאס, אולם בירושלים טוענים כי "בסוף, יש מבחן שהוא המבחן הכי מעשי בעולם. הם ביקשו את הפסקת האש, הם הבינו לאן זה יכול ללכת. האם הייתי רוצה שהארגון שפגע בישראלים יחטוף יותר? כן. אבל השאלה היא לאן אתה מגיע בשלב הבא, ולאן אתה מגיע עם השלב הבא. אחד ההבדלים בין פרשנים ובין ראש הממשלה זו מילה אחת - אחריות. אבוי לנו אם ראש הממשלה יבחן הכל במשחק של כמה הרגנו להם, וכמה הם הרגו לנו. זה שיקול, אך אבוי שזה יהיה השיקול היחיד".
בפורומים המדיניים-ביטחוניים, האחראים על קבלת ההחלטות, התייחסו גם להצטיידות במערכות נוספות של כיפת ברזל, ואמרו כי "כל סוללה נוספת פירושה עיר שיוצאת מכלל סכנה. האם נכון להיכנס ללחימה כשיותר ערים מוגנות או פחות - זו שאלה שצריך לשאול, אך זו לא שאלה ששואלים כשמחסלים חוליה בדרך לפיגוע או לשיגור טילים. כשאנחנו נותנים הוראה לחסל חוליה שעומדת לפעול נגדנו, אנחנו לא בודקים בציציות של הפעולה המבצעית. אך כשמדובר במלחמה - אין להיכנס ללא הכנה מוקדמת".
הגורם הבהיר כי למרות שצה"ל נערך למבצע רחב היקף, לא התקבלה כל החלטה לפעול קרקעית ברצועת עזה. לדבריו, "אם המלחמה תקרה בעתיד, נהיה מוכנים טוב יותר. אין להסיק מכך שאנחנו רוצים את המלחמה הזו. אנחנו רוצים להיות מוכנים יותר טוב, כדי שאם נגיע למצב שבו נגיע למסקנה שצריך לפעול - נהיה יותר מוכנים. למלחמה לא רצים. זה לא הפתרון הראשון. מדינה לא רצה למלחמה".
"עד סיום התחקיר, לא נתנצל בפני מצרים"
בהתייחס למתיחות שנוצרה בין ישראל למצרים לאחר הפיגוע בדרך לאילת, הבהירו בכירים בירושלים כי ישראל תשתף פעולה עם המצרים בתחקור האירוע, אולם לפי שעה היא לא מוכנה להתנצל. "מההתחלה אמרנו למצרים שאנחנו מאוד מצטערים שחיילים מצרים נהרגו", המשיך הגורם בקו שהתווה שר הביטחון, אהוד ברק, שהביע צער על מותם.
"היחסים עם מצרים הם אחד מאבני הפינה באסטרטגיה המזרח תיכונית שלנו",
המשיך הגורם. "אמרנו שאין לנו שום בעיה להביע צער, כי אנחנו באמת מצטערים. אבל אנחנו לא מתנצלים, כי אנחנו לא יודעים מה היה, ועד שלא נגמור את התחקיר שלנו לא נעשה דבר מעבר להבעת צער". הוא הזכיר גם כי המחבלים חדרו מסיני, מתחת לאף המצרי: "בסוף היום, מדובר באירוע שבו נהרגו שוטרים מצריים, אך נהרגו אזרחים ישראלים, על ידי חוליה שחדרה מעזה דרך סיני. לא נתעלם מן העובדה שמדובר בחוליה שהגיעה מעזה דרך סיני".
גם בארצות-הברית אמרו כי ישראל ומצרים היו בקשר אחת עם השנייה. ג'פרי פלטמן, עוזרה של מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, אמר בקהיר כי "שוחחנו עם המצרים והישראלים, זה האינטרס שלנו שהמצב הביטחוני בגבול יהיה יציב. היו גם שיחות בין קהיר וירושלים, כולם מבינים את הסכנות".
Read this article in English