שתף קטע נבחר
 

ככה לא מצילים את הרפואה בפריפריה

המענקים לרופאים בפריפריה הם טיפה בים של הזנחה. בבתי החולים מחוץ למרכז חסר מכשור רפואי מתקדם וציוד מחקרי. המדינה מחכה שהטייקונים יתרמו במקום לשפר בעצמה

אחרי שביתה ממושכת ומתישה של מספר חודשים, התבשרנו על כך שההסתדרות הרפואית והאוצר חתמו על הסכם היסטורי. סביב ההסכם יש עדיין מחלוקות רבות בקרב הרופאים עצמם באשר לשכר הבסיס, למספר ומשך התורנויות שיבוצעו, לתורנויות הבכירים ולשעון הנוכחות. 

 

לדברי כל הצדדים המעורבים, אחד ההישגים החשובים ביותר שהגיעו אליהם במסגרת הסכם זה הוא מתן של מענקים והטבות מרחיקות לכת לרופאים שיסכימו להתמחות בבתי החולים בפריפריה. אין ספק, שהרפואה הציבורית בפריפריה עומדת בפני קריסה מוחלטת. המחלקות בבתי החולים במרכז הארץ מתקשות למלא את התקנים הקיימים ולגייס לשורותיהן מתמחים חדשים, ולכן אין פלא שלאחרונה נסגרו מספר מחלקות בבתי החולים הפריפריים עקב מחסור בצוות רפואי.

 

עוד בערוץ הדעות :

 

רבות דובר על כך שהשירות הרפואי הניתן כיום לתושבי הפריפריה פחות טוב מזה הניתן לתושבים המתגוררים במרכז. הדבר בא לידי ביטוי בתוחלת החיים הממוצעת באזורים הללו, שפחותה במספר שנים מתוחלת החיים במרכז. המחסור ברופאים בפריפריה מוביל לעומס הולך וגובר בתוך המחלקות. הדבר יוצר מעגל קסמים אינסופי, שמרתיע את הרופאים מלהתמחות שם וכך רק מגדיל את העומס.

 

כעת, נשאלת השאלה האם די בהטבות שניתנו על מנת לשפר ולערוך שינוי משמעותי במצב הרפואה הציבורית בפריפריה? לצערי, המענקים שהוצעו לרופאים, גדולים ככל שיהיו, הם רק טיפה בים שלא תוכל לתת מענה אמיתי לבעיות הקיימות. בבתי החולים בפריפריה אין את המכשור הרפואי, הציוד המחקרי, אפשרויות הקידום המקצועיות והאקדמאיות, האופציות העתידיות להשתכרות במסגרת עבודה פרטית והיוקרה הקיימים בבתי החולים במרכז הארץ.

 

כל אלה נדרשים על מנת לשכנע סטודנטים לרפואה המתגוררים עם משפחתם במרכז, לעבור למספר שנים לפריפריה. בניגוד לבתי החולים הגדולים במרכז, שנהנים לעיתים קרובות מתרומות כספיות גדולות מהטייקונים ומתורמים מחוץ לארץ, בתי החולים בפריפריה נאלצים להסתמך בעיקר על התקצוב הממשלתי. אמנם אין כל דבר פסול בהקמת בנייני ענק מפוארים עם שמות הטייקונים מתנוססים בחזיתם, אך אין זה מתפקידם של הטייקונים לדאוג לבריאותם של אזרחי המדינה. אחריות זו מוטלת על הממשלה. מיותר לציין, שהיא לא עושה עבודה טובה במיוחד.

 

דרוש טיפול שורש

מדוע חולי סרטן בפריפריה נאלצים לעיתים לנסוע עשרות קילומטרים כדי לקבל טיפולים אונקולוגיים? למה מטופלים צריכים להמתין חודשים לניתוח? לחכות שבועות לבדיקת MRI? התשובה היא שכדי לשפר דרושה השקעה רבת שנים במוסדות הרפואיים עצמם, על הממשלה להפנות משאבים באופן מיידי על מנת לטפל בבעיות מהשורש. רק כך יהיה ניתן לשפר את מצבה של המערכת הרפואית ולמשוך רופאים חדשים לבוא ולהתמחות בבתי החולים בפריפריה.

 

מאחר שכל הדברים הללו לא נראים באופק, גם לנוכח המענקים המוצעים בהסכם, הסיכויים שסטודנט שסיים את לימודי הרפואה יבחר היום להתמחות בפריפריה - קלושים ביותר. משרד הבריאות כבר מזמן הבין את זה ומצא פיתרון זול בהרבה. במשך שנים רבות הוא מחייב חלק ניכר מהסטודנטים לרפואה בסיום לימודיהם (במסגרת הדרישות לקבלת התואר) לעבוד במשך שנה בבתי חולים בפריפריה. כמובן שבתום שנת הסטאז', רובם ככולם, בוחרים לחזור לבתי החולים במרכז הארץ.

 

במקום טיפול יסודי ומעמיק בפערים הקיימים בין בתי החולים ברחבי הארץ, יובילו פתרונות קסם שכאלה וההסכם הנוכחי בוודאות לפטירתה של המערכת הרפואית בפריפריה בעתיד.

 

תומר סעד, סטודנט שסיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת תל-אביב. מחפש שותפים לדירה בבאר שבע. בכל זאת, לא פשוט לשלם היום שכר דירה לבד, בטח לא ממשכורת של סטאז'ר.  

 

גולשים מוזמנים להציע טורי דעה: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים