שתף קטע נבחר

 

איירין היכתה בארה"ב, בוטלו טיסות מישראל

הסופה פגעה בצפון-קרוליינה ותמשיך לניו-יורק. באיי הבהאמה היא כבר השאירה את חותמה - גג כנסייה נהרס, בתים הוצפו. טיסות אל על לניו-יורק בוטלו, גם ברודווי נסגר. כ-2 מיליון תושבים במזרח ארה"ב נדרשו להתפנות: 'מה אעשה? ארוץ עם הליכון?'

עצים שלא החזיקו מעמד ברוח חוסמים את הדרכים. כבלי חשמל מפוזרים על הכבישים. גג כנסייה נהרס בחלקו, ספרי תפילה ספוגים מי גשם. בתים מוצפים. רוחות במהירות של 180 קמ"ש הביאו אל האי קאט, בדרום מזרח איי הבהאמה, את האימה הגדולה שעיני כל העולם מופנות לעברה, הוריקן איירין.

 

בינתיים הסופה כבר המשיכה לכיוון ניו-יורק, שם החליטו על השבתת מערכת התחבורה הציבורית והטיסות הנכנסות. גם הקשר הישיר בין ישראל לתפוח הגדול נותק. היום בצהריים היכתה הסופה בצפון-קרוליינה, התחנה הראשונה שלה בארצות-הברית.

 

היערכות לסופת ההוריקן איירין

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מאל-על נמסר כי בוטלו טיסות 001 ו-027 מנתב"ג לניו-יורק, שהיו אמורות להמריא הערב (שבת), וכן טיסות 028 ו-026 מניו-יורק לישראל. חברת התעופה הישראלית ביטלה את הטיסות מניו-יורק, למרות ששלושת נמלי התעופה העיקריים באזור - קנדי, לה-גוארדייה וניוארק - הודיעו כי בינתיים ההמראות יתקיימו כמתוכנן.

 

בנוסף, בוטלו גם טיסות 085 ו-091 של קונטיננטל מישראל לניו-יורק, וכן 797 של יו אס איירווייז לפילדלפיה ו-269 של דלתא לניו-יורק. כולן היו אמורות להמריא היום או הלילה.

 

ההוריקן עדיין לא פגע, הגשמים גם גרמו לנזקים. בצפון-קרוליינה

 

 

פרט לטיסות הנוחתות, גם כל תחנות הרכבת התחתית בניו-יורק נסגרו, כחלק מהשבתת מערכת התחבורה הציבורית הענקית. המסך ירד גם על ברודווי, והתיאטראות נסגרו, וגם אירועי ספורט רבים בוטלו. במנהטן הורגש מחסור במזון, לאחר שרבים פשטו על המדפים ואגרו לחם ומצרכים נוספים.

 

הרשויות הורו ל-375 אלף איש בעיר ניו-יורק להתפנות, מתוך כשני מיליון שנדרשו לעזוב את בתיהם בחוף המזרחי, שם תכה היום סופת ההוריקן. בעירייה קיוו שרוב התושבים יעברו להתגורר עם משפחותיהם או חברים, לאחרים נפתחו 100 מקלטים, שיכולים להכיל כ-71 אלף איש.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

צפו: איירין מותירה מאחוריה הרס רב בבהאמה
 

רוחות במהירות של 145 קמ"ש

הסופה אמנם נחלשה מעט ומוגדרת כעת סופה ברמה 1, אך החזאים מדגישים כי היא נותרה מסוכנת ביותר בשל מימדיה האדירים והרחות העזות, המגיעות ל-145 קמ"ש. לאחר הפגיעה בקייפ לוקאאוט, צפון-קרוליינה, צפויה הסופה להכות גם במדינות נוספות בארצות-הברית. בעקבות הפגיעה, הפכה איירין להוריקן הראשון שעובר את קו החוף ומכה בארצות-הברית עצמה, מאז 2008.

 

מאיי הבהאמה לצפון-מזרח ארה"ב. צפו בהתקדמות הסופה

 

רבים מהתושבים לא ידעו כיצד ייצאו למקום מבטחים, אחרים העדיפו להישאר בדירתם. "איך אני אמורה לעזוב את קוני איילנד? מה אעשה? ארוץ עם מקל ההליכה הזה?" שאלה-תהתה אייב פיינשטין בת ה-82, שמתגוררת מאז תחילת שנות ה-60 בקומה השמינית של אותו בניין. היא אמרה שצפתה ממקום סמוך בהוריקן גלוריה ב-1985: "אין לי מה לדאוג. עברתי תנאי מזג אוויר גרועים יותר. זו לא הולכת להיות בעיה עבורי".

 

גולשים, למרות האזהרות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גולשים, למרות האזהרות(צילום: AFP)

 

ענפי התרבות והתיירות בניו-יורק ספגו מכה קשה, עם השבתת עשרות אולמות בברודווי וביטול מחזות הזמר וההצגות, אבל עדיין ניתן היה לזהות ברחוב תיירים עם כרטיסים שנקנו חודשים מראש. וכמו פיימשטין, גם תושבים מקומיים אחרים הפגינו אדישות לתחזיות. "זה כמו בכל סופת שלג", אמר זוג מקומי, "החזאים מזהירים משלושה מטר שלג, ואנחנו מקבלים בסוף ארבעה סנטימטר".

 

הדלת זזה לשביל, המזרנים נסחפו לים

הנשיא אובמה קטע את חופשתו במרתאס ויניירד בגלל הסופה המאיימת, וחזר לוושינגטון עם הגברת הראשונה מישל והילדות סשה ומאליה. הוא הזהיר כי הסופה תהיה "הוריקן היסטורי", וקרא להישמע להוראות. למרות כל האזהרות, לא כולם ויתרו על גלישת גלים - באחד הימים הסוערים ביותר של השנה בחוף המזרחי. מושל ניו-ג'רזי, כריס כריסטי, לא אהב את התמונות בטלוויזיה וקרא: "צאו לעזאזל מהחוף, מקסמתם את השיזוף. קחו את המכונית והתפנו מהאזורים הללו". 

 

שקי חול במנהטן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שקי חול במנהטן(צילום: רויטרס)
 

מניין ההרוגים מאיירין עומד בינתיים על שלושה - שניים נהרגו ברפובליקה הדומיניקנית, אחד בפורטו-ריקו. הסופה חוללה גם הרס באיי הבאהמה, אבל זו שתגיע לארצות-הברית תהיה חזקה בהרבה. "אלוהים, אלוהים! כל מה שאני יכולה לומר זה, שזה הדבר הכי נורא שחוויתי בחיי", אמרה לנה מי רייט, תושבת האי בת 46, תוך שהיא מוציאה רהיטים ובגדים ספוגי מים מביתה. "זה היה נורא, איום ונורא!".

 

המדפים במנהטן ריקים (צילום: רעות מטרי בייר) (צילום: רעות מטרי בייר)
המדפים במנהטן ריקים(צילום: רעות מטרי בייר)

 

רייט הלכה לבית חברתה על מנת לתפוס מחסה מפני הרוחות העזות והגשם הבלתי פוסק. כשחזרה הביתה, היא נוכחה לדעת שהסופה השאירה את חותמה בבית, שהוצף מים בגובה מטר. השטיחים נהרסו, הכורסאות הושחתו והמזרנים נסחפו לים. "את דלת המטבח ראיתי בשביל המוביל לבית", היא סיפרה בעצב.

 

משפחת אובמה קטעה את החופשה (צילום: AP) (צילום: AP)
משפחת אובמה קטעה את החופשה(צילום: AP)

 

הרשויות עדין מנסות להעריך את היקף הנזק המדויק באיי הבהאמה, אולם דו"חות ראשונים מצביעים על מאות בתים שנהרסו. סטפן רוסל, מנהל הסוכנות הלאומית למקרה חירום, מסר כי למרבה המזל, מלבד המבנים והרכוש שניזוקו, אף אדם לא נפגע באי.

 

"במילה אחת - הרס"

ניו-פרובינס, האי הפופולארי ביותר מבין איי הבהאמה והמיושב ביותר מביניהם, היה רחוק ממרכז הסופה ולא ספג נזק, אולם האי קאט, ומספר איים נוספים, המיושבים בדלילות, נראו כמו אחרי קרב. "במילה אחת - הרס", תיאר כריסטופר סטודס, שמתגורר באי בעשור האחרון, את הסופה. "הוצאתי את ראשי מבעד לחלון והרוח כמעט העיפה לי את הפרצוף". איים נוספים שחוו את הסופה היו אקלין וקרוקט, בדרום איי הבהאמה, ובהם מאות בתים שניזוקו או נהרסו כליל.

 

בארה"ב לא אוהבים את איירין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בארה"ב לא אוהבים את איירין(צילום: AFP)

 

הערכה מדויקת של מידת הנזק תתקבל רק בימים הקרובים, שכן התקשורת בין האיים הופסקה ופקידי הרשויות נאלצים לסייר בהם על מנת להעריך את הנזקים. "אחת הבעיות היא שלא הצלחנו ליצור קשר עם חלק מהאיים ואיננו יודעים מה המצב שם", אמר דרן אדלר, ראש אגף מבצעים של הסיוע ההומניטארי. ארגוני סיוע, בעזרת ארצות הברית, חילקו אוכל והגישו סיוע ראשוני. "עלינו לוודא שאין משפחות הסובלות", אמר אדלר.

 

ההוריקן מתקרב לצפון קרוליינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההוריקן מתקרב לצפון קרוליינה(צילום: AFP)

 

כשהסופה התקרבה לאיי הבהאמה, הרשויות הביעו דאגה כי האי קאט, כ-120 ק"מ דרומית לעיר הבירה, נמצא באזור סיכון מכיוון ש"איירין" תהיה

 במלוא עוצמתה כשתעבור באזור. הדאגה התבררה כמוצדקת. הרבה אנשים איבדו את בתיהם ואת מקומות עבודתם.

 

באיים הנמוכים האלו גרים כ-1,600 בני אדם, רובם בבתים צנועים. האיים שקטים ופסטוראליים, אך מושכים מבקרים רבים הבאים להתנסות בדייג, להתפעל מהחופים הבתוליים וליהנות מפסטיבלי המוסיקה. ראש הממשלה, הוברט אינגרהאם, צפוי לבקר באי קאט בשבת, על מנת לקבל הערכת מצב של הנזק ולהיפגש עם תושבים.


פורסם לראשונה 27/08/2011 11:52

 

בהכנת הידיעה השתתף יואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בעין הסערה
צילום: רויטרס
הרשויות דורשות להתפנות מהחופים
צילום: AFP
מתכוננים לסופה בארה"ב
צילום: EPA
מחכים לאיירין
צילום: AFP
מתח גבוה בצפון קרוליינה
צילום: AP
מומלצים